JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bilstreiken i USA utvides – nesten 9000 arbeidere tas ut

Streiken i den amerikanske bilindustrien blir ytterligere trappet opp. Fagforeningen UAW tar nå ut 8700 arbeidere ved Ford-fabrikken i Louisville i Kentucky.
UAW-medlemmer i streik i sentrum av Detroit i Michigan i slutten av september. 

UAW-medlemmer i streik i sentrum av Detroit i Michigan i slutten av september. 

Paul Sancya / AP / NTB

daniel.lundby.olsen@ntb.no

Fabrikken er den største og mest lønnsomme Ford-fabrikken i verden, ifølge nyhetsbyrået AP.

United Auto Workers' (UAW) leder Shawn Fain sier i en uttalelse at fagforeningen i lang tid har forsøkt å få til en avtale og få slutt på streiken, men at Ford ikke har ønsket å komme dem i møte.

Ford sier på sin side at en utvidelse av streiken er «grovt uansvarlig», men at de ikke er overrasket gitt fagforeningens ledelse.

Streiken startet 14. september og gjelder ansatte hos tre store bilprodusenter i USA – Ford, General Motors og Stellantis. Rundt 40 fabrikker i 20 delstater er nå rammet av streiken.

Joe Biden besøkte de streikende 24. september og ble med det den første amerikanske presidenten som noensinne har fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Kronikk: Lønna til arbeidstakere i USA har stått stille for lenge. Nå vil de ta igjen alt det tapte på en gang. Det blir dyrt for arbeidsgiverne

Joe Biden sa til streikende bilarbeidere i Michigan at han mener de har krav på et betydelig lønnsløft. Presidentens oppmuntring ble møtt med jubel fra de fremmøtte.

Joe Biden sa til streikende bilarbeidere i Michigan at han mener de har krav på et betydelig lønnsløft. Presidentens oppmuntring ble møtt med jubel fra de fremmøtte.

Evan Vucci / AP / NTB

– Nå tjener bilfabrikkene utrolig godt. Det bør dere gjøre også, sa Biden til regelmessig jubel fra de streikende arbeiderne.

Biden har ikke lagt skjul på at han støtter fagforeningens krav om høyere lønn og flere goder.

Tidligere president Donald Trump besøkte de streikende dagen etterpå. Fagforeningsledere har imidlertid sagt at ekspresidenten ikke er en alliert.

Arbeiderne krever høyere lønn, kortere arbeidsuke og andre innrømmelser fra eierne. Rundt 34.000 av fagforeningens 146.000 medlemmer er nå i streik.

Warning
Annonse
Annonse