JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Bjørn Sigurd fikk trampeklapp da han ba om lavere strømpriser i industrien

Ikke vet vi om Bjørn Sigurd Svingen er religiøs. Men han fikk trampeklapp fra både tilhengere og motstandere da han gjorde strømopprør om til bibelvers under sitt innlegg i debatten omhandlingsprogrammet.
Bjørn Sigurd Svingen fra LO i Innlandet på LO-kongressen.

Bjørn Sigurd Svingen fra LO i Innlandet på LO-kongressen.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

Bjørn Sigurd Svingen er fra industrikommunen Vestre Toten i Innlandet. Han kaller seg en rødlistet art – «Industriæ operarios» på latin. Ideen om bibelverset har han fått av Hogne Hongset – styremedlem i Industriaksjonen.

– Det er hans skyld, sier han og peker nettopp på Hongset.

– Det hender han har noen bibelske metaforer. Det måtte være morsomt, sier Svingen.

Overrasket over responsen

Svingen representerer LO i Innlandet på LO-kongressen. Til daglig er han forenings-tillitsvalgt for Raufoss Jern og Metall. Og lokal LO-leder.

Responsen han fikk var ikke forventet, mildt sagt.

– Nei, det var overraskende – men positivt, sier Svingen.

– Var det bibelverset eller strømopprøret som ga applausen?

– Tror kanskje det var helheten. At det ikke var en standard-gjennomføring. Det var nok ikke dumt for forsamlingen å få et friskt pust inn i debatten. Det er jo en maskingevær-monolog dette, sier Svingen.

LO-kongressen klapper etter innlegget til Bjørn Sigurd Svingen.

LO-kongressen klapper etter innlegget til Bjørn Sigurd Svingen.

Martin Guttormsen Slørdal

Han er en av mange som taler kraftbransjen mot. Han tok seg av industridelen av «opprøret».

– Strøm er en av de viktigste konkurransefortrinnene vi har, men som vi er i ferd med å miste. Jeg mener vi må få kontroll og politisk styring, mener Svingen.

– Vassdragene må reguleres og tappingen må styres bedre. Vi må reforhandle noen avtaler med landene vi har avtale med. Jeg tror ikke medlemskap i Acer er noen fordel. Jeg tror ikke Europa er tjent med at vi tapper ned bassengene våre, fortsetter han.

– Markedet må ut og vi må få politisk styring, er Svingens hovedbudskap.

Les også: Strømprisene truer arbeidsplassen til Glenn Cato: – Det må skje noe nå

Sjeldnere og sjeldnere

Slik beskrev han industriarbeideren på Toten.

– Industriarbeider. Vi blir sjeldnere og sjeldnere, og nå trues vi med å bli utryddet. Det gjelder spesielt den innlandske industriarbeideren, var hans farevarsel fra talerstolen.

– For oss er sjøveien belagt med asfalt og jernbaneskinner, lenge før vi hører bølgeskvulp. Derfor er vi avhengig av at infrastruktur og samferdsel utvikles ut fra næringshensyn, og ikke bare hytteveier for slitne urbanister på weekendopphold i vårt fine landskap, sa Svingen.

Han ønsker imidlertid ikke å bli oppfattet som en stakkar. Han er stolt – faktisk. Omstilling må han tåle i industrien. Det har man drevet med i hundre år. Men Svingen mener offentlig sektor og industrien er i et skjebnefellesskap. Uten eksportinntekter faller mye av grunnlaget for velferden, mener Svingen.

– Derfor er dette viktig for service-, stat og kommuneansatte. Og dermed LO-fellesskapet. Så når industrien gjør anskrik om strømpriskrisa, må dere ytte, var hans bønn.

Og han ble til de grader hørt, da han presentere sin omskriving av en bordbønn (se den nederst i saken).

– Derfor må vi få politisk kontroll over strømprisen. Elektrisk kraft skal være et fellesgode for husholdninger og innenlands produksjon, og må derfor ses på som en fundamental del av vår infrastruktur i dette kalde landet, mener Svingen.

– Og det må komme på plass, kjapt, før vi eksporterer både strømmen og arbeidsplassene. Det er fortsatt tid til å gjære bot, både for redaksjonskomiteer og kongressen. Men på fredag er siste sjanse. Jeg er ikke så religiøs, men er villig til å prøve alt for å redde industrien. Og det er makt i de foldede hender, sier dom. Og i knytte never. Så la oss be, en industriarbeiders aftenbønn: 

Her er bibelverset

«Våre folkevalgte på Stortinget.

La ikke omdømmet deres svekkes ytterligere.

La deres politiske handlekraft, komme til syne.

La dens vilje skje, i Statnett, Statkraft og NVE.

Gi oss i dag våres daglige kraft.

Og tilgi våres kraftsløsing,

slik dere også har sendt uforedlet strøm ut av landet.

La dere ikke friste av høye strømpriser,

men frels oss fra markedstankegangen.

For makta er deres,

Men vasskrafta er våres, i all evighet.

Amen!»

Les også: LO-lederen mener SV må inn i regjering. Se hva partiet svarer

Warning
Annonse
Annonse