JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

SV må inn i regjering, mener LO-lederen

Tida er inne for en flertallsregjering, fastslår Peggy Hessen Følsvik.
Statsminister Jonas Gahr Støre utelukker ikke flertallsregjering med SV, men fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er ikke like klar.

Statsminister Jonas Gahr Støre utelukker ikke flertallsregjering med SV, men fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er ikke like klar.

Martin Guttormsen Slørdal

sym@lomedi.ano

helge@lomedia.no

I avslutningen på sin åpningstale til LO-kongressen krevde LO-leder Peggy Hessen Følsvik at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen i regjering.

– Forventningen om en flertallsregjering etter valget var sterkt blant LOs medlemmer. Og jeg er helt sikker på at jeg har det store flertallet av LOs medlemmer bak meg når jeg sier at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen.

Hessen Følsvik mener at stortingsvalget i 2021 var et «rungende rop om en rødere og grønnere politikk. Og regjeringen har levert i sak etter sak; på klima, på arbeidsliv og på fordeling, erkjente hun.

Like fullt er hun ikke fornøyd at det er en mindretallsregjering.

Les også: LO-lederen vil ha SV inn i regjeringen. Flere tillitsvalgte håper politikerne følger opp

Dette sier SV og Ap

Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke utelukke en flertallsregjering, men poengterer at en regjerings-utvidelse ikke er «nært forestående».

– Er det SV som må ta steget hvis dere skal utvide regjeringen?

– Vi må komme hverandre i møte alle tre. Det er ikke nært forestående. Men det er de tre partiene som danner grunnlaget for denne regjeringen, som står sammen om budsjett og viktige politiske saker. Det er et samarbeid jeg setter stor pris på – så får vi se om det blir noe mer, sier Støre.

– Men regjeringsutvidelse er ikke en sak som ligger på dagsorden i dag, legger statsministeren til.

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er ikke like klar. Hun er glad for at fagbevegelse har et ønske om å få SV inn i regjering, men krever «blanke ark» før partiet går inn i nye forhandlinger.

– Hvorfor forlot SV regjeringssonderingene på Hurdalsjøen?

– Vi valgte å forlate Hurdalsjøen fordi vi opplevde at endringsviljen ikke var tilstrekkelig hos de andre partiene. Og fordi vi ble møtt med enkelte forutsetninger som fra vårt syn ville føre politikken i feil retning. Derfor valgte vi heller å jobbe ut fra Stortinget, og ikke gå videre med regjeringssamtalene, sier Bergstø til FriFagbevegelse.

– Nå er situasjonen en helt annen i verden enn da dere brøt sonderingene?

– Vi har sagt hele tiden at den makten vi har fått ved valget, skal vi bruke til å ta et oppgjør med de økende forskjellene, de farlige klimaendringene og naturkrisene som herjer nå.

– Er det ikke lettere å gjøre det i regjering hvor man kan bli enige før man kommer til Stortinget?

– Nettopp muligheten for å forhandle i Stortinget har bidratt til helt nødvendige forandringer siden valget. Det så vi under budsjettforhandlingene og under krisepakkene.

– Tror du ikke dere kunne blitt enig i regjering om det samme?

– Når regjeringen legger fram sin posisjon er det lettere å forhandle i åpent landskap og mobilisere sammen med fagbevegelsen, miljøbevegelsen og andre viktige organisasjoner. Blant annet har vi samarbeidet godt med fagbevegelsen. Det er etter at vi gikk inn i forhandlinger om budsjettet at vi fikk gjennomslag for lønnsstøtteordningen, som var en viktig sak for LO. Fagbevegelsen kjemper for den endringen som vi gikk til valg på, sier SV-lederen.

Oversikt: LO-kongressen 2022. Møt alle delegatene her

Ekstraordinære tider

I sin tale konstaterte også LO-lederen at det en kongress som blir avholdt i ekstraordinære tider.

Hun innledet med å snakke om pandemien og hvordan LO-fellesskapet hadde bidratt til at Norge som samfunn kom seg godt gjennom krisen, selv om det er mørke skyer over verdensøkonomien. Hun trakk fram økende forskjeller og energikrisen. Og brukte mye tid på krigen i Ukraina og at verden trues av matmangel.

– I Ukraina slåss våre brødre og søstre en desperat kamp mot Putin-regimets okkupasjonssoldater. Og selv om ukrainernes motstandskamp imponerer, skal vi ikke glemme hva kampen koster i menneskelig lidelse.

Hun oppfordret alle som var til stede under kongressen til å bidra til en økonomisk Spleis som er opprettet, til støtte for fagbevegelsen i Ukrainas arbeid for internflyktningene. I salen satt også tre gjester fra ukrainsk fagbevegelse.

Aktuelt: LO-lederen håper kampen mot ulikhet vil prege LO-kongressen

De store sakene

LO-lederen berørte også de temaene som trolig blir sentrale under kongressen. Hovedbudskapet på klima var at de utfordringene kan løses hvis alle «våre dyktige medlemmer får jobbe sammen og får tillit og armslag.

– Hvis de får utvikle sin kompetanse og utvikle nye arbeidsmåter. Da løser vi klimaproblemene. Som Roger Hansen, vår tillitsvalgt i Yara, sa til meg: Det er vi som er klimaløsere.

Hun understrekte at det å kutte utslipp og skape jobber er blant de største utfordringene samfunnet står overfor.

– For LO er det også viktig at den omstillingen vi skal gjennom blir rettferdig, og at vi lykkes i å redusere forskjeller og skape et godt arbeidsliv.

Pensjon er en annen sak som vil få stor plass under kongressen. Hun avviste at det bildet enkelte har prøvd å skape i forkant av kongressen, at det er stor uenighet i LO om pensjonspolitikken.

– Vårt mål er at summen av Folketrygd, tjenestepensjon og AFP skal gi en ytelse på 2/3 av sluttlønn fra 67 år.

– Og vi kommer også til å ta opp kampen for å reformere AFP-ordningen, lovet hun.

Innsikt: LO har kongress ei hel uke, men betyr det noe for vanlige folk?

Millionen mot ulikhet

LO-lederen siterte Hans-Christian Gabrielsen som pleide å si at «ulikhet er som gift for den norske modellen». Samtidig påpekte hun at nettopp den norske modellen er det beste våpenet mot ulikhet.

– Det å redusere forskjeller er en kjerneoppgave for LO.

– Og en samordnet lønnsdannelse der vi løfter hele laget samtidig, er fagbevegelsens viktigste bidrag til kampen mot ulikhet.

Hessen Følsvik trakk også fram innsatsen til statsminister Jonas Gahr Støre som har levert på LO sine krav i arbeidslivspolitikken.

– Men dette er bare begynnelsen. Vi har nå sjansen til å ta sjumilssteg i kampen for et bedre arbeidsliv. Det er en sjanse vi ikke skal la gå fra oss.

Da hjelper det godt at LO har styrke gjennom en million medlemmer. LO-lederen lovte at LO i den treårige kongressperioden skal passere en million medlemmer.

Slik vil hun bidra til å levere på kongressens slagord som er: Større. Sterkere. Sammen.

Aktuelt: Martin Kolberg fikk LOs hederspris: – Jeg føler meg utrolig beæret

Warning
Annonse
Annonse