Statsminister Jonas Gahr Støre utelukker ikke flertallsregjering med SV, men fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er ikke like klar.
Martin Guttormsen Slørdal
LO-kongressen
SV må inn i regjering, mener LO-lederen
Tida er inne for en flertallsregjering, fastslår Peggy Hessen Følsvik.
sym@lomedi.ano
helge@lomedia.no
I avslutningen på sin åpningstale til LO-kongressen krevde LO-leder Peggy Hessen Følsvik at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen i regjering.
– Forventningen om en flertallsregjering etter valget var sterkt blant LOs medlemmer. Og jeg er helt sikker på at jeg har det store flertallet av LOs medlemmer bak meg når jeg sier at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV må finne sammen.
Hessen Følsvik mener at stortingsvalget i 2021 var et «rungende rop om en rødere og grønnere politikk. Og regjeringen har levert i sak etter sak; på klima, på arbeidsliv og på fordeling, erkjente hun.
Like fullt er hun ikke fornøyd at det er en mindretallsregjering.
Les også: LO-lederen vil ha SV inn i regjeringen. Flere tillitsvalgte håper politikerne følger opp
Dette sier SV og Ap
Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke utelukke en flertallsregjering, men poengterer at en regjerings-utvidelse ikke er «nært forestående».
– Er det SV som må ta steget hvis dere skal utvide regjeringen?
– Vi må komme hverandre i møte alle tre. Det er ikke nært forestående. Men det er de tre partiene som danner grunnlaget for denne regjeringen, som står sammen om budsjett og viktige politiske saker. Det er et samarbeid jeg setter stor pris på – så får vi se om det blir noe mer, sier Støre.
– Men regjeringsutvidelse er ikke en sak som ligger på dagsorden i dag, legger statsministeren til.
Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er ikke like klar. Hun er glad for at fagbevegelse har et ønske om å få SV inn i regjering, men krever «blanke ark» før partiet går inn i nye forhandlinger.
– Hvorfor forlot SV regjeringssonderingene på Hurdalsjøen?
– Vi valgte å forlate Hurdalsjøen fordi vi opplevde at endringsviljen ikke var tilstrekkelig hos de andre partiene. Og fordi vi ble møtt med enkelte forutsetninger som fra vårt syn ville føre politikken i feil retning. Derfor valgte vi heller å jobbe ut fra Stortinget, og ikke gå videre med regjeringssamtalene, sier Bergstø til FriFagbevegelse.
– Nå er situasjonen en helt annen i verden enn da dere brøt sonderingene?
– Vi har sagt hele tiden at den makten vi har fått ved valget, skal vi bruke til å ta et oppgjør med de økende forskjellene, de farlige klimaendringene og naturkrisene som herjer nå.
– Er det ikke lettere å gjøre det i regjering hvor man kan bli enige før man kommer til Stortinget?
– Nettopp muligheten for å forhandle i Stortinget har bidratt til helt nødvendige forandringer siden valget. Det så vi under budsjettforhandlingene og under krisepakkene.
– Tror du ikke dere kunne blitt enig i regjering om det samme?
– Når regjeringen legger fram sin posisjon er det lettere å forhandle i åpent landskap og mobilisere sammen med fagbevegelsen, miljøbevegelsen og andre viktige organisasjoner. Blant annet har vi samarbeidet godt med fagbevegelsen. Det er etter at vi gikk inn i forhandlinger om budsjettet at vi fikk gjennomslag for lønnsstøtteordningen, som var en viktig sak for LO. Fagbevegelsen kjemper for den endringen som vi gikk til valg på, sier SV-lederen.
Oversikt: LO-kongressen 2022. Møt alle delegatene her
Ekstraordinære tider
I sin tale konstaterte også LO-lederen at det en kongress som blir avholdt i ekstraordinære tider.
Hun innledet med å snakke om pandemien og hvordan LO-fellesskapet hadde bidratt til at Norge som samfunn kom seg godt gjennom krisen, selv om det er mørke skyer over verdensøkonomien. Hun trakk fram økende forskjeller og energikrisen. Og brukte mye tid på krigen i Ukraina og at verden trues av matmangel.
– I Ukraina slåss våre brødre og søstre en desperat kamp mot Putin-regimets okkupasjonssoldater. Og selv om ukrainernes motstandskamp imponerer, skal vi ikke glemme hva kampen koster i menneskelig lidelse.
Hun oppfordret alle som var til stede under kongressen til å bidra til en økonomisk Spleis som er opprettet, til støtte for fagbevegelsen i Ukrainas arbeid for internflyktningene. I salen satt også tre gjester fra ukrainsk fagbevegelse.
Aktuelt: LO-lederen håper kampen mot ulikhet vil prege LO-kongressen
De store sakene
LO-lederen berørte også de temaene som trolig blir sentrale under kongressen. Hovedbudskapet på klima var at de utfordringene kan løses hvis alle «våre dyktige medlemmer får jobbe sammen og får tillit og armslag.
– Hvis de får utvikle sin kompetanse og utvikle nye arbeidsmåter. Da løser vi klimaproblemene. Som Roger Hansen, vår tillitsvalgt i Yara, sa til meg: Det er vi som er klimaløsere.
Hun understrekte at det å kutte utslipp og skape jobber er blant de største utfordringene samfunnet står overfor.
– For LO er det også viktig at den omstillingen vi skal gjennom blir rettferdig, og at vi lykkes i å redusere forskjeller og skape et godt arbeidsliv.
Pensjon er en annen sak som vil få stor plass under kongressen. Hun avviste at det bildet enkelte har prøvd å skape i forkant av kongressen, at det er stor uenighet i LO om pensjonspolitikken.
– Vårt mål er at summen av Folketrygd, tjenestepensjon og AFP skal gi en ytelse på 2/3 av sluttlønn fra 67 år.
– Og vi kommer også til å ta opp kampen for å reformere AFP-ordningen, lovet hun.
Innsikt: LO har kongress ei hel uke, men betyr det noe for vanlige folk?
Millionen mot ulikhet
LO-lederen siterte Hans-Christian Gabrielsen som pleide å si at «ulikhet er som gift for den norske modellen». Samtidig påpekte hun at nettopp den norske modellen er det beste våpenet mot ulikhet.
– Det å redusere forskjeller er en kjerneoppgave for LO.
– Og en samordnet lønnsdannelse der vi løfter hele laget samtidig, er fagbevegelsens viktigste bidrag til kampen mot ulikhet.
Hessen Følsvik trakk også fram innsatsen til statsminister Jonas Gahr Støre som har levert på LO sine krav i arbeidslivspolitikken.
– Men dette er bare begynnelsen. Vi har nå sjansen til å ta sjumilssteg i kampen for et bedre arbeidsliv. Det er en sjanse vi ikke skal la gå fra oss.
Da hjelper det godt at LO har styrke gjennom en million medlemmer. LO-lederen lovte at LO i den treårige kongressperioden skal passere en million medlemmer.
Slik vil hun bidra til å levere på kongressens slagord som er: Større. Sterkere. Sammen.
Aktuelt: Martin Kolberg fikk LOs hederspris: – Jeg føler meg utrolig beæret
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse