JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OVERRASKET OG RØRT: Martin Kolberg hadde egentlig tenkt han skulle be pent om å få et adgangskort til kongressen slik at han kunne «følge med». Så ble han plutselig invitert som gjest til kongressen.

OVERRASKET OG RØRT: Martin Kolberg hadde egentlig tenkt han skulle be pent om å få et adgangskort til kongressen slik at han kunne «følge med». Så ble han plutselig invitert som gjest til kongressen.

Jan-Erik Østlie

LO-kongressen

Martin Kolberg fikk LOs hederspris: – Jeg føler meg utrolig beæret

Ingen politiker i Norge har vært så opptatt av fagbevegelsen som Ap-veteran Martin Kolberg. Nå er han også hedret med den høythengende æresbevisningen «LOs hederspris».30.05.2022
11:40
30.05.2022 12:29

helge@lomedia.no

«Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» var de berømte ordene Martin Kolberg (73) en gang sa. Men at utmerkelsen kom som en overraskelse for Ap-veteranen, er mildt sagt.

Martin Kolberg hadde egentlig tenkt han skulle be pent om å få et adgangskort til kongressen slik at han kunne «følge med». Så ble han plutselig invitert som gjest til kongressen.

– Jeg ble overrasket bare over å bli invitert. Jeg satte enormt pris på innbydelsen, sier Martin Kolberg til FriFagbevegelse.

Så fikk han melding om at han skulle få hedersprisen, og at han kunne forberede en takketale. Han innrømmet glatt.

– Jeg har snakket med Peggy, og skulle love å ikke grine for mye... Dette er et utrolig følsomt øyeblikk for meg, sa Martin Kolberg da han takket for Hedersprisen.

– Jeg føler meg utrolig beæret. For meg er dette den største æren jeg kan få. Jeg hadde overhodet ikke tenkt tanken en gang. Det var en stor overraskelse, sier Martin Kolberg til FriFagbevegelse.

Fikk du med deg avskjedsintervjuet? Ap-veteran Martin Kolberg (71) gir seg: – Uten fagbevegelsen er vi ingenting

Har betydd alt

Fagbevegelsen har betydd alt for Ap-veteranen, som har vært LO-medlem siden han var 15 år.

– Fagbevegelsen tilhører den politiske bærebjelken i min politiske filosofi. Som jeg har sagt til deg og alle andre før: Uten fagbevegelsen er sosialdemokratiet intet, sier Martin Kolberg. 

– En sosialdemokratisk utvikling av staten uten fagbevegelsen er ikke mulig. Motvekten er for stor. Fagbevegelsen har spilt en helt avgjørende rolle i byggingen av Norge som nasjon og er garantisten for en sosialdemokratisk utvikling av landet, mener Martin Kolberg.

Slik omtalte LO-leder Peggy Hessen Følsvik hedersprisvinneren da hun introduserte dette under åpningen av LO-kongressen:

– Martin har alltid hatt et øye for fagbevegelsen, helt fra han som tillitsvalgt i Norsk Kabelfabrikk og ung valgkampsekretær tidlig på 1970-tallet reiste rundt og snakket om hvorfor bedriftsdemokratiet i statsbedriftene var viktig for demokratiet i arbeidslivet, sa hun.

– Han sier selv at arbeiderbevegelsens styrke ligger i samarbeidet mellom partiet og fagbevegelsen, fortsatte LO-lederen.

Fagbevegelsen x 3

En milepæl i Martin Kolbergs politiske karriere kom på landsmøtet i Arbeiderpartiet i 2005.

Da sa han de berømte ordene «fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen». Det han forsøkte å få fram var at fagbevegelsen er Arbeiderpartiets sterkeste støttespiller. 

LO-leder Peggy Hessen Følsvik påpeker at det også var en annen ting han sa i den talen:

– Det var at Arbeiderpartiet er garantisten for at markedsmakten ikke overstyrer folkemakten. Akkurat det samme ligger til grunn for den politikken som LO fører og som sikrer at ulikheten ikke når de nivåene vi har sett i land hvor fagbevegelsen har mistet sin innflytelse, sa hun.

– I begrunnelsen til Sekretariatet trekkes det spesielt fram at få personer i arbeiderbevegelsen har på bedre vis fått fram den gjensidige avhengigheten mellom partiet og fagbevegelsen, sa LO-lederen, og kom med en lett omskriving av det kjente sitatet fra Ap-landsmøtet i 2005; Martin, Martin, Martin.

«Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» var de berømte ordene Martin Kolberg (73) en gang sa. Han gjentok dem på LO-kongressen

«Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen» var de berømte ordene Martin Kolberg (73) en gang sa. Han gjentok dem på LO-kongressen

Jan-Erik Østlie

Langt politisk liv

Martin Kolberg har et langt liv i arbeiderbevegelsen bak seg. Han har arbeidet som postbud, i skofabrikk og på kabelfabrikk. Men det er først og fremst hans politiske liv som har gitt ham en plass i historiebøkene.

Det prisvinneren selv ønsker å bli husket for er to ting: Fagbevegelsen ganger tre og at han har vært partibygger. 

Kolberg var blant annet partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2001 til 2009, har vært statssekretær både ved Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet, og avsluttet karrieren som stortingspolitiker fra 2009 til 2021.

I tillegg har han vært sekretær i AUF, organisasjonssekretær i Ap, medlem av kommunestyre, leder av et fylkesparti, vararepresentant til Stortinget og ansatt i stortingsgruppa til Arbeiderpartiet. 

Nå er han pensjonist – men fortsatt veldig aktiv som foredragsholder. Pensjonisttilværelsen har han ikke merket mye til ennå.

– Takk og pris for det. Det er jo mindre å fylle hverdagen med uten politisk ansvar. Men jeg er fortsatt en populær foredragsholder og er glad for det. Jeg oppfatter det som meningsfylt, sier Martin Kolberg.  

SV i regjering?

Martin Kolberg registrerer selvsagt som alle andre at dagens regjering sliter på meningsmålingene.

– Det er gjort store og viktige vedtak av regjeringen på arbeidslivspolitikken. Det er stor forskjell på hvem som styrer. Også politisk. Dagens regjering jobber med fagbevegelsen. Ikke mot fagbevegelsen som den forrige regjeringen gjorde, sier Martin Kolberg.

– Framfor alt er det først pandemien, senere krigen i Ukraina som skaper helt nye forutsetninger for politisk kommunikasjon. Det er problem for politikken og for alle. Høye energipriser har skapt misnøye. Det er ikke lett for regjeringen å gjøre mer enn den har gjort, sier Martin Kolberg.

Han mener vi burde hatt en flertallsregjering og at SV burde komme inn i regjeringen.

– Med så krevende vedtak som må gjøres, for å sikre et skikkelig folkeflertall og at arbeidsfolk får sin rettmessige del av kaka trenger vi en regjering med parlamentarisk flertall. Derfor bør SV inn i regjering, sier Martin Kolberg til FriFagbevegelse.

Da han tidligere i år gikk av som leder i Buskerud Arbeiderparti, kom Martin Kolberg med denne brannfakkelen:

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg har stått på venstresiden i norsk politikk. Jeg har også hele tiden ment at SV må inn i dagens regjering «i løpet av året». Vi må ha en sentrum-venstreregjering. Ikke en sentrumsregjering. 

– Det er ikke bare opp til Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det er også en melding til SV om at de må stille seg til disposisjon for å gå inn i regjeringen, mener Martin Kolberg.

LOs hederspris

• Deles ut bare på LOs ordinære kongresser. Prisen er på kr 100 000, og tildeles personer, grupper, organisasjoner eller institusjoner i arbeiderbevegelsen eller som står arbeiderbevegelsen nær, og som har gjort en jobb for å fremme bevegelsens kultur, verdier og samfunnssyn.

• Sekretariatets begrunnelse for å tildele årets Hederspris til Martin Kolberg: «Få personer i arbeiderbevegelsen har på bedre vis fått fram den gjensidige avhengigheten mellom partiet og fagbevegelsen. Fra sine posisjoner i partiet og på Stortinget har han alltid understreket hvor viktig fagbevegelsen er for partiet. Han sier selv at arbeiderbevegelsens styrke ligger i samarbeidet mellom partiet og fagbevegelsen, og har gjennom sitt virke jobbet for det».

Tidligere vinnere:

2017: Tidligere LO-leder Yngve Hågensen

2013: AUF

2009: Åge Aleksandersen

2005: Björn Afzelius` internasjonale kulturfond

2001: Stein Ove Berg

30.05.2022
11:40
30.05.2022 12:29Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp


Flere saker