JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brenna med klar beskjed til arbeidsgivere: Ikke kødd med innleie

Statsråden ga også et varmt forsvar for arbeidslinja da hun talte til Fellesforbundets landsmøte.
Her må vi sørge for å følge arbeidslivets spilleregler, sa arbeidsminister Tonje Brenna om bedrifter som vil omgå reglene for innleie, på talerstolen under Fellesforbundets landsmøte.

Her må vi sørge for å følge arbeidslivets spilleregler, sa arbeidsminister Tonje Brenna om bedrifter som vil omgå reglene for innleie, på talerstolen under Fellesforbundets landsmøte.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna ga en klar beskjed til arbeidsgivere som prøver seg på å omgå begrensningene i innleie fra bemanningsbyrå.

– Dette er ikke noe vi kan kødde med. Her må vi sørge for å følge arbeidslivets spilleregler, sa den nyslåtte arbeidsministeren da hun møtte Fellesforbundets landsmøte.

Arbeidslivets parter

Konkret siktet Brenna til den situasjonen ved Käfer i Haugesund der bedriften har fått godkjenning av verneombudet få å leie inn arbeidskraft, i stedet for en avtale med de tillitsvalgte etter hovedavtalen.

– Intensjonen i loven er klar. Det organiserte arbeidslivet skal styrkes, og det er fagforeninger med innstillingsrett som har rett til å avtale dette med virksomhetene, presiserte statsråden da FriFagbevegelse traff henne etter at hun hadde holdt talen.

Opptatt av ytelsene

Ellers var det et viktig poeng i talen hennes et forsvar for arbeidslinja. Hun er leder av Arbeiderpartiets programkomité og har sagt at venstresida har vært for mye opptatt av å diskutere nivået på ytelsene. I stedet for hvordan få folk ut i jobb.

– Synes du kritikken mot det utspillet har vært urettferdig?

– Nei, synes alt som bidrar til debatt på dette temaet, er bra. Jeg er glad for det engasjementet. Men ingen må tro at det at jeg er opptatt av at vi inkluderer flere i arbeid, ikke også betyr at jeg mener at alle de som er avhengig av utgjørelse og uføretrygg, skal motta den med god samvittighet. For det er viktig også for dem som er uføre å vite at den uføretrygden er legitim.

– Vi må skape arbeidsplasser

I talen trakk hun fram tre sider ved arbeidslinja.

For det første folks evne til å jobbe. Det vil si at folk får den utdanningen de trenger, at grunnskolen må gi alle barn mestringsfølelse og at flere unger fullfører videregående skole. Dessuten må de som står utenfor arbeidslivet, få kompetanse som gir dem jobb.

For det andre folks muligheter til å jobbe. Det vil si at det finnes jobber.

– Vi må skape arbeidsplasser for å skape verdier og velferd. Så må vi få folk inn i jobbene som finnes ved å gi dem kompetansen de trenger eller arbeidstreningen de mangler.

Bytta departement

Brennas tredje poeng handler om folks insentiver til å jobbe. Hun stilte spørsmål om systemet i dag fungerer slik at det stenger folk inne i ulike ytelser, og ute fra arbeidslivet?

Da Brenna ble invitert til landsmøte var hun kunnskapsminister, men på mandag skiftet hun departement til arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Men hun sa at det ikke var nødvendig å endre så veldig mye på talen.

Les mer fra landsmøtet: – Skal vi få kontroll over krafta, må Norge ut av Acer

Annonse
Annonse