JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpriser

– Skal vi få kontroll over krafta, må Norge ut av Acer

Det brygger opp til kraftoppgjør på Fellesforbundets landsmøte.
Tungvektere i Fellesforbundet krever kontroll over krafta ved å melde Norge ut av Acer. Fra venstre: Stig Aimar Hansen, Atle Tranøy, Boye Ullmann.

Tungvektere i Fellesforbundet krever kontroll over krafta ved å melde Norge ut av Acer. Fra venstre: Stig Aimar Hansen, Atle Tranøy, Boye Ullmann.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Selv om kraftprisene ikke er på de aller høyeste høyder denne høsten, er debatten rundt kraft og strømpriser en svært het sak på Fellesforbundets landsmøte.

Etter fjorårets strømpriskrise, satte forbundet ned et eget utvalg som har kommet med en rekke forslag til hva som skal være forbundets kraftkrav. På landsmøtet blir det kamp om formuleringene skal skrus ytterligere til, og ikke minst om forbundet skal si nei til at Norge er del av EUs energibyrå Acer og EUs energiunion.

– Skal vår politikk være mulig å gjennomføre, krever det full råderett over krafta på nasjonalt nivå. Det har vi ikke lenger. Forbundet må kreve et oppgjør med det markedsbaserte systemet, sa industriveteran Atle Tranøy. Han sitter i komiteen som skal behandle uttalelsen om kraft, og har lagt inn forslag om at Norge går ut av Acer og frikobler seg fra EUs energiunion.

– Denne rutsjebanen ut av sjølråderett må stoppes, konstaterte Tranøy.

Er Acer det verste?

Forbundets nestleder Kine Asper Vistnes pekte i sin innledning på at det er ulike oppfatninger av hva Acer er og hvor mye byrået egentlig bestemmer over norsk kraft.

– Forbundsledelsen legger til grunn at Acer skal sikre like spilleregler i EU og at norske politikere bestemmer over vår kraft, sa Vistnes.

Hun advarte om at det vil komme reaksjoner dersom Norge velger å ikke forholde seg til inngåtte avtaler.

– Hva er alternativet til felles spilleregler, jeg bare spør. Jeg sier ikke at Acer er det beste, men er vi sikre på at det er det verste alternativet, spurte hun salen.

Ekspertutvalg: Norge må kutte alle kabler for å unngå europeiske strømpriser

Ut av denne galskapen

Responsen fra salen under første del av debatten var at det ikke er mange som har varme følelser for Acer.

– Stopp Acer nå! Vi har ingenting der å gjøre, sa Ove Vehusheia.

– Strømprisene setter industrien i en dramatisk situasjon, og nå må vi ha styringa sjøl, sa Boye Ullmann.

– Krafta er vår! Vi vil ikke ha noe kontrollorgan eller energiunion, sa Steffen Høiland.

– At vi skal ha strategisk kontroll over ressursene rimer dårlig med Acer, sa Ragnhild Nyeggen.

– Det kan ikke være noen tvil om at vi må ut av denne galskapen, sa Stig Aimar Hansen.

Atle Tranøy mener Fellesforbundet må kreve bedre svar på hva som er best for industrien og landet enn det strømprisutvalget har kommet med.

Atle Tranøy mener Fellesforbundet må kreve bedre svar på hva som er best for industrien og landet enn det strømprisutvalget har kommet med.

Håvard Sæbø

Toprissystem og statlig selskap

Når det som skal bli Fellesforbundets kraftpolitikk vedtas onsdag er det ventet at det vil være enighet om disse punktene:

* Strøm skal være en strategisk samfunnsressurs under demokratisk kontroll.

* Prisdannelsen i kraftsystemet må settes med basis i produksjonskostnadene, ikke slik dagens børsdrevne marked fungerer, der prisen styres av høyeste budgiver i Europa.

* Strøm er en strategisk innsatsfaktor for industrien og et grunnleggende gode for husholdningene.

Det er foreslått at forbundet skal gå inn for et toprissystem til husholdningene, som skjermer et nødvendig forbruk. Videre vil det komme krav om å opprette et statlig strømselskap som skal sikre både privatkunder og bedrifter levelige strømpriser.

Les mer: Fellesforbundet-utvalg vil fjerne strømselskapene: Foreslår at staten tar over strømsalget

Graden av markedsstyring

I forslaget til uttalelse som er lagt fram for landsmøtet er det også foreslått tiltak for å øke produksjonen av kraft på flere måter: en oppgradering og utvidelse av vannkraft, gjennom havvind og vindkraft på land. Havvind omtales som et nytt, potensielt industrieventyr, mens den kontroversielle landbaserte vindkraftutbyggingen kun skal skje der det er lokal aksept.

– Kampen i komiteen kommer nok til å stå om i hvilken grad vi skal ha markedsstyring av kraft og strøm. Vil det komme en tydelig avvisning av Acer og markedsstyringen, eller om det vil komme ulne formuleringer, sier Steffen Høiland. Han mener det er helt sentralt at Norge har et system som viderefører kraft som et fortrinn for norsk industri, med lave priser.

Konserntillitsvalgt i Aker Ståle Knoff Johansen sitter i komiteen som skal behandle kraft og strøm. Han sier at han oppfatter at Acers hovedformål er det lik pris på kraft i hele EU-området. Han viser til at Acer i vår bestemte at den norske prisregionen NO2 skulle innlemmes i samme kapasitetsregion som Tyskland, Nederland og Polen.

– Det er opplagt at det må inn noe om Acer i uttalelsen vi skal komme med, sier Johansen.

Må være relevante

– Vi har regnet med at det vil bli diskusjon om Acer, sier nestleder Kine Asper Vistnes. Hun understreker at det er viktig at Fellesforbundet vedtar kraftpolitikk som er gjennomførbar.

– Vi har tradisjon for å få gjennomslag. Ved å være konkrete, blir vi også relevante, sier hun.

Les mer: Nå kommer strømprisutvalgets rapport

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse