JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Dette sier LO og NHO om Støre-regjeringens første budsjett

Mens LOs sjeføkonom registrerer at statsbudsjettet 2023 er omfordelende og sosialt, er NHO-sjefen bekymret for skatte- og avgiftsøkninger.
NHO-sjef Ole Erik Almlid og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

LOs sjeføkonom har registrert at forventningene fra statsminister Jonas Gahr Støre er dratt veldig mye ned i forkant av statsbudsjettet, med hensyn på stramhet og totaliteten. Bjørnstad mener budsjettet er veldig annerledes fra regjeringen Solbergs siste budsjett.

Det er et omfordelende og sosialt budsjett, er konklusjonen til Roger Bjørnstad.

Aktuelt: Regjeringen foreslår kutt i dagpengene

Treffer de rikeste

Statsbudsjettet for 2023 er en stor endring fra den forrige regjeringen, mener LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad.

Statsbudsjettet for 2023 er en stor endring fra den forrige regjeringen, mener LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad.

Jan-Erik Østlie

– Det tyder på at mye av innstrammingen skjer gjennom skatteøkning for de rikeste og naturressurser. Og utgiftene til velferdsproduksjon er skånet, det betyr et usedvanlig sosialt budsjett, men det er likevel en kraftig nedgang i oljepengebruken, sier Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.

Det er ekstra tiltak for inkludering av unge, økt bevilgning til psykisk helse, og korona-kompensasjon til kommunene. Regjeringen sier selv de har prioritert kommunene.

For optimistisk

Roger Bjørnstad mener imidlertid at regjeringens prognose for ledighetstallene, er for optimistiske.

Regjeringen planlegger for uendret ledighet. Dagens ledighetstall er 1,6 prosent. Statsbudsjettets prognose er 1,7 i 2023 og 1,9 i 2024.

Alle andre prognosemakere, inkludert Bjørnstad selv, regner med en mye kraftigere økning i arbeidsledigheten.

– Ingen andre enn regjeringen selv tror på en så stabil ledighet. Vi har allerede sett et omslag i økonomien, poengterer han.

Mye lest: Dette vet vi om statsbudsjettet for 2023

– Ingen god dag, mener NHO-sjefen

Jan-Erik Østlie

NHOs administrerende direktør, Ole Erik Almlid mener det blir verre i 2023 enn det regjeringen tror og legger opp til i statsbudsjettet.

– På toppen av det legger regjeringen en skatteregning på nesten 50 milliarder kroner, som spesielt rettes mot private eiere og privat sektor. Det bil skape et vanskeligere 2023 for norske lokalsamfunn, for norske bedrifter og norske arbeidsplasser enn vi har sagt, sier Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

Han mener vi kommer til å få en bråstopp i økonomien, og regjeringen forverrer det med skatte- og avgiftsøkninger.

– I tillegg får vi en massiv overføring fra privat ti offentlig sektor for å finansiere utgiftene de har. Det betyr mindre velferd, mindre verdiskapning og mindre grønt skifte, mener Ole Erik Almlid.

Ole Erik Almlid er enig med LOs sjeføkonom på ett område: Regjeringen bommer på anslaget over ledigheten.

– Regjeringen bommer på ledigheten, på vekstanslaget og på prisøkningsanslaget. Prisene blir høyere, ledigheten blir høyere og veksten lavere. Alt dette er dårlig nytt. I tillegg kommer skatteøkningen på toppen, sier Almlid.

Han tror mange bedrifter nå må sette seg ned og regne på om de likevel kan gå i gang med investeringsprosjekt og planer om å investere i ny teknologi.

– Men budsjettet er sosialt omfordelende?

– Nøkkelen til sosial omfordeling er at folk har jobb. Har du en jobb i en lønnsom bedrifter, tjener du penger og betaler skatt. Den norske modellen er bygd på denne balansen. Vi har et skattesystem alle støtter. Men å putte en økning på 50 milliarder kroner på bordet nå vil bety mindre velferd på sikt, tror administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Warning
Annonse
Annonse