Statsbudsjettet 2023
Dette vet vi om statsbudsjettet for 2023
Klokken 10 legger Støre-regjeringen fram statsbudsjettet. Her er noen av de viktigste lekkasjene.
Tri Nguyen Dinh
frifagbevegelse@lomedia.no
isabel.bech@ntb.no
Allerede i går var statsministeren ute for å advarer mot tøffe tak i statsbudsjettet.
– Tror du mange blir skuffet?
– Det tror jeg nok. Fordi mange hadde nok ønsket seg mer. Men jeg håper etter hvert at det er forståelse for at dette er riktige grep å ta, sa Jonas Gahr Støre til NTB.
– Det er ikke fordi det er spesielt trivelig, men fordi vi mener det er riktig og nødvendig. Og da må vi stole på det, mente statsministeren.
Øker arbeidsgiveravgiften
Arbeidsgiveravgiften økes på lønn over 750.000 kroner, skriver NRK og VG. Regjeringen innfører en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 prosent for lønn over 750.000 kroner, erfarer NRK og VG. Dette er ventet å hente inn 7,7 milliarder kroner per år.
Grønt industriløft
Regjeringen bevilger 1,5 milliarder kroner til grønn omstilling, opplyser næringsministeren til VG.
Forsvarsbudsjettet øker kraftig
Regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet med nærmere 10 prosent til 75,8 milliarder kroner i forslaget til nytt statsbudsjett. Justert for kompensasjoner, tekniske endringer og inntektsøkninger øker regjeringen forsvarsbudsjettet med om lag 4,5 milliarder kroner, 7,8 prosent, sammenlignet med saldert budsjett 2022.
Store veiprosjekter settes på vent
39,5 milliarder kroner foreslås til veiprosjekter i statsbudsjettet for 2023, ned 376 millioner kroner fra 2022. Flere store veiprosjekter settes på vent.
Skattelette for inntekter under 750.000 kroner
Regjeringen vil kutte skattene på inntekter på under 750.000 kroner med nær 4,5 milliarder kroner. For høyere inntekter økes skattene med 3 milliarder.
Forslaget vil bety at en familie med to inntekter på 550.000 vil betale om lag 7.800 kroner mindre i skatt i 2023 enn da regjeringen overtok for ett år siden, i følge sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Kutt i dagpenger for arbeidsledige
Regjeringen foreslår å redusere opptjeningsperioden på dagpenger fra tre til ett år. Det betyr en innsparing på 200 millioner kroner neste år. Ifølge forslaget til statsbudsjett vil innsparingen bli større på sikt.
Strømstøtte for husholdninger
Regjeringen setter av 44,7 milliarder kroner til videreføring av strømstøtteordningen til husholdninger og borettslag i statsbudsjettet for neste år. – For en familie som bruker 22.000 kWh strøm i året og bor på Østlandet, vil det kunne bety rundt 33.000 kroner i strømstøtte neste år, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Økt barnetrygd for enslige forsørgere med lav inntekt
Regjeringen vil øke barnetrygden for enslige forsørgere med lav inntekt. Totalt er økningen på inntil 11.500 kroner.
Mindre til bistand
Regjeringen vil bruke 43,8 milliarder kroner på bistand neste år og havner dermed langt under målet om å bruke 1 prosent av BNI.
Økt støtte til matproduksjon
Landbruks- og matdepartementet får økt sitt budsjett med 24,7 prosent for å kunne satse på økt matproduksjon og økt selvforsyningsgrad i landbruket.
Beredskapslager for korn
Regjeringen foreslår å bevilge 20 millioner kroner til å etablere et beredskapslager for korn høsten 2023.
Elbilkjøpere må betale moms
Momsfritaket ved kjøp av elbil som koster over 500.000 kroner, foreslås fjernet i neste års statsbudsjett. Dermed følger regjeringen opp forslaget i revidert.
Saken oppdateres