JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse vedtakene fra Venstres landsmøte bør du få med deg

Venstre-landsmøtet sa med et overveldende flertall ja til norsk EU-medlemskap. – Det er blant annet provosert fram av EØS-motstanden i Norge, mener Trine Skei Grande.
Fra v.: Abid Raja, Guri Melby (leder) og Sveinung Rotevatn. Fra valget under landsmøtet  til Venstre på Gardermoen

Fra v.: Abid Raja, Guri Melby (leder) og Sveinung Rotevatn. Fra valget under landsmøtet til Venstre på Gardermoen

Geir Olsen / NTB

helge@lomedia.no

Venstres avgåtte leder, Trine Skei Grande er uenig om EU-spørsmålet med partiet hun har ledet i 10 år. Og Venstre-veteran Odd Einar Dørum var blant tre medlemmer av programkomiteen som tok dissens og tapte avstemningen.

Ja til EU-medlemskap ble vedtatt med god margin på landsmøtet.

– Tror du dette vil provosere motstanderne av EØS-avtalen i Norge og gi en fornyet kamp på nei-siden?

– Nei. Jeg tror det er motstanderne av EØS-avtalen som har ført til at Venstre vil si ja. At det er så mange partier som tør være mot en avtale som er så fundamentalt viktig for norsk næringsliv, tror jeg har skremt mange i Venstre, sier Trine Skei Grande til FriFagbevegelse.

Temaet vekket sterk debatt på landsmøtet, med over 40 delegater på talerlista. Hovedargumentet for norsk medlemskap er å være med på å ta beslutninger. De som støttet dissensen, hevdet at det viktigste oppgjøret i Norge i dag står om EØS-avtalen.

Da Odd Einar Dørum tok ordet under debatten, tok den nyvalgte nestlederen Abid Raja replikk, og kalte EU verdens største fredsprosjekt.

– Vi bør være til stede der beslutningene fattes. FN er ikke perfekt, men vi er med, EU er heller ikke perfekt. Men vi bør være med, sa Abid Raja.

– Alt er ikke rosenrødt. Det er bra at EU finnes, men jeg ønsker ikke norsk medlemskap, svart Odd Einar Dørum.

Den nyvalgte lederen i Venstre, Guri Melby, holdt et varm innlegg for flertallsinnstillingen om å søke norsk EU-medlemskap.

Skei Grande: – Jeg sa aldri at jeg ble kvalm av LO

Vil ha minstelønn

Trine Skei Grande vil fortsatt innføre lovfestet minstelønn, som en samlet nordisk fagbevegelse går kraftig mot. Bakgrunnen for motstanden i fagbevegelsen er at det utfordrer den sentrale lønnsdannelsen.

Trine Skei Grande mener en lovfestet minstelønn kan sikre alle en anstendig inntekt.

– Denne sommeren har vi sett hvor bra det hadde vært hvis vi hadde klart å få til en lovfestet minstelønn, spesielt for gjestearbeidere fra andre land. Det hadde bidratt til å gi bedre rettigheter til de med lavest lønn. Vi har ment dette lenge, nettopp for å løfte de med dårligst rettigheter i arbeidslivet, sier Grande.

LO mener allmengjøring av tariffavtaler er med på å begrense sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i enkelte bransjer. Det er også bred enighet om at det er partene i arbeidslivet som har ansvar for lønnsdannelsen i samfunnet.

– Vi ønsker sterke fagforeninger og sentrale forhandlinger, og ønsker tariffavtaler for alle. Men vi må også se på hvilke muligheter vi kan ha til å hjelpe de med dårligst rettigheter, svarer Trine Skei Grande.

Aktuelt: Venstre vil stjele velgere fra tre partier

Flere vedtak

* Venstre vedtok lørdag å utvide retten til selvbestemt abort slik at færre kvinner skal måtte møte i abortnemnd.

* Venstre sa nei til aktiv dødshjelp. I programmet som ble vedtatt slås det fast at enhver har rett til å avslutte medisinsk behandling, også når dette medfører en framskynding av døden.

* Venstres landsmøte går inn for et lavere straffenivå og redusert bruk av minstestraff. Straff skal ikke brukes for å løse sosiale problemer, heter det i det nye prinsipp-programmet som er endret for første gang siden 2007.

* Venstre vil vri skatten i retning av mer skatt på grunnrente og eiendom. Det betyr blant annet at Venstre går inn for å øke eiendomsskatten, men med et knapt flertall.

* I et liberalt demokrati skal ingen offentlige posisjoner gå i arv. Avvikling av monarkiet må forankres i folkeavstemning.

* Venstre går inn for en betydelig opptrapping av CO2-avgiften – men vil ikke tallfeste hvor mye.

* Venstre vil ha et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

* Venstre vedtok å gå inn for fritt skolevalg.

Annonse

Flere saker

Annonse