JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal Viken bestå eller oppløses?

En samlet fagbevegelse vil splitte opp Viken. Nå er også Akershus Ap i ferd med å snu

Akershus Ap må ta inn over seg den massive stemningen for en oppløsning av Viken, mener Ulf Lervik, regionleder for LO i Viken Oslo.
Regionleder for LO i Viken Oslo, Ulf Lervik.

Regionleder for LO i Viken Oslo, Ulf Lervik.

Foto: LO

helge@lomedia.no

Mandag vedtok både LO i Viken og Fagforbundet Viken enstemmige høringsuttalelser som støtter en oppløsning av Viken. Fagbevegelsen er klar og tydelig: Viken har ikke sin rett.

Mandag kveld kom også kontrameldingen: Akershus Ap er nå enig med Buskerud Ap og Østfold Ap om «en intensjon» om oppløsning.

Fagforbundet i Viken vil ha oppløsning: – En så stor fylkeskommune gir et demokratisk underskudd

Godt forankret

Regionleder for LO i Viken Oslo, Ulf Lervik, sier at regionen har vært svært bevisst på å forankre saken i samtlige lokallag, foreninger og spesielt Fagforbundet. Han opplyser at det ser ut til å være et samlet LO-fellesskap i fylket som går for en oppløsning av Viken.

Det er på forhånd knyttet stor oppmerksomhet til lørdagens representantskapsmøte i Viken Arbeiderparti, hvor fylkeslagene i Viken skal ta endelig stilling til spørsmålet.

Østfold Ap og Buskerud Ap er mot.

Styret i Akershus Arbeiderparti, med to statsråder og en statssekretær i sin midte, kom tidlig med et vedtak om at Viken må bestå som fylke. Det ble fulgt opp av representantskapet.

Men mandag kveld skjedde det noe nytt: Samarbeidsutvalget i Viken Arbeiderparti, som består av fem representanter fra hvert fylke, vedtok enstemmig en «intensjon» om at Viken fylke skal oppløses. Dermed har Akershus Ap begynt snuoperasjonen.

Tirsdag kveld kommer saken opp på nytt i Akershus Ap, som har innkalt lokallagsrepresentantene til et ekstraordinært møte for å diskutere en eventuell oppløsning av storfylket Viken på nytt.

– Dette er veldig bra. Da har Akershus Ap tatt signalene fra et så og si samlet LO-felleskap og en stadig større partiorganisasjon.De tte er en viktig sier for fagbevegelsen. Men også for partiorganisasjonen, sier regionleder for LO Viken og Oslo, Ulf Lervik, til FriFagbevegelse mandag kveld.

Debatt: «Velgere blir lurt dersom Viken består»

Vil legge press

Nå legger altså LO i Viken også ekstra press på Akershus Arbeiderparti.

– Det vil være spesielt hvis representantskapet i Viken Ap skal se bort fra synspunktene til en samlet fagbevegelse og to av tre fylkeslag, sier Ulf Lervik.

Han har også registrert at flere kommunepartier i Akershus går for en oppløsning.

Lervik påpeker også at vedtaket i fylkesstyret til Akershus Ap kom før behandlingen i lokallagene, og mener Akershus må ta inn over seg den massive stemningen for en oppløsning av Viken i både Østfold og Buskerud.

– Bildet ser helt annerledes ut nå enn da styret i Akershus Ap gjorde sitt opprinnelige vedtak. LO i Viken er helt klar på det samme som Østfold Ap og Buskerud Ap har påpekt: Dannelsen av fylket har ført til en sentralisering og et tap av folkestyre og demokrati, mener Lervik.

Oversikt: I disse yrkene er det flest ledige jobber

– Bryter valgløfte

– I tillegg har Arbeiderpartiet både i valgkampen og Hurdalsplattformen vært helt klar på at Viken skal oppløses. Her må rett og slett Arbeiderpartiet følge opp det de lovet både i valgkampen og i Hurdalsplattformen, mener Ulf Lervik.

Vidar Schei er lokalleder av LO i Fredrikstad, som er krystallklare for oppløsning av Viken.

– Demokratiske spilleregler blir visket ut slik vi ser det. Det er mer snakk om tre ulike kulturer som må forenes på en mer langsiktig måte. Det blir en kulturkrasj som det vil ta lang tid å reparere, mener Schei.

Han er selv Ap-medlem og har vært klar på at en opprettholdelse av Viken kan få betydning for hans medlemskap i partiet.

LO-topp går i strupen på strømopprør: – Er det prisene eller fagbevegelsen de vil til livs?

LO-avgjørelse mandag

Kristine Bjella Stavn er leder i Fagforbundet Viken. Styret i fylkeslaget behandler spørsmålet i et møte mandag ettermiddag. Av 56 fagforeninger har 20 levert inn sitt høringssvar. Av de 20 er det bare ett lokallag som vil beholde Viken som fylke.

Mandag kveld vedtok Fagforbundet i Viken, med sine nær 72 000 medlemmer og 56 fagforeninger, at Viken bør oppløses og at de tre opprinnelige fylkene Akershus, Buskerud og Østfold gjenopprettes. 

Warning
Annonse
Annonse