LO-sekretær Are Tomasgard mener det siste man trenger i dagens situasjon med høye strømpriser er en sterkt svekket fagbevegelse.
Sissel M. Rasmussen
Strømprisene
LO-topp går i strupen på strømopprør: – Er det prisene eller fagbevegelsen de vil til livs?
606.000 medlemmer i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» har blitt oppfordret til å melde seg ut av LO – som en del av protesten mot høye strømpriser.
helge@lomedia.no
Det synes LO-sekretær Are Tomasgaard er ganske spesielt.
– Er det noen som kjemper for at folk skal få bedre økonomi, er det vel LO, sier han.
Det hagler med påstander mot LO på Facebook-siden til strømopprørerne. Ifølge Klassekampen oppfordret administratoren i gruppa og tidligere Frp-medlem, Frank Salvesen, nylig at de som er medlem av fagbevegelsen må komme seg ut – altså av fagbevegelsen.
Siste folk ønsker
Facebook-gruppa oppfordrer også fagorganiserte om å vurdere medlemskapet sitt i LO og truer Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, med at «han kan miste 100.000 medlemmer, hvis han ikke stiller tydelige strømkrav til regjeringen».
Dette til tross for at de skyhøye strømprisene har hentet fram rebellen i LO-topp Jørn Eggum. Han ber regjeringen sørge for forutsigbare priser over tid, for både husholdninger og bedrifter.
– Er det noen som har fullt fokus på å kjempe på plass ordninger som sikrer at de unormalt høye strømprisene ikke knekker økonomien til vanlige arbeidsfolk, så er det oss, kontrer LO-sekretæren.
Eggum truer også med økte lønnskrav, hvis ikke regjeringen gir mer i strømstøtte.
Må bestemme seg
Grunnleggeren av siden, advokat Olav Sylte, mener LO og fagrørsla må bestemme seg: «Støtter de regjeringen eller medlemmene? Det er mange av dem på denne gruppa. De har krav på klart svar», skriver han.
«Dersom LO og Fagforbundet gjør et klokt valg, og tar avstand fra strømpakkene som er gitt og klart og tydelig krever mer, vil jeg melde meg inn i fagrørsla» skriver han også.
LO-sekretær Are Tomasgard mener det siste man trenger i dagens situasjon med høye strømpriser er en sterkt svekket fagbevegelse.
– Strømkrisa er en utfordring som ikke lar seg løse over natta. Den rødgrønne regjeringen har sittet ved makten i litt over 100 dager, og på den tiden fått på plass flere ordninger blant annet etter press fra oss i LO. Vi er tydelige på at vi mener løsningene som er på plass nå ikke er gode nok i lengden. Men man får i hvert fall ikke innflytelse ved å stå utenfor. En svekket fagbevegelse gir oss ikke større mulighet til å påvirke retningen. Derfor bør folk melde seg inn, ikke ut, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
Kommentar om strømsjokket: «Politikere kan ikke rømme fra sin historie»
Rett foran hovedoppgjør
Særlig rett i forkant av et hovedoppgjør, synes Tomasgard det er spesielt med en aksjon mot LO på en Facebook-side som egentlig handler om strømprisene.
– Nettopp strømprisene fører til at det er viktig å kjempe for kjøpekraften til folk. Om kun få måneder skal vi kjempe for rettferdig lønnsvekst og et fortsatt anstendig arbeidsliv på vegne av hundretusenvis av arbeidsfolk. Det krever muskler som det også gagner medlemmene i denne gruppa at vi har, påpeker Tomasgard.
– Selvsagt skjønner vi at folk er frustrerte over de høye strømprisene. Men det har vært bred tverrpolitisk enighet om det aller meste i energipolitikken de siste 10 årene. Den strømkrisen som vi opplever nå er verken skapt av fagbevegelsen eller den sittende regjeringen, som for bare 100 dager siden tok over etter åtte år med borgerlig styre, hevder Tomasgard.
Denne skaper debatt: Sunndal kommune tjener millioner på strøm – men ordføreren er kritisk
Har fått 606 000 medlemmer
Advokat Olav Sylte er grunnlegger av Facebook-gruppa, som nå har passert 606.000 medlemmer. Han har også i det siste bygget opp nettstedet EnergiNett24, som reklamerer med «gjennomtenkt journalistikk om energiens framtid».
606.000 medlemmer i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» blir oppfordret til å komme seg ut av LO.
Helge Rønning Birkelund
Administrator for gruppa er Frank Salvesen, en tidligere støttespiller for Vidar Kleppe. Han var først i Frp, senere i Demokratene. Salvesen brøt med Demokratene i 2017.
De siste dagene har grunnleggeren og administratoren i økende grad rettet et kritisk søkelys mot LO. Sylte mener det har to årsaker:
* At LO omfavnet strømpakka til regjeringen, som først var på 55 prosent, og senere ble økt til 80 prosent. Dette mener gruppas leder og administrator er for svakt.
* Den andre årsaken er utspillet sammen med NHO og Energi Norge om å satse på havvind med utvekslingskabel.
Olav Sylte hevder det vil være «flertall for riksrettssak straks etter neste stortingsvalg, hvis Senterpartiet godtar en kabel mellom norsk jord og havvindprosjekt slik LO, NHO og Energi Norge ønsker det».
Mye delt: Industrien skriker etter hjelp med strømregninger: – Nå haster det, sier Stein Lier-Hansen
Gikk for langt
Olav Sylte støtter ikke Frank Salvesens oppfordring til LO-medlemmer om å melde seg ut. Uttalelsen gjorde blant annet at han måtte sperre kommentarfelt, på grunn av meldinger som ble postet med angrep mot LO.
– Når det gjelder den akutte midlertidige situasjonen, holdt det ikke for oss at LO var fornøyd med å gi støtte til regjeringens strømpakke. Å gå ut med en påstand om at det er en god ordning, er ikke vi fornøyd med, sier Olav Sylte til FriFagbevegelse.
– Når det gjelder det langsiktige, er ikke jeg mot havvind eller det grønne skiftet. Men det må ikke gi seg utslag på strømregningene. Vi vil ha en makspris på 50 øre, sier Olav Sylte.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli
Her er den nye lønna til kontoransatte
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland.
Jan-Erik Østlie