JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aksjon mot høye strømpriser:

Jørn Eggum er kampklar: – Når folk er livredde for å bruke strøm, går det på verdigheten løs

De skyhøye strømprisene har hentet fram rebellen i LO-topp Jørn Eggum. Han ber regjeringen sørge for forutsigbare priser over tid, for både husholdninger og bedrifter.
– Gjennom hele desember og julen har jeg blitt kontaktet av tillitsvalgte som virkelig er blitt bekymret både for egen økonomi og for sin egen arbeidsplass. Bekymringene deler jeg, sier forbundsleder Jørn Eggum. (Arkivfoto)

– Gjennom hele desember og julen har jeg blitt kontaktet av tillitsvalgte som virkelig er blitt bekymret både for egen økonomi og for sin egen arbeidsplass. Bekymringene deler jeg, sier forbundsleder Jørn Eggum. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Torsdag går forbundsleder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Jørn Eggum, opp på talerstolen foran Stortinget for å komme med en innstendig bønn til det som trygt kan kalles hans egen regjering.

Strøm-sjokket har gjort noe med den sindige bergenseren. Det har rett og lett vokst fram en rebelsk holdning hos LO-toppen.

– Gjennom hele desember og julen har jeg blitt kontaktet av tillitsvalgte som virkelig er blitt bekymret både for egen økonomi og for sin egen arbeidsplass. Bekymringene deler jeg. Derfor har jeg sagt ja til å holde appell på Eidsvolls plass torsdag, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Vil beholde støtte

Jørn Eggum har nemlig fått mange medlemmer og tillitsvalgte på tråden, som er fortvilet over hvordan strømprisen har slukt lønningene.

Mange av dem Eggum har snakket med, er fortvilet over hvordan strømprisen har sluk lønningene deres.

– Jeg har hørt medlemmer som både har betalt en fjerdedel og en tredjedel av desemberlønna til strømkostnader, til tross for støtten fra myndighetene. Samtidig skulle de kjøpe julegaver og kose seg på julaften og i romjula. Når en gjennomsnittlig industriarbeider opplever en mangedobling av strømregninga nesten over natta, får det konsekvenser. For ikke å si for arbeidsplassen til hver enkelt, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

– Når folk må lukke ned det ene og det andre, sitter og fryser i godstolen og er livredde for å bruke strøm, går det på verdigheten løs, sier forbundslederen.

Han mener det er helt nødvendig at regjeringen varsler en fortsettelse av strømstøtten så lenge det er behov for det, gjerne på opptil 100 prosent, så lenge prisen ligger over 70 øre per kilowattime.

Jørn Eggum sa ja til å stille opp for aksjonen utenfor Stortinget torsdag lenge før han så hvilket krav som stilles. Så viktig og prekær mener han situasjonen er.

– Det gjorde jeg rett og slett fordi det er en helt overordnet sak her: Folk må få hjelp til å betale strømregningen. Det haster for regjeringen å være på ballen nå. Støtten som allerede er gitt, har gjort det bedre for folk. Det er helt nødvendig at ordningen varer lenger enn til og med mars, sier Jørn Eggum.

Aktuelt: Frp-er vil gi alt staten tjener på høye strømpriser, tilbake til folk

Krever forutsigbarhet

Han mener regjeringen må gjøre noe fundamentalt for å unngå at en slik situasjon oppstår igjen. Forutsigbarhet på pris er et sentralt nøkkelord, både for husholdningen og for bedriftene.

– Skal vi klare å gjennomføre det grønne skiftet med våre ambisiøse krav, er vi nødt til å ha med oss folket. Det krever nettopp forutsigbarhet for folket. Og bedriftene. Mer av strøminntektene må gå tilbake til folket. Og dagens krise kan i en stor grad løses ved hjelp av politiske virkemidler, mener Jørn Eggum.

Han har allerede spilt mange tiltak inn for sitt eget parti.

En ting han ikke vil skal forkludre debatten, er tilknytning til Acer, havvind, vindkraft på land eller utbygging av vernede vassdrag.

– Å sette grupper opp mot hverandre vil ikke løse noe som helst. Det gjør at vi vil miste fokus på hva dette handler om, mener Jørn Eggum.

Han vil i stedet ha fokus på tiltak som kan gjennomføres.

Han kommer samtidig med et stikk til den forrige regjeringen.

– Solberg-regjeringen har ikke bygget ut noe som helst, men håpet at markedet skulle fikse dette. Det gjør ikke markedet, mener Jørn Eggum.

Strømpriser og lønn: Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Bra, men må fortsette

Jørn Eggum er glad for støtten regjeringen har kommet med, med ekstra støtte til studenter, til enøktiltak, støtte til kommunene og for at den nye nettleiemodellen er utsatt.

Men enda kan støtten justeres opp. Og støtteordninger må slå ut automatisk hvis vi på nytt kommer i en slik situasjon. Det må folket ha forutsigbarhet for, mener Eggum.

En ting forbundslederen har sett seg lei på, er virvaret i ulike strømavtaler som gjør det vanskelig å sammenligne avtaler. Og at strømselskapene sitter igjen med store inntekter.

– Man må kunne kreve at strømabonnenter kun skal forholde seg til spotpris eller fastpris, påpeker han.

Samtidig er det mange andre tiltak som kan settes i gang:

Vannkraftverkene må oppjusteres med gryteklare forprosjekt.

– Vi må mer få kraft ut av eksisterende vannkraft, nevner Eggum.

Vernede vassdrag må man også kunne vurdere å gjøre noe med. Blant annet ved å redusere faren for flom og de skadene det medfører.

– Man skal være forsiktig med arven etter Gro, men kan fint få mer effekt ut av det, mener Jørn Eggum.

Havvind viktig

Forbundslederen mener regjeringen allerede i tilleggsproposisjonen til Energimeldingen må klargjøre ringvirkninger for havvind-produksjon.

– Man må kunne være åpne for hybridkabler samtidig som man ikke skal øke kraftutvekslingen. Kablene kan ha mindre kapasitet for vindkraft. Det bør være enkelt å argumentere med at man må sikre norsk forsyningssikkerhet.

Samtidig er han klar på at en elektrifisering av sokkelen må til for å nå målene i klimapolitikken.

– Verktøykassen er på ingen måte tom. Det er mye man kan gjøre, men man begynne å handle, poengterer Jørn Eggum.

Der er han med andre ord helt på bølgelengde med Industriaksjonens mål med demonstrasjonen.

Hovedkravet er å få politisk kontroll over kraften og strømprisene. Politikerne må sørge for lave kraftpriser over tid. Ikke bare for husholdningene, men også industrien.

Les også: Ap og Sp uenige om kabler til havvind

Warning
Annonse
Annonse