JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

En tredel i privat sektor er lavtlønte, ifølge ny rapport

31,6 prosent av ansatte i privat sektor regnes som lavtlønte, viser tall fra forskningsstiftelsen Fafo. Andelen har særlig økt innen bygg og servering.
Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør.

Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør.

Colourbox

Rapporten «Hvem er de lavtlønte?» er finansiert av LO, skriver Klassekampen.

Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør. I fjor utgjorde det 430.185 kroner. For perioden 2008–2018 konkluderer Fafo med at det har vært en sakte økning av andelen lavtlønte.

Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

I privat sektor har andelen gått fra 25,6 prosent til 31,6 prosent, og det er der økningen er størst, ifølge avisa.

Det er varehandelen som er den største lavlønnsnæringen, men det er innenfor hotell og restaurant økningen i perioden er størst, ifølge Fafo.

Nyttig info: Sjekk om du har riktig lønn: Her er det du må vite

I 2018 var det drøyt 600.000 personer som tjente under 85 prosent av en industriarbeiderlønn.

– Et av de sentrale funnene i denne undersøkelsen viser at bedrifter uten tariffavtale økte andelen lavlønnsjobber med 8 prosentpoeng fra 2008 til 2018, mens andelen gikk ned med 4 prosentpoeng i bedriftene med tariffavtale, sier Fafo-forsker Bård Jordfald.

Fått med deg denne? Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

Ifølge er det flere grunner til økningen.

– Noe skyldes endringer i næringsstruktur. Det er tjenesteytende deler av privat sektor som har vokst mest, og der er det flere lavtlønte. I tillegg skyldes det arbeidsinnvandring. Vi har fått vekst i de delene av arbeidsmarkedet der det er lite tariffavtaler, sier Jordfald til Klassekampen.

Annonse
Annonse