JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen

Erik ønsker forbud mot å leie inn arbeidskraft: – Så snart de er ferdige, blir de sagt opp

Erik Torkelsen, klubbleder på Ringnes, opplever at ikke alle som blir innleid i bedriften har gode ordninger.
Klubbleder i Ringnes ønsker et forbud mot innleie. Han ser at mange av de innleide til hans bedrift blir dårlig behandlet av bemanningsbyrået.

Klubbleder i Ringnes ønsker et forbud mot innleie. Han ser at mange av de innleide til hans bedrift blir dårlig behandlet av bemanningsbyrået.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

– Du må huske at det dreier seg om mennesker som bli leid ut og inn, sier Erik Torkelsen, klubbleder på Ringnes. Han vil på ingen måte framheve sin egen bedrift som noen versting, men de bruker bemanningsbyråer når de trenger folk til å fylle produksjonen.

– Bemanningsbyrået sier at det er innført en ordning med betaling mellom oppdrag. Vår erfaring når vi snakker med de innleide, er at så snart de er ferdige, blir de sagt opp, sier Torkelsen.

Lav grunnbemanning

Torkelsen mener at det er for lav grunnbemanning. Han gleder seg til at det kommer innstramminger i bemanningsbransjen.

– Jeg ønsker meg egentlig tilbake til den gamle sysselsettingsloven der det var forbud mot innleie, sier han til FriFagbevegelse.

I Stortinget ligger det nå flere forslag om at det skal bli vanskeligere å leie inn fra bemanningsbyrå. Ett av forslagene er det ikke lenger skal være mulig å leie inn personell hvis det oppstår et midlertidig behov, uten at en har avtalt dette med de tillitsvalgte.

Erstattet egen rekruttering

Torkelsen er organisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Hans forbundsleder Anne Berit Aker Hansen er helt enig med Torkelsen og ønsker innstrammingene velkommen.

– Mange bedrifter har leid inn arbeidskraft under dekke av at det har vært et midlertidig behov. I virkeligheten har de erstattet egen rekruttering med innleie av arbeidskraft, sier Aker Hansen til FriFagbevegelse.

Les også: LO vil avvikle bemanningsbransjen slik vi kjenner den i dag. Men Arild er likevel ikke helt fornøyd

Sju prosent innleie

I matindustrien er det rundt sju prosent innleie og underentrepriser. Dette viser en undersøkelse som NNN fikk forskningsinstituttet NIBIO til å gjennomføre. NIBIO tok utgangspunkt i bedriftenes regnskapstall for å beregne antallet.

– Hvilke bransjer gjelder dette?

– Det er mye innleie innenfor fiske- og kjøttindustrien, men som Erik forteller er det også innleie i bryggeriene.

Iskremfabrikken

Bedriftene skylder på at det er sesongvariasjoner, men Aker Hansen kjøper ikke den forklaringen.

– Se på iskremfabrikkene. De har store sesongsvingninger. Men for eksempel på Hennig Olsens fabrikk i Kristiansand bruker de ikke innleid arbeidskraft i det hele tatt, sier NNN-lederen.

Stengte ned

Aker Hansen viser også til at under nedstengningen under pandemien da utenlandske bemanningsbyrå ikke kunne levere arbeidskraft til fiskeindustrien, ble det mye bråk. Men det ga seg etter en stund.

– Fikk de tak i norsk arbeidskraft?

– Ja, men de fikk kanskje ikke tak i akkurat den arbeidskraften som de ville, arbeidskraft som ikke stiller krav.

Hun mener at bruk av innleid arbeidskraft har ført til at næringsmiddelindustrien har store problemer med å rekruttere unge arbeidstakere.

Tar en telefon

– I stedet for at industrien viser seg fram, tar de en telefon til et bemanningsbyrå som skaffer arbeidskraft, sier forbundslederen.

Hun er helt sikker på at etter at det har blitt litt støy når de nye reglene trer i kraft, kommer det hele til å roe seg når folk har vent seg til den nye situasjonen.

Dårlig utredet

Aker Hansen og Torkelsen var begge deltakere på et debattmøte som Fellesforbundet og NNN arrangerte under Arendalsuka.

Under debatten hevdet Høyres nestleder at forslagene fra regjeringa ikke er godt nok utredet. Han viste også til at det offentlige rådet, Regelrådet, har pekt på at forslagene ikke er utredet godt nok.

– Hva er din mening? Er det forslaget for dårlig utredet?

– Nei, dette er godt nok utredet. Motstanderen framstiller det som om alt innleie blir forbudt. Det er ikke riktig. Det blir fortsatt mulig å leie inn fra bemanningsbyrå hvis det er snakk om vikariater og etter avtale med de tillitsvalgte.

Les også: Christian og Egil mener sjefen stjal lønna. Nå har de anmeldt arbeidsgiveren til politiet

Warning
Annonse
Annonse