JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

LO vil avvikle bemanningsbransjen slik vi kjenner den i dag. Men Arild er likevel ikke helt fornøyd

I sitt nye handlingsprogram slår LO fast at organisasjonen vil avvikle innleie fra bemanningsbyråer som fortrenger faste stillinger i hele arbeidslivet.
Arild Håvik fra Fellesforbundet skulle ønske at LO-kongressen også hadde vedtatt et krav om en godkjenningsordning for bemanningsbyråer.

Arild Håvik fra Fellesforbundet skulle ønske at LO-kongressen også hadde vedtatt et krav om en godkjenningsordning for bemanningsbyråer.

Martin Guttormsen Slørdal

torgny@lomedia.no

LO går i sitt nye handlingsprogram langt i å kreve forbud mot bemanningsbransjen slik vi kjenner den i dag.

Organisasjonen krever at forbudet mot innleie i byggebransjen i Oslo-området må settes i verk raskt, og at dette må være starten på å avvikle innleie fra bemanningsbyråer som fortrenger faste stillinger, i hele arbeidslivet.

Må avvikles

I handlingsprogrammet er bemanningsbransjen omtalt i et eget kulepunkt: «LO skal arbeide for at bemanningsbransjen i sin nåværende form avvikles.»

Dette er den samme formuleringen som Fellesforbundet vedtok på sitt landsmøte høsten 2019.

LO vil også arbeide for at myndighetene benytter forskriftsadgangen til å forby innleie fra bemanningsselskap i de mest utsatte områdene og bransjene. 

LO går med dette lenger enn Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet vil bare vil begrense innleie. I partiprogrammet heter det at partiet vil tillate innleie ved rene vikariater og mellom produksjonsbedrifter i tillegg til innleie etter avtale med tillitsvalgte i bedrifter med tariffavtale.

Les også: Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene før valget i 2021

 Utvikling i feil retning

Da førstesekretær i LO, Julie Lødrup, la fram redaksjonskomiteens innstilling, trakk hun nettopp fram bemanningsbransjen.

– Bemanningsbransjen undergraver det seriøse organisert arbeidslivet, og utviklingen har gått i feil retning, sa hun.

 Det var en enstemmig innstilling hun la fram og det var også en enstemmig kongress som støttet forslaget.

Spent på regjeringa

Arild Håvik, leder av Fellesforbundets avdeling i Stavanger, har tidligere uttrykt misnøye med at ikke verftsindustrien har vært omfattet av forbudet mot bemanningsbransjen slik bygningsindustrien i Oslo-området får.  

– Er du fornøyd med vedtaket?

– Det er helt greit, men nå blir det spennende hva regjeringa gjør, svarer Håvik.

Han savner også et krav om for eksempel en godkjenningsordning for bemanningsforetak.

– I dag er det ingen begrensninger på hvem som kan opprette et bemanningsbyrå.

Gjennomsnittsberegning

Leder i Oslo bygningsarbeiderforening, Joachim Espe er godt fornøyd med vedtaket, spesielt kravet om at forbudet mot bemanningsbransjen i byggebransjen må settes i verk raskt.

Han mener også at det er viktig at LO stiller krav om at gjennomsnittsberegning av arbeidstid bare blir lov i bedrifter som er tilknyttet landsomfattende tariffavtaler.

 I dag er det mange bedrifter som ved å gjennomsnittsberegne arbeidstid over et langt tidsrom klarer å sno seg unna både skift og overtidsbetaling.

LO-kongressen 2022: EL og IT Forbundet vil forby bemanningsbyråer i hele landet

Warning
Annonse
Annonse