JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen 2022

Forbund vil forby bemanningsbyråer i hele landet

Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet vil ha svar fra statsministeren om bemanningsbyråene.
Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

Leif Martin Kirknes

oystein@lomedia.no

– Hva er den største grunnen til at arbeidsfolk står med lua i hånden i dag? spurte leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland på LO-kongressen tirsdag.

Svaret hans: Bemanningsselskapene.

Sselskapene står for en forretningsmodell hvor arbeidstaker ikke har reell mulighet til å stå opp for sine rettigheter, mener han.

Rasmussen utdyper overfor FriFagbevegelse.

– Bemanningsbransjen skal vekk, bemanningsbyråene skal forbys. Det er mange hundre av dem, de dukker opp som paddehatter, legges ned og går konkurs. Det er arbeidstakeren som hele tiden står igjen som taperen.

– Men forbud?

– Ja. På et eller annet tidspunkt må de ta konsekvensen av at de ikke overholder det som er normalt i arbeidslivet i Norge. De har fått mange sjanser til å rydde opp.

VIL FJERNE BEMANNINGSSELSKAPENE: Fagforeningsleder Atle Rasmussen i EL og IT Forbundet vil forby alle bemanningsselskap over hele landet. Han målbar forbundets syn på LO-kongressen i går.

VIL FJERNE BEMANNINGSSELSKAPENE: Fagforeningsleder Atle Rasmussen i EL og IT Forbundet vil forby alle bemanningsselskap over hele landet. Han målbar forbundets syn på LO-kongressen i går.

Jan-Erik Østlie

Vil ha svar fra Støre

Forslaget fra Rasmussen er behandlet i organisasjonen, det er offisiell politikk i EL og IT Forbundet å ville forby bemanningsselskapene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal tale på LO-kongressen klokka 15.30 onsdag. Det blir debatt etter Støres tale.

Leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet sitter i en av redaksjonskomiteene som behandler forslagene fra delegatene på LO-kongressen.

– Jeg støtter Atle og tenker å ta samme sak opp i debatten med Støre i ettermiddag, skriver forbundsleder Andersen i en sms til FriFagbevegelse.

Les også: Hva vil partiene gjøre med bemanningsbransjen? Her er svarene før valget i 2021

– Får ikke oppdrag igjen

Her er virkeligheten, slik Rasmussen beskrev den for delegatene på LO-kongressen i går:

Under finanskrisen ble det en forskyvning av ansettelser fra produksjonsbedrifter til bemanningsbyråer ved at nyutdannede ikke fikk fortsette etter avlagt fagprøve, de fikk seg jobb i bemanningsbyrå og ble utleid til produksjonsbedriftene.

Rasmussen, som leder landets klart største fagforening for elektrikere, presiserer at det ikke er de ansatte i bemanningsbyråene han kritiserer. Det er forretningsmodellen de vil til livs.

– Hva er problemet med bemanningsbyråer?

– Det er flere, selv om det er stor forskjell på dem. Noen er helt useriøse, og noen er mer seriøse. Selv blant de mer seriøse, er det store utfordringer.

– Hva er utfordringene?

– Det er vanskelig for arbeidstakeren å fremme sin rett til lønns- og arbeidsvilkår. De får gjerne timelønnen de skal ha, men det er en god del andre lønns- og arbeidsvilkår som arbeidstakeren skal ha i tillegg, sier Rasmussen.

– Når arbeidstakere fremmer slike opplagte krav, får de gjerne ikke oppdrag igjen. Vi ser det spesielt innenfor leverandørindustrien, fortsetter han.

Rasmussen skryter av at regjeringen har sørget for at innleie fra bemanningsbyrå i byggebransjen i Oslo-området skal forbys. 

Men:

– Forbudet går ikke langt nok, mener han.

Elektro, IKT og heis-installasjon er ifølge Rasmussen sannsynligvis ikke omfattet av forbudet, slik ordlyden er nå. 

– Det må omfatte disse også, alt annet vil være ulogisk.

Arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo mener ifølge politikkdirektør Tore Strandskog at elektrobransjen bør unntas fra et forbud i Oslofjord-området.

– Andelen innleie blant Nelfos medlemsbedrifter i forbudssonen ligger på drøyt seks prosent fra bemanningsforetak. Skal vi følge regjeringens logikk er det så lavt at elektrobedriftene må unntas. Det er den samme argumentasjonen som er brukt for å unnta anlegg fra forbudet, skriver Strandskog i en epost.

Å forby innleie er en kollektiv straff for en hel næring, mener han.

– Regjeringens høringsnotat om å innføre en forbudssone mangler en faglig forankring. Et så dramatisk og inngripende tiltak som å forby innleie må være grundig utredet. Det er det ikke her.

Regjeringen aner ifølge Strandskog ikke konsekvensene av sitt eget lovforslag.

Mangel på arbeidskraft

Det er mangel på elektrikere i Norge. Norge skal elektrifiseres, men det er ikke nok folk som kan gjøre jobben, ifølge Nelfo.

FriFagbevegelse har spurt om NHO sitt syn på forslaget fra Atle Rasmussen og EL og IT Forbundet om å forby bemanningsbyråer i hele landet.

– NHO mener at faste stillinger skal være hovedregelen i arbeidslivet, likevel er det for mange bedrifter nødvendig å leie inn arbeidskraft ved midlertidig behov. Da er en seriøs bemanningsbransje helt nødvendig, skriver bransjedirektør Even Hagelien for bemanning og rekruttering i en epost.

Han påpeker at det er skrikende behov for å få tak i riktig folk til å jobbe i norske bedrifter.

– Da blir det helt feil å gjøre det vanskeligere å få tak i folk, skriver Hagelien.

– Er det ikke feil tidspunkt å forby bemanningsbyråer på nå, og ser du ingen fordeler med disse byråene, Rasmussen?

– Det kan være noen fordeler med at bemanningsbyråer skaffer til veie arbeidskraft.

Men:

– Mange bemanningsbyråer har ansatte som har vært i produksjonsbedriftene. Vi så det under finanskrisen. Mange lærlinger som tok fagbrev, fikk ikke fortsette etter fagprøven, fordi bedriftene mente det var et usikkert marked. De ville prioritere å ta inn nye lærlinger.

Det er bra at de ville opprettholde lærling-inntaket, understreker Rasmussen.

– Men de fikk ikke fortsette i produksjonsbedriftene, de ble ansatt i bemanningsbyråer, for så å bli utleid til produksjonsbedriftene. Arbeidskraften er de seinere årene flyttet fra produksjonsbedriftene til bemanningsbyråene.

Det går feil vei, mener han, arbeidsfolk skal være ansatte i produksjonsbedriftene.

– I tillegg er det bra med inn- og utleie mellom produksjonsbedriftene. Dette gjør at bedriftene kan ha flere faste ansatte, og løse bemanningsutfordringer, sier Rasmussen.

Politikkdirektør Tore Strandskog i Nelfo framhever at det i 2019 ble strammet betydelig inn på muligheten for innleie av arbeidskraft, og at Arbeidstilsynet i 2020 fikk ytterligere utvidet tilsynsmyndighet.

– Det er bedre å la reglene virke og heller intensivere tilsynet, enn å endre reglene uten at de er prøvd fullt ut, understreker Strandskog.

Les også: Flere mener LO-kongressen er udemokratisk: – Man får knapt respons på innleggene

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse