JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Dette vil jeg ikke ha noe av, sier Micke Andersson.

– Dette vil jeg ikke ha noe av, sier Micke Andersson.

Helge Rønning Birkelund

Skatt på tips:

Etter nyttår kan halvparten av tipspengene til bartender Micke (48) gå til staten: – Vi kan ikke godta dette

Administrasjonsgebyr, arbeidsgiveravgift og skatt. Det skal betales før bartenderen får resten.07.12.2018
10:56
07.12.2018 12:17

helge@lomedia.no

– Vi kan ikke sitte stille og godta dette. Vi kan ikke finne oss i alt. Nå er det stopp, sier Micke Andersson (48).

Han er daglig leder på baren Underbar på Aker Brygge. Men han er også blitt aksjonist. Sammen med kollega Sander Johannesen har han fått over 11.000 medlemmer på Facebook-siden «Si nei til NY skattlegging av tips».

Fra 1. januar 2019 må nemlig arbeidsgivere innrapportere, foreta forskuddstrekk og betale arbeidsgiveravgift på all tips som mottas av ansatte.

Dette er lønna i over 300 yrker

Under en måned før dette gjennomføres er det stor usikkerhet knyttet til dette. Kan bedriftseierne trekke administrasjonskostnader fra tipsen? Skal arbeidsgiveravgiften trekkes av tipspengene eller blir det en ekstrakostnad for bedriften? Samme spørsmål gjelder feriepenger, sykepenger og pensjonsinnbetaling.

Uansett: Nå kan ikke lenger kelneren eller bartenderen bare putte pengene rett i lomma. Det må registreres og utbetalingen skal skje på lønningsdagen.

Servitør Zsolt Kurta er glad for at sjefen må ta ansvar for tipsen. Men arbeidsgiverne fortviler

Mye forsvinner

Micke Andersson er mildt sagt rasende over hele greia.

– Tips kan ikke regnes som lønn. Det er en gave vi får av kundene fordi vi yter god service. Jeg tror ikke mange vil betale tips hvis de vet hvor mye som forsvinner til statskassen. Jeg tipper dette vil bli kompensert med dyrere priser, sier Micke Andersson.

– Og prisene er dyre nok fra før, legger han til.

I verste fall mener han dette vil gå ut over rekrutteringen til bransjen, blant annet fordi en del av inntektene vil falle bort.

Andersson er ikke motstander av å betale skatt, og vil ikke lage bråk om akkurat det. Det som virkelig gjør ham forbannet er alt det andre som dette medfører.

– Det blir helt feil å betale arbeidsgiveravgift (14,1 prosent , red. anm) for tips. Det vil jo medføre en ekstrautgift for eierne, mener han og ber regjeringen utsette hele greia.

– Det er små marginer i denne bransjen fra før. Vi tjener ikke akkurat godt. Tips er for oss en slags ekstrabetaling som ingen er pålagt å gi: en fortjeneste for god service. Nå kan vi risikere at det forsvinner helt, mener Andersson.

Fellesforbundet og LO har sagt ja til dette forslaget. Det liker han dårlig.

(Saken fortsetter under bildet.)

Micke Andersson på baren Undserbar frykter for inntektene når tips-pengene skal skattlegges,

Micke Andersson på baren Undserbar frykter for inntektene når tips-pengene skal skattlegges,

Helge Rønning Birkelund

LO er positiv

Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp, har tidligere uttalt at dette er vil være mer rettferdig og gi de ansatte flere rettigheter. Da sikter han til at også tips blir regnet som en inntekt som utløser rettigheter, i form av pensjonsopptjening, sykepenger og feriepenger for de ansatte.

Reiselivsdirektør i NHO, Kristin Krohn Devold, reagerer imidlertid, selv om hun støtter prinsippet om at de ansatte skal betale skatt av tipsen de får.

– Jeg forstår også at det er en utfordring at ikke alle ansatte i dag rapporterer inn tips i selvangivelsen. Men løsningen er ikke å behandle tips, som er en gave fra gjesten, på lik linje med lønn fra arbeidsgiver, har hun uttalt til NTB.

Fellesforbundet har nå satt i gang en prosess for å få en juridisk betenkning av det hele. Blant annet er det en prinsipielt spørsmål om hvem som skal betale arbeidsgiveravgiften.

Følg oss på Facebook!

Usikkerheten har også fått stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) til å stille et skriftlig spørsmål til finansminister.

– Tips er også i dag skattepliktig inntekt, men det er svært liten innrapportering av mottatte tipspenger. Regjeringas forslag til endrede plikter for arbeidsgiver vil helt klart pålegge arbeidsgiver økte administrative byrder, men tetter også skattehull, mener hun.

Spørsmålet hennes går på behovet for klargjøring eller endring av eventuelle lover og forskrifter.

– Det er flere arbeidsgivere som blant annet har etterlyst om det er mulig å nekte personalet å motta tips, eventuelt kontanter og også om arbeidsgiver kan trekke fra merutgiftene før innrapportering. Dersom tips skal inngå i feriepengegrunnlaget, sykelønnsordning og pensjon er det fint å få dette klarlagt og om alt lovverk og forskrifter er på plass eller hvilke endringer som må til, mener Heggø.

Nye skatteregler på tips vil gi ansatte mer feriepenger og pensjon

Her er svarene

Hvem som skal få tips er et av spørsmålene som henger i lufta.

– Arbeidsgiveren har stor makt. Vedkommende kan for eksempel forby ansatte å ta imot tips, bestemme om tips skal inngå i grunnlaget for feriepenger, pensjon og sykepengegrunnlag, og hvordan tips skal fordeles blant de ansatte, forklarer finansminister Siv Jensen (Frp) i svaret til Ap-representanten.

– Det er høyst usikkert om arbeidsgiver kan ta betalt for å administrere tipspengene, og hvordan dette skal gjennomføres slik at det blir betalt inn skatt, noe som igjen har konsekvenser for feriepengegrunnlaget, legger hun til.

– Rekkevidden av arbeidsgivers styringsrett er en ulovfesta lære om arbeidsgivers rett til å organisere, leie, kontrollere og fordele arbeider. Styringsretten er avgrenset ved lov, tariffavtaler og individuelle avtaler, fortsetter hun.

Høyesterett har skissert noen rammer for arbeidsgivers styringsrett når det gjelder fordeling av tips mellom servitører og annet personell. Det ligger innenfor arbeidsgivers styringsrett å gi pålegg om fordeling av tips mellom de ansatte.

Feriepenger, sykepenger og pensjon

Feriepengeopptjening avhenger av at arbeidsgiver styrer over tips.

– Grunnlaget for beregningen er regulert i ferieloven paragraf 10 første ledd: «Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret.» Det er i utgangspunktet naturlig å se på tips som arbeidsvederlag, fordi det er snakk om inntekt som arbeidstaker tar i mot i kraft av å utføre arbeid og være ansatt, mener finansministeren.

– Samtidig kan ordlyden tyde på at det bare skal regnes feriepenger av ytelser fra arbeidsgiver, og ikke ytelser mottatt fra andre. Men i alle fall der arbeidsgiver råder over tips og er den som gjør utbetalinga, antar jeg at den vil gi grunnlag for opptjening av feriepenger.

Om det gir rett til sykepenger?

– Ved fastsettelse av sykepengegrunnlag skal det fra 1. januar tas hensyn til hva arbeidsgiver har rapportert til a-ordningen, som er en samordnet måte for arbeidsgivere å rapportere opplysninger om inntekt og ansatte til Nav, SSB og Skatteetaten. Lønnsinntekt og andre godtgjørelser som er resultat av arbeidsakerens egen arbeidsinnsats inngår ved utregning, svarer finansministrer Siv Jensen.

Får du nå pensjonsopptjening av tipspengene? Siv Jensen viser til reglene for bonus- og provisjonsordninger. Der inngår ordningene i lønnsgrunnlaget hvis de er av «fast og varig karakter», selv om enkeltutbetalingene varierer.

– Tips vil måtte vurderes etter samme kriterier og inngår dermed trolig i lønnsgrunnlaget når man skal beregne innskudd/premie til pensjonsordningen, opplyser hun.

07.12.2018
10:56
07.12.2018 12:17Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.

Håvard Sæbø

Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.

Tormod Ytrehus

I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.

Erlend Angelo

Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.

Sissel M. Rasmussen

Her er en kort forklaring på hva lockout er

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-leder Christopher Beckham ser seg ekstra over skulderen etter helgens masseskyting

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.

Paul S. Amundsen

Et solid flertall av elektrikerne stemte ja til meklingsresultatet


Flere saker