JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

Servitør Zsolt Kurta er glad for at sjefen må ta ansvar for tipsen. Men arbeidsgiverne fortviler

Tips har alltid vært skattepliktig, men få servitører har skrevet i skattemeldingen hvor mye de har fått, ifølge finansminister Siv Jensen (Frp).
STRENGERE MED TIPSSKATT: Zsolt Kurta jobber på Kulturhuset i Oslo. Han syns det er bra med mer kontroll på tipsskatten. Når også tipsen blir innrapportert og skattlagt, får han mer i feriepenger, mer sykepenger hvis han blir syk og høyere pensjonsopptjening.

STRENGERE MED TIPSSKATT: Zsolt Kurta jobber på Kulturhuset i Oslo. Han syns det er bra med mer kontroll på tipsskatten. Når også tipsen blir innrapportert og skattlagt, får han mer i feriepenger, mer sykepenger hvis han blir syk og høyere pensjonsopptjening.

Martin Guttormsen Slørdal

yngvil@lomedia.no

Midt i lunsjrushet rydder servitør Zsolt Kurta bord for tekopper og tallerekner med stoisk ro. Han har jobbet på Kulturhuset i Oslo i to år. Der deler alle ansatte på tipsen. Jobber du kveld, får du mer tips enn når du jobber dag. Fem dager med kveldsjobbing gir kanskje 1.200 kroner i tips til hver, forteller han.

Kurta syns det er bra at det blir mer kontroll på innrapportering av tips til skattemyndighetene. Han tror strengere praksis av skattinnkreving vil føre til at arbeidsgiverne øker lønna.

Inntil i år har landets rundt 122.000 ansatte i barer, restauranter og hoteller selv måttet skrive inn tipsen i skattemeldingen (tidligere selvangivelsen). Men det er bare det at få faktisk har gjort det, skriver regjeringen i forslaget til nytt statsbudsjett som ble lagt fram i dag.

Når ansatte ikke rapporterer inn tipspengene til skattemyndighetene, får de heller ikke uttelling for dem når det gjelder pensjon, sykepenger og feriepenger.

De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista

Fagforbundet til servitørene: 100 prosent støtte

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle være enig med Siv Jensen, sier Svein Frode Pettersbakken til FriFagbevegelse. Han er organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 10 som organiserer servitører og andre ansatte i blant annet hoteller og restauranter.

– Vi støtter dette 100 prosent, sier han.

– De jeg har snakket med av våre medlemmer er veldig positive fordi de har skjønt hva det betyr, sier Pettersbakken og ramser opp:

• høyere pensjonsopptjening

• høyere grunnlag for sykepenger

• høyere grunnlag for feriepenger

Landets største arbeidstakerorganisasjon LO, der Fellesforbundet er med, støtter en regelendring som gjør at tips behandles som lønn. Det gjør også den nest største arbeidstakerorganisasjonen i privat sektor YS.

Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad

Mer penger i statskassa

Finansminister Siv Jensen vil endre reglene fra 2019. Fra da skal arbeidsgiverne på kafeer, restauranter og hoteller innrapportere tipsen, trekke fra skatt og betale arbeidsgiveravgift på tips.

Det vil gjøre det enklere for de ansatte, skriver regjeringen. De ansatte skal da bare sjekke at arbeidsgiver har ført inn riktig beløp i skattemeldingen.

Staten anslår å få inn 280 millioner kroner på inntektsskatt, trinnskatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift i 2019.

Regjeringen lar Color Line flagge om – 700 norske sjøfolk blir satt på land

– Vi sliter med å få det til å gå rundt

Kaja Tinderholt trakterer vannglass og lunsjtallerkner, og slår inn på kassa samtidig som hun snakker med oss. Tinderholt er daglig leder, servitør og altmuligkvinne i Fyret. Foreldrene eier stedet og Kaja Tinderholt har jobbet der siden hun var 13 år. Hun har drevet familiebedriften de siste tre årene.

– Arbeidsgiveravgift på tipsen og mer i feriepenger vil koste denne lille bedriften masse. Vi og andre små steder sliter med å få det til å gå rundt, forteller hun. Dette gjør det ikke noe lettere. Arbeidsgiveravgiften utgjør rundt 14 prosent av lønna.

– Skal vi øke prisene da? spør Tinderholt som tilbyr folk lunsj til under 200 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BLIR VANSKELIGERE: Dette vil gjøre det enda vanskeligere for små kafeer og restauranter, mener Kaja Tinderholt driver kafeen Fyret på Youngstorget i Oslo. I bakgrunnen kokk Trine Østby.

BLIR VANSKELIGERE: Dette vil gjøre det enda vanskeligere for små kafeer og restauranter, mener Kaja Tinderholt driver kafeen Fyret på Youngstorget i Oslo. I bakgrunnen kokk Trine Østby.

Martin Guttormsen Slørdal

NHO: Dette vil koste mye

– Selv om vi er enige i at tips er skattepliktig inntekt, mener vi det bør vurderes om det er mulig å finne en enklere løsning, sier fungerende NHO-direktør Ole Erik Almlid. En slik regelendring er ikke skikkelig gjennomtenkt, mener Næringslivets hovedorganisasjon og andre arbeidsgiverorganisasjoner. De viser til at organisering og fordeling av tips og lønnsrapportering vil koste bedriftene i serveringsbransjen tidsbruk, kjøp av tjenester og lønn. NHO mener også at de ansatte vil sitte igjen med mindre av tipspengene etter skatt enn i dag. Det kan gjøre at færre søker seg til bransjen, mener de.

– I det minste må man utsette iverksettelsen til 2020 slik at bedriftene får tid til omstillingen, mener NHOs Almlid.

Les alle saker om statsbudsjettet her

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse