JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Døgnåpne barnehager:

Fagforbundet og Ap kritiserer forslag om døgnåpent barnehagetilbud

– Venstre skyver kvinner og sårbare barn foran seg, mener tillitsvalgte Berit Tevik. Deres beskrivelse stemmer ikke, svarer Venstrekvinnelaget.
Nils Kristen Sandtrøen (Ap) og Berit Tevik i Fagforbundet er skeptiske til Venstrekvinnelagets forslag om omsorgstilbud for barn på kveld og natt.

Nils Kristen Sandtrøen (Ap) og Berit Tevik i Fagforbundet er skeptiske til Venstrekvinnelagets forslag om omsorgstilbud for barn på kveld og natt.

Erlend Tro Klette

erlend.tro.klette@lomedia.no

Foreldre og barn taper på at det ikke finnes et døgnåpent omsorgstilbud for barn, mener Venstrekvinnelaget, en sideorganisasjon av Venstre.

Det møter kraftig motstand fra Fagforbundet og Arbeiderpartiet, som tolker dette som et forslag om døgnåpne barnehager.

– Dette handler om manglende forståelse for hva barnehagen er. Hvis man skal ha et døgnåpent tilbud, er det ikke en barnehage. Barnehagen er et pedagogisk tilbud, ikke oppbevaring, sier Berit Tevik.

Hun er leder for Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo, og kommer selv fra barnehagesektoren. Tevik mener et døgnåpent tilbud særlig vil gå utover barna og de ansatte.

– Da mister man den sosiale utviklingen hos barna. Det å omgås andre er kanskje det viktigste man lærer i barnehagen. Hvis man primært bruker barnehage til soving, mister man alt det. Og jeg tror det er de med lavest utdanning og lavest lønn som må jobbe de mest ubekvemme tidene.

– Viser total mangel på innsikt

Fagforbundet får støtte fra Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen.

– Vi ser her at Venstre forsøker å overkjøre de som faktisk jobber i barnehagesektoren. Det er selvfølgelig noe vi tar sterkt avstand fra. At man ikke har tatt perspektivet til de som kjenner faget, er tankevekkende, mener Sandtrøen.

Han mener forslaget skaper flere utfordringer enn det løser.

– I omsorgsyrker er det mange som kun får krevende stillingsbrøker og relativt lav lønn. Det gjør at vi har utfordringer med å rekruttere. Hvis du i tillegg må gjøre det på natten, med uforutsigbar turnus … vi skal ikke gjøre dette mer krevende enn det allerede er, mener Sandtrøen.

– Det viser total mangel på innsikt om hvordan det funker i hverdagen. Det er ikke nok penger eller bemanning, uansett hva som står i barnehageloven. Det er allerede en flukt fra barnehagesektoren, skyter tillitsvalgte Tevik inn.

Venstrekvinnelaget ønsker et døgnåpent omsorgstilbud for barn. Det finnes det lite behov for, følge lederen for Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo.

Venstrekvinnelaget ønsker et døgnåpent omsorgstilbud for barn. Det finnes det lite behov for, følge lederen for Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo.

Håvard Sæbø

Skeptisk til nordsjøturnus i omsorgsyrkene

Partiet Venstres forslag om mer fleksible åpningstider i barnehager ble stemt ned på Stortinget i juni.

I tillegg ønsker altså Venstrekvinnelaget et døgnåpent omsorgstilbud for barn.

Tevik er skeptisk til hensikten med forslaget. Hun viser til at fagforeningen hennes har over 600 tillitsvalgte og at behovet for nattåpent tilbud aldri har vært et tema for dem.

– Dette er tatt ut av løse luften. Finnes det et reelt behov? Eller er det et skapt behov fra Venstre for å kunne endre på turnusordninger? Hvor er tallgrunnlaget, spør Tevik.

– De har et veldig forsiktig forslag på Stortinget. Men i intervjuer ønsker Venstrekvinnelaget en oppmykning av turnusordningene. De snakket om en nordsjøturnus i omsorgsyrkene, det er ganske inngripende.

Nordsjøturnus betyr vanligvis at man jobber 12 timer dagen i to uker sammenhengende, deretter har man tre til fire uker hjemme.

Mener Venstre skyver kvinner og sårbare barn foran seg

Fra Arbeiderpartiets perspektiv er Venstrekvinnelagets forslag bare en del av en større pakke fra partiet Venstre, som Sandtrøen kaller «hamsterhjulsamfunn».

Han viser til Venstres ønsker om økt bruk av bemanningsbyråer og midlertidige stillinger, søndagsåpne butikker, og å fjerne felles fri på flere høytidsdager.

At Venstrekvinnelaget har fremstilt barnehageforslagene som en kamp for å sikre kvinner faste stillinger – og en bedre hverdag for sårbare barn – har stortingsrepresentanten lite til overs for.

– Venstre stemmer mot å forsterke arbeidsmiljøloven for faste stillinger. De er imot å styrke retten til heltid, som vi ønsker nettopp på grunn av behovet mange kvinner har, særlig i omsorgsyrker. De går imot å styrke fagforeningsfradraget. Og så kamuflerer de at de går imot våre positive forslag for heltid og faste jobber.

Tillitsvalgte Tevik sier seg enig:

– De skyver kvinner og sårbare barn foran seg, det er faktisk ganske stygt.

– Deres beskrivelse stemmer ikke, mener Solveig Schytz, leder av Norges Venstrekvinnelag og gruppeleder i Viken Venstre. (Bildet er tatt ved en annen anledning.)

– Deres beskrivelse stemmer ikke, mener Solveig Schytz, leder av Norges Venstrekvinnelag og gruppeleder i Viken Venstre. (Bildet er tatt ved en annen anledning.)

Werner Juvik

Venstrekvinnelaget: – Upresis og uredelig kritikk

– Jeg kan ikke gjøre så mye med hvordan Ap og Fagforbundet velger å tolke våre forslag, men deres beskrivelse stemmer ikke, skriver Solveig Schytz, leder av Venstrekvinnelaget, i en epost til FriFagbevegelse.

Schytz betegner kritikken som uredelig, og mener den avfeier en viktig debatt.

– Det vi foreslår er å åpne for et døgnåpent omsorgstilbud som er tilgjengelig for barn med foreldre som jobber kvelder, netter og helger.

Schytz understreker at det er noe annet enn – og i tillegg til – det pedagogiske tilbudet barnehagen er.

– Ikke alle kan velge å jobbe mellom 8 og 16. Dagens situasjon rammer de med liten eller ingen utdannelse hardest og er ei likestillingsfelle. Flest kvinner jobber turnus og jobber deltid. Dette handler om at også aleneforsørgere i turnusjobber skal kunne ha full jobb.

Etterlyser mer forskning på barn av foreldre i turnus

Lederen for Venstrekvinnelaget mener også vi trenger å vite mer om barna til dem som jobber i yrkesgruppene med turnus og skiftarbeid.

– Barn av foreldre som jobber tidlige morgener, sene kvelder, netter og helger er ofte hos besteforeldre, venner og familie mens mamma eller pappa er på jobb. Litt større barn kan ofte være mye alene på ettermiddager og kvelder, forklarer Schytz.

– Vi vet for lite om hvordan disse barna har det, og det bør forskes mer på.

Les også: Dette er Siws garderobe, lunsj- og pauserom. Her skifter hun mellom renholderjobben og kantinejobben

Annonse
Annonse