JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsansattes og innsattes situasjon forverret under koronaen

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund krever at bevilgningen til Kriminalomsorgen økes med minst 23 millioner kroner for å kompensere ekstra koronautgifter.
Kriminalomsorgen møtte koronapandemien med lav bemanning og manglende smittevernutstyr, som medførte at ansatte var bekymret for å gå på jobb.

Kriminalomsorgen møtte koronapandemien med lav bemanning og manglende smittevernutstyr, som medførte at ansatte var bekymret for å gå på jobb.

Ole Palmstrøm

Ikjølvannet av at Kriminalomsorgen har gjennomgått store kutt siden 2015, kom pandemien som ifølge Klassekampen har medført ekstrautgifter på 30 millioner kroner til nå. Det er bevilget 7,9 millioner i revidert nasjonalbudsjett. Nå krever forbundsleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund resten fra staten.

– Vi møtte pandemien med et handikap, som en ganske beskåret etat. Riktignok har vi vært veldig heldige og unngått større smitteutbrudd, men vi var ikke forberedt, og jeg bekymrer meg for en potensiell ny smittebølge, sier Aase.

Saken fortsetter under bildet.

NFF-leder Asle Aase er bekymret for en ny potensiell smittebølge.

NFF-leder Asle Aase er bekymret for en ny potensiell smittebølge.

Ole Palmstrøm

Blant utfordringene etaten hadde var allerede lav bemanning og manglende smittevernutstyr, som medførte at ansatte var bekymret for å gå på jobb, samt økt isolasjon for de innsatte. Aase reagerer særlig på mangel på smittevask i fengslene, der det normalt er innsatte som vasker, mens det i koronatiden i mange tilfeller har vært fengsels- og verksbetjentene som har vasket.

– Det er på tide at vi får kvalifiserte folk til å utføre smittevask. Betjentene skal slippe å måtte utsette seg for den risikoen, sier Aase.

Direktør Lise Sannerud skriver i en epost at Kriminalomsorgsdirektoratet jobber med å komme i balanse igjen nå, at de erkjenner at koronasituasjonen og smittehindrende tiltak har påvirket tilbudet til innsatte og domfelte, og at det har vært krevende.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Les også: Etter tre måneders permisjonsnekt kan «Karl» endelig få møte treåringen sin igjen

Annonse

Flere saker

Annonse