Bastøy fengsel:
Etter tre måneders permisjonsnekt kan «Karl» endelig få møte treåringen sin igjen
– Du kommer jo aldri hjem pappa, jeg er sint! Ordene tilhører den tre år gamle datteren til «Karl», innsatt på Bastøy.
SAVN: «Karl» (32) har mistet viktig tid sammen med den tre år gamle datteren sin. Grunnet koronakarantene tar det også lengre tid før han slipper ut.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
– Relasjonen vår forvitrer, sier 32-åringen på Bastøy etter tre måneders lockdown.
Bastøy, en fengselsøy utenfor Horten, er friskmeldt etter at fire innsatte og seks ansatte har hatt Covid-19. Koronatiltakene, med blant annet full permisjonsnekt, krevde en høy pris fram til de i stor grad ble opphevet 22. juni. «Karl» (32), en av de innsatte, har på grunn av tiltakene ikke fått besøkt sin tre år gamle datter ordentlig siden februar.
– Jeg opplever det som dobbel straff, sier Karl.
Far og datter rakk så vidt å møtes på hjemstedet i Finnmark 12. mars, men da Norge ble nedstengt, havnet Karl i «søringkarantene».
Før krisen pleide han å slå sammen to permisjoner til fem døgn annenhver uke på besøk hos datteren. De dro på lekeland og koste seg. Barnets mor er uføretrygdet og har ikke mulighet til å fly Finnmark-Vestfold for et par dagers visitt.
Det slår journalisten at fire måneder uten pappa er mye for en treåring.
LOCKDOWN: Stemningen i Bastøy fengsel ble trykkende fram til restriksjonene ble lettet 22. juni.
Eirik Dahl Viggen
Permisjon tillatt igjen
KDI opphevet før helgen de viktigste koronatiltakene, med følgende endringer fra 22. juni:
• Permisjoner fra fengslene skal gjennomføres som normalt
• Besøk gjennomføres som normalt, forutsatt at besøkende er friske
• Karantene ilegges bare hvis nyinnsatte har påviste symptomer
• Frigang og fremstillinger normaliseres
• Gratis telefontid bortfaller, men muligheten til fjernsamtaler via nettbrett videreføres
• Dublering av celler tillates igjen
Smittet hele boligen
Smitten kom til Bastøy i slutten av mars, trolig med en innsatt som returnerte fra permisjon. Innen kort tid skal han ha smittet de tre han delte bolig med på øya, i tillegg til tre ansatte som var på jobb. Til sammen ble seks innsatte og fire ansatte smittet. Symptomene varierte fra ingenting til halsvondt og lett pustebesvær. De ansatte tok båten hjem til karantene mens de smittede innsatte tilbrakte mye av våren i bolighuset sitt. Matforsyning og samtaler ble tatt via vinduet.
KARANTENE: Bolig for innsatte på Bastøy fengsel.
Eirik Dahl Viggen
Fellesskap
Solbrune menn i bar overkropp, noen nærmest sotgrå av soling, setter preg på øya. Magnus, en innsatt i trettiårene, avbryter arbeidet i det mekaniske verkstedet. Han forteller hvordan han pådro seg en måneds frivillig soningsavbrudd under koronakrisen da han reiste hjem en måneds tid for å støtte sin fødende kone.
NYBAKT: Magnus valgte frivillig soningsavbrudd og dermed senere løslatelse for å ta del i barseltid hjemme.
Eirik Dahl Viggen
– Folk klaget over å måtte være hjemme med ungene på hjemmeskole og hjemmekontor. Vi som soner i fengsel har nok litt annet perspektiv på det, sier Magnus, som virker fornøyd med å ha deltatt i livets begynnelse.
Les også: Tariq måtte håndtere en innsatt han kjente igjen fra oppveksten – da startet terroriseringen
Friluftskatedralen midt på øya har endelig kunnet åpne for større ansamlinger nå som tiltakene er nedskalert. Sommergudstjenesten er akkurat over. Under et provisorisk trekors serverer kjøkkengruppa en brennhet papptallerken chili con carne til innsatte og betjenter. Under svære løvtrær med folk og hereford-fe hvilende i skyggen, senkes skuldrene, uansett rød eller blå farge på skjorta.
MAT: De kan endelig nyte sosiale samlinger i det fri igjen, både fengselsbetjenter og innsatte. Her med chili con carne og Firstprice-cola.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte og innsatte har stått krisen bra av, forteller fengselsleder Stig Berntsen.
De som var smittet har vært isolert fra fellesskapet, men har sittet i samme bolig og delt kjøkken og stue og ifølge fengselsledere nytt godt av sosialt fellesskap seg imellom.
– De innsatte har nå vært tre måneder uten permisjoner eller besøk. Det har vært en trykkende stemning, sier Berntsen.
Ifølge leder i NFF Bastøy fengsel, Frode Megrund, er humøret fortsatt bra blant de innsatte.
– De begynte å føle på at samfunnet ellers åpner, bare ikke her, sier Megrund.
SAMHOLD: Leder Frode Megrund i NFF Bastøy fengsel får hjelp av innsatt med å feste en løsnet bøyle til reservehjulet.
Eirik Dahl Viggen
Kriminalomsorgen og Horten kommune, som alle innsatte her sogner til, fulgte godt opp med testing og tiltak, ifølge Berntsen. Femti innsatte ble testet av Horten kommune mens ansatte selv måtte henvende seg til hjemkommunene sine, med varierende respons. Tønsberg krevde for eksempel påviste symptomer før testing.
Smittevernet betød framskutte løslatelser og overføringer til hjemmesoning. Midt i juni var fengselet nede i 101 innsatte. Allerede tar de imot nye fra fengslene med høysikkerhet og kommer snart opp på 120-tallet. Ifølge Stig Berntsen har krisen skjerpet beredskapen.
– Hvis viruset kommer igjen, er vi godt forberedt.
Reiseklar
Karl fikk influensa mens han var i søringkarantene. Han måtte være inne og fikk ikke sett datteren igjen før returen til fengselet. Karantenen telte ikke som straff, så han fikk straffavbrudd. Det betyr forsinket løslatelse når den tid kommer om et par år. Karl er utålmodig.
REISEFRI: Etter tiltakene er lettet opp kan Karl søke permisjon til Finnmark.
Eirik Dahl Viggen
– Datteren min er tre år. «Du kommer jo aldri hjem pappa, jeg er sint», sier hun når vi snakker på telefon. Relasjonen vi hadde forvitrer.
En uke etter journalisten møtte Karl på Bastøy ble permisjonsforbudet opphevet. Nå er det på tide med gjensyn.