JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Havnekonflikten:

Flere kurs på danskebåten og Kiel-ferja avlyses

I høst skulle det vært arrangert flere kurs både på DFDS og Color Line i regi av LOfavør og LO-forbund. Havnekonfliktene gjør at de enten blir utsatt eller avlyst.
Blir det ingen løsning på havnekonflikten i høst, så avlyser LO i Oppland og Hedmark et kurs på Color Line i november. EL og IT Forbundet har allerede avlyst et kurs med DFDS til Danmark.

Blir det ingen løsning på havnekonflikten i høst, så avlyser LO i Oppland og Hedmark et kurs på Color Line i november. EL og IT Forbundet har allerede avlyst et kurs med DFDS til Danmark.

Håvard Sæbø

res@lomedia.no

Det ble bråk da LOs ledelse nektet LO Buskerud å avlyse et kurs om bord i Color Line for å støtte havnearbeiderne tidligere i år.

LO sentralt sa nei til lokal Color Line-boikott

Oppstandelse ble det også da LO i Oslo og Akershus inviterte til LOfavør-kurs om bord på DFDS nå i september. Årsaken er at både Color Line, DFDS og Stena Line nekter å benytte de registrerte havnearbeiderne i Oslo, til tross for at selskapene har tariffavtale med dem gjennom Norsk Transportarbeiderforbund.

EL og IT-kurs på DFDS

Protestene fra havnearbeiderne som fulgte etter at LOfavør-kurset ble kjent, gjorde at LO sentralt gikk ut og bekreftet at kurset ville bli avlyst, for som LO-sekretær Terje Olsson sa: "for ikke å provosere havnearbeiderne unødig".

LO avlyser kurs på danskebåten etter reaksjoner fra havnearbeiderne

Det samme skjer nå i forbindelse med andre kurs i LO- og LO-forbunds regi.

Neste uke skulle egentlig EL og IT Forbundet arrangert kurs for ansatte ute i forbundet på DFDS sin rute mellom København og Oslo, men det ble avlyst og avbestilt i etterkant av bråket rundt LOfavør-kurset sist uke.

– Vi tok en vurdering for en god måned siden, men den endelige avgjørelsen ble tatt forrige uke, bekrefter hovedkasserer Odd Helge Reppe i EL og IT Forbundet overfor Transportarbeideren.

Odd Helge Reppe, hovedkasserer i EL og IT Forbundet.

Odd Helge Reppe, hovedkasserer i EL og IT Forbundet.

EL og IT Forbundet

Har LO endelig lært?

Ingen formell boikott

Han bekrefter at havnekonflikten var en av årsakene til avlysningen.

– Men hovedgrunnen var at vi fikk så mange forfall til det kurset. Derfor ville det vært helt bortkasta å holde det kurset, sier han.

Reppe bekrefter samtidig at forbundet ikke vil arrangere noen kurs på utenriksferjene før havnekonflikten er løst.

– Vi har ikke formelt sett vedtatt noen boikott av de selskapene, men vi har henstilt om at det ikke arrangeres kurs der. Vi får heller finne andre kurssteder, påpeker Odd Helge Reppe.

Partene i havnemeklingen forhandler i meklingspausen

Avventer meklingen

Også LO i Hedmark og Oppland har planlagt kurs på en av utenriksferjene i høst. Den 6-8. november er det invitert til LOfavør-kurs på Color Line sin Kiel-ferje. Det kurset er ikke avlyst ennå, men distriktssekretær i LO Oppland, Iver Erling Støen sier til Transportarbeideren at det kan det fort bli.

– Om vi kjører vårt kurs i november, vil være helt avhengig av meklingsmøtet mellom Norsk Transportarbeiderforbund og motparten den 23. september. Blir det et resultat som NTF er enig i, vil kurset gå som planlagt. Hvis det fortsatt er uenighet etter meklingsmøte eller ingen løsning før november, blir kurset utsatt, sier Støen.

Oppfordrer til privat boikott

Tommy Torgersen, leder i Oslo Bryggearbeideres Forening, sier er fornøyd med at LO-familien avlyser kurs i rederier som havnearbeiderne er i konflikt med.

– Det setter vi veldig stor pris på. Å få slik støtte er jo slik fagbevegelsen burde virke. Det skulle jo egentlig bare mangle, siden vi er i en arbeidskonflikt, sier han.

Leder i Oslo Bryggearbeideres Forening, Tommy Torgersen.

Leder i Oslo Bryggearbeideres Forening, Tommy Torgersen.

Roy Ervin Solstad

Torgersen tror også at avlysningene vil legge press på rederiene.

– Dette dreier seg jo om mange penger for rederiene, så det vil selvsagt hjelpe oss i konflikten, understreker han.

OBF-lederen passer samtidig på å sende en oppfordring til alle om å la være å bruke de ferjene før konflikten på havnene er et tilbakelagt stadium.

– De som støtter saken vår burde ikke reise med de selskapene. Det blir akkurat som med Ryanair, avslutter Tommy Torgersen i OBF.

Høyre vil kutte ferieuke for ansatte over 60 år

«Ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller fordeler enn andre»

Annonse
Annonse