JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hele LO er i sorg etter nyheten om leder Hans-Christian Gabrielsens bortgang tirsdag.

Hele LO er i sorg etter nyheten om leder Hans-Christian Gabrielsens bortgang tirsdag.

Martin Guttormsen Slørdal

Hans-Christian Gabrielsen (1967-2021)

Forbundsledere i LO: Slik husker vi Hans-Christian Gabrielsen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (53) er død.09.03.2021
14:14
24.03.2021 11:44

edv@lomedia.no

kai.hovden@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

ane.borrud@lomedia.no

solfrid.rod@lomedia.no

tri.nguyen@lomedia.no

merete.jansen@lomedia.no

tonje.paulsen.solem@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

morten.hansen@lomedia.no

Gabrielsen døde hjemme i sin bolig på Slemmestad tirsdag 9. mars. Årsaken var trolig hjertesvikt.

Asle Aase, leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF), sier følgende til FriFagbevegelse:

– Dette er et sjokk. Vi var sammen på sekretariatsmøte via teams i går. Han virket i fin form og var klar for viktige oppgaver som lå foran oss denne våren og tiden etter. Dette er i sannhet veldig trist for oss alle. Hans-Christian var både en flott og ruvende LO leder som hadde tanker og omtanke for alle han hadde ansvaret for. Det så vi ikke minst ved lederskapet han utviste under pandemien. Jeg føler med familien.

Les portrettet: Hans-Christian Gabrielsen var papirarbeideren som ble LO-leder

– Han lyttet til alle

Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, sier at nyheten kom som et sjokk.

– Det er nesten så man ikke kan tro det er sant. Det er et stort tap, både organisatorisk, personlig og ikke minst med tanken på hans nærmeste, sier hun.

Johansen mener Gabrielsen rett og slett var en bauta.

– Han førte med seg respekt, men på en utrolig sympatisk måte. Han lyttet til alle.

Første gang hun kom ordentlig i kontakt med Gabrielsen var da Sydvaranger Gruve gikk konkurs i 2015. Da var Gabrielsen nestleder i LO og Johansen forbundssekretær Arbeidsmandsforbundet.

– Gabrielsen møtte opp på medlemsmøter for gruvearbeiderne på Samfunnshuset i Kirkenes. Vi følte oss helt trygge på at vi hadde LO i ryggen, avslutter hun.

Kommentar: «Et stort tap for arbeiderbevegelsen og felleskapet», skriver Svein-Yngve Madssen

– En leder vi hadde regnet med i mange år framover

Fagforbundets leder Mette Nord beskriver Gabrielsen som en engasjert og høyt respektert leder.

– LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var en bauta. Dette er et stort tap langt utover LOs rekker, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Fagbladet.

– Mine tanker går først og fremst til kona Trine og datteren Camille, samt hans nærmeste familie. Selv har jeg også mistet en god venn, og LO har mistet en leder vi hadde regnet med skulle virke i mange år framover, sier hun.

– Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for medlemmene. Han var dyktig og respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien, og selvsagt også vi i Fagforbundet er i dyp sorg, sier Mette Nord.

Reaksjon: Jonas Gahr Støre i dyp sorg: – Hans-Christian var en bauta

Hans-Christian Gabrielsen var medlem av Fellesforbundet helt fra ungdomsårene og en sentral tillitsvalgt i forbundet. Fellesforbundets leder Jørn Eggum er sterkt berørt av dødstallet.

– Hans-Christian var inne i sin første periode som LO-leder. Med hans bortgang, har arbeiderbevegelsen mistet vår fremste tillitsvalgte og en god kamerat. Jeg har mistet en god venn og samtalepartner.

Kjempet for norske sjøfolks interesser

Johnny Hansen, leder for Norsk Sjømannsforbund (NSF) og Hans Sande, leder for Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF), sender sine varmeste tanker til Gabrielsens nærmeste familie.

– Denne triste nyheten kom som et sjokk for alle. Senest i går deltok Gabrielsen i LOs sekretariatmøte. Han har til siste slutt kjempet for arbeidsfolks rettigheter. Vi har mistet en bauta i fagbevegelsen og en forkjemper for norske sjøfolks interesser, sier Johnny Hansen.

– Gabrielsen var en framsynt og samlende LO-leder som Norsk Sjøoffisersforbund samarbeidet meget godt med. Våre tanker går nå til kona Trine, datteren Camille og hans nærmeste familie, sier NSOF-leder Hans Sande.

Arbeidslivs-toppene sender sine hilsener: – Gabrielsen var en god og nær venn, sier NHO-sjefen

– For meg var han mye mer enn en LO-leder

– En klippe i fagbevegelsen. En klok og omsorgsfull kamerat, en god kollega og venn, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.

– For meg var han bekreftelsen på styrken i LO, fordi det er så tette bånd mellom forbund i offentlig og privat sektor. Han har vist en voldsom soliditet og ro selv om det har stormet. Jeg ser folk bruker ord som klippe og bauta. Han var alt det. Det er vanskelig å si «var» om Hans-Christian, sier Kvisvik.

Med unntak av det siste året har hun møtt Gabrielsen hver mandag til møte i LOs sekretariat. Det siste året har hun savnet de fysiske møtene, men hun er glad for at hun møtte LO-lederen ved to anledninger under pandemien. Fra tidligere har hun kjent Gabrielsen fra den tiden han var i Fellesforbundet og hun var i Fellesorganisasjonen (FO).

Kvisvik sier at hun hadde stor tillit til Gabrielsen.

– For meg var han mye mer enn en LO-leder. Han var en god kollega og venn gjennom 14 år. Han var klok og omsorgsfull, en man virkelig kunne snakke med, sier Kvisvik.

Hun sender sin dypeste medfølelse til familien.

– Jeg tenker på kona og dattera. Å miste noen så brått er en ufattelig smerte.

Røe Isaksen: – Gabrielsen var utrettelig engasjert for arbeidsfolk i Norge

En hel LO-familie i sorg

FLT-leder Ulf Madsen forteller at et samlet forbundsstyre mottok meldingen i dag, og valgte å avslutte sitt møte.

– Gabrielsen har vært en markant og dyktig LO-leder som har bidratt til å løfte fagbevegelsen, spesielt i den vanskelige tiden vi nå har stått i sammen. Våre tanker går nå til hans nærmeste, sier Madsen.

Jan Olav Andersen, leder EL og IT Forbundet, beskriver bortgangen slik:

– Hans-Christian vil bli dypt savnet i hele fagbevegelsen, fra den enkelte arbeidsplass til hvert et forbundskontor. Han var en tvers igjennom hederlig og skikkelig mann, som fremsto med den samme humoren og redeligheten enten vi var enig eller uenig. Han møtte andres meninger med det største alvor og saklighet. I tillegg var han en god venn og kamerat som jeg, i likhet med mange, mange flere kommer til å savne lenge.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) slutter seg til en hel LO-familie i sorg og våre tanker går nå til hans nærmeste familie, melder leder Kjersti Barsok.

– Vi vil huske ham som en samlende og redelig leder med stort engasjement for arbeidsfolk på tvers av sektorer. Hans Christian Gabrielsen nøt stor respekt, og vi i NTL har mye å takke ham for.

Hva skjer nå? Peggy Hessen Følsvik (60) trer inn som fungerende LO-leder

– Ord blir fattige

Også forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mottok meldingen med dyp sorg.

– Vi vil savne han sårt både som kollega og fagforeningskamerat. Hans Christian har vært en solid og sterk støttespiller for industrien i hele Norge. Gabrielsen har gjennom det siste året jobbet utrettelig på vegne av alle LOs medlemmer og vært en bauta i arbeidet med å lose oss gjennom koronapandemien, det er vi i Industri Energi dypt takknemlige for.

Jane B. Sæthre, forbundsleder i Norsk Jernbaneforbund (NJF), sier Gabrielsen bortgang er ufattelig og utrolig trist.

– Ord blir fattige. Jeg tenker på hans fine personlighet – han var imøtekommende og raus med oss alle. Livet er skjørt, og vi vet ikke mye om morgendagen, sier Sæthre.

Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK), sier følgende:

– Tankene mine går nå først og fremst til familien hans. Jeg vil huske Hans Christian som en dyktig og lyttende LO-leder. Han har vært en god støtte for HK og for meg.

Hans-Christian Gabrielsen

Alder: 53 år (født 27. juli 1967)

Oppvokst på Slemmestad i Røyken kommune.

Utdanning: Tok fagbrev som prosessoperatør på Tofte Industrier, der han jobbet fra 1984 til 1995.

Forbundsliv: Ble ansatt i Fellesforbundet i 1996 og ble valgt til 2. nestleder i forbundet i 2003. I 2013 ble han valgt til 2. nestleder i LO, før han i mai 2017 ble valgt til LO-leder.

Politiske verv: Var medlem av kommunestyret i Røyken for Arbeiderpartiet fra 1995 til 2003.

Privat: Var gift og hadde ett barn fra et tidligere ekteskap.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.03.2021
14:14
24.03.2021 11:44Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Ole Palmstrøm

Unio vil kreve mer i lønnsvekst


Flere saker