JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlingekrav i offentlige anbud:

Grande (Ap) vil ha svar av kommunal- og moderniseringsminister på hvorfor ikke kravet om lærlinger etterleves

kommunal- og moderniseringsminister må svare på hvordan et firma kan få offentlige kontrakter på over 100 millioner kroner uten å ha lærlinger.
Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande vil ha svar fra kommunal- og moderniseringsminister Moniva Mæland om hvordan hun skal sørge for at krav om lærlinger ved offentlige anbud, etteleves,

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande vil ha svar fra kommunal- og moderniseringsminister Moniva Mæland om hvordan hun skal sørge for at krav om lærlinger ved offentlige anbud, etteleves,

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Stortingsrepresentant Arild Grande har stilt spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland etter at FriFagbevegelse publiserte saken om malerfirmaet Edvardsson Entreprenør som har fått offentlige kontrakter verdt 100 millioner kroner – uten å stille med lærlinger.

Stortinget vedtok i 2016 at offentlige virksomheter skal kreve at det er lærlinger på alle offentlige byggeprosjekter. Edvardsson har i dag ingen lærlinger ansatt.

Etterleve lærlingkravet

Spørsmålet som Grande stiller er kort og godt: «Hvorfor har ikke regjeringen sørget for at krav om lærlinger etterleves?»

I begrunnelsen for spørsmålet viser Grande til at Stortinget har skjerpet kravet om lærlinger ved offentlige anbud.

«I FriFagbevegelse 21. juni 2019 kommer det frem at et malerfirma har fått offentlige kontrakter verdt 100 millioner kroner – uten å stille med lærlinger», skriver stortingsrepresentanten.

ph

Næringsministeren har seks virkedager på seg til å svare på spørsmålet.

– At malerfirmaet Edvardsen har fått store offentlige kontrakter uten å stille med lærlinger er uakseptabelt. Jeg kan ikke forstå at denne praksisen er i tråd med Stortingets vedtak – der vi har strammet inn kravene til lærlinger i offentlige kontrakter, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

Rødgrønne politikere

– Det er et politisk ansvar for statsråden å følge opp sine underliggende etater, at de stiller strenge og riktige krav ved statlige anbud og at det sjekkes at kravene følges. Det er mye som tyder på at staten har en lang vei å gå før de når opp til kravene de rødgrønne lokalpolitikerne i Oslo, Trondheim, Skien stiller, sier han.

ph

Edvardsson har flere kontrakter fra Statsbygg, og kontraktene er inngått uten at malerfirmaet er godkjent som opplæringsbedrift.

Nytt regjeringskvartal

I midten av mai stilte Grande et annet spørsmål til næringsministeren. Han ville forsikre seg om at Statsbygg legger de samme seriøsitetsbestemmelsene til grunn som Oslomodellen når det nye regjeringskvartalet skal bygges.

Med seriøsitetsbestemmelser mener Grande blant annet krav til antall lærlinger på prosjektet. Oslomodellen som han viser til er de seriøsitetsbestemmelsene som Oslo kommune har vedtatt skal gjelde for alle byggeprosjekter der Oslo kommune er byggherre.

Ikke krav om opplæringsbedrift

Mæland svarte at det er «grunn til å understreke at Statsbyggs seriøsitetskrav er helt på høyde med kravene i Oslomodellen, men tilpasset Statsbyggs behov. Seriøsitetskravene vil bli benyttet i anbudene for prosjektet nytt regjeringskvartal.»

Statsbygg har svekket lærlingkravene: – Helt umulig å følge opp

Overfor FriFagbevegelse har Statsbygg sagt at det tidligere ble stilt krav om at firmaet var godkjent opplæringsbedrift, uten krav om at lærlinger utførte arbeider under kontrakten.

«I rammeavtaler som inngås med gjeldende kontraktbestemmelser, skal kravet oppfylles i løpet av rammeavtalens varighet. Fordi oppdragene variere i omfang og noen ganger må kunne utføres på kort varsel, vil det ikke være mulig å kreve lærlinger på alle oppdragene for Statsbygg.»

Annonse
Annonse