JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbygg har svekket lærlingkravene: – Helt umulig å følge opp

Statsbygg krever ikke lenger at virksomheter som får oppdrag fra den statlige forvaltningsbedriften skal være godkjent opplæringsbedrift.
Statsbygg krever ikke at bedrifter som får kontrakter er opplæringsbedrifter. Det holder at bedrifter lenger ned i leverandørkjeden er det.

Statsbygg krever ikke at bedrifter som får kontrakter er opplæringsbedrifter. Det holder at bedrifter lenger ned i leverandørkjeden er det.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

I juni 2016 behandlet Stortinget lov om offentlige anskaffelser. En av endringene som ble gjort var å skjerpe kravet til lærlinger. Det skulle ikke lenger være nok å være registrert opplæringsbedrift. Fra 1. januar 2017 skulle lærlingene være knyttet til de konkrete kontraktene.

ph

Statsbygg forvalter store deler av statens bygningsmasse og er Norges største byggherre i sivil sektor. I 2018 omsatte bedriften for nesten sju milliarder kroner, og forvalter 2,9 millioner kvadratmeter bygningsmasse. Etter at Stortinget vedtok innstrammingen i lærlingekravet har Statsbygg endret sin praksis.

I leverandørkjeden

– Tidligere ble det stilt krav om at firmaet var godkjent opplæringsbedrift, uten krav om at lærlinger utførte arbeider under kontrakten. Statsbygg stiller ikke krav om at de firmaene vi inngår avtaler med selv er godkjent opplæringsbedrift. Dette fordi lærlingekravet kan oppfylles lenger ned i leverandørkjeden, opplyser kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim til FriFagbevegelse.

FriFagbevegelse har skrevet om malerfirmaet Edvardsson Entreprenør som til tross for store offentlige oppdrag, ikke har lærlinger. De er heller ikke hindret av at de ikke er godkjent lærebedrift i Oslo.

Mørketallene

– Statsbygg bekrefter her at lærlingestatus underveis i kontraktene i liten grad blir fulgt opp, og at vår påstand om såkalte alibilærlinger har vært mer enn godt nok fram til nå, sier Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje.

ph

Han mener at eksempelet med Edvardsson Entreprenør viser én bedrift i ett fag.

– Hvor store er mørketallene? spør Sagmyr.

– Å få tilgang på offentlige kontrakter gjennom å bli godkjent opplæringsbedrift, mener vi bør ses på som en samfunnskontrakt der samfunnet får betalt tilbake i form av fagarbeidere. Edvardsson har gitt oss én malersvenn siden 2010. I snart 10 år har de hatt stor omsetning basert på offentlige kontrakter, sier Sagmyr.

Opplæringsbedrifter

Petter Vellesen i Oslo bygningsarbeiderforening stiller seg også undrende til Statsbyggs praksis.

– Det bør være et krav til alle bedrifter i alle fag at de er opplæringsbedrifter når de får offentlige kontrakter.

Vellesen mener at slik Statsbygg nå praktiserer lærlingeklausulen, teller de opp antall lærlinger ved slutten av prosjektet. Da skal lærlingeandelen utgjøre 7,5 prosent. Hvis elektrikerne har 15 prosent lærlinger, kan de som jobber med betongarbeidet slippe unna uten lærlinger.

– Dette blir et system som det er helt umulig å følge opp, mener han.

Krevende seriøsitetskrav

– Vi har erfart at det er krevende å følge opp seriøsitetskravene, inklusive lærlingekravet. Det er særlig krevende i rammeavtaler, sier Njaa Aschim i Statsbygg.

ph

I 2018 innførte derfor Statsbygg nye prosedyrer og sjekklister for å sette avtaleforvaltere i stand til å følge opp disse kravene. Blant annet har Statsbygg innført datasystemet HMSREG på sine prosjekter. Det er et registreringssystem som gjør at de som har ansvar for å holde oversikt over bemanning på prosjektene, kan se i sanntid hvem som er på hvilket prosjekt.

For å skaffe seg bedre oversikt over lærlingsituasjonen hos sine underleverandører, kommer Statsbygg til å sende ut et brev til alle firmaer de har rammeavtale om håndverkertjenester med.

I brevet vil de be om svar på følgende spørsmål:

• Er firmaet godkjent opplæringsbedrift?

• Hvor mange lærlinger er ansatt i firmaet per i dag?

• Hvor mange av firmaets lærlinger har tatt svenneprøve i 2017 og 2018?

• Hvordan sikrer firmaet at lærlingkravet i kontrakten blir oppfylt?

• Hva er status på andel arbeidede timer utført av lærlinger på avrop (avrop betyr bestilling av varer eller tjenester innenfor en rammeavtale red.anm.) siden kontrakten ble inngått?

Nye kontraktsbestemmelser

Njaa Aschim opplyser også at Statsbygg arbeider med nye kontraktsbestemmelser for rammeavtaler.

ph

– Blant annet vurderer vi å stille krav om at de vi inngår rammeavtaler med er godkjent opplærlingsbedrift og at hovedtyngden av arbeidene skal utføres av ansatte i eget firma. Det siste punktet tar vi med for å unngå at firmaet setter bort mestepartene eller hele arbeidet til en underentreprenør, uten at de selv er til stede, skriver Njaa Aschim til FriFagbevegelse.

Hun regner med at Statsbygg får ferdigstilt og vedtatt de reviderte kontraktbestemmelsene før sommerferien.

Annonse
Annonse