JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lov om offentlige anskaffelser:

Malerfirma fikk offentlige kontrakter for 100 millioner. Firmaet stilte ikke med lærlinger som avtalt

Stortinget har skjerpet kravet om lærlinger ved offentlige oppdrag. Likevel har malerfirmaet Edvardsson Entreprenør fått offentlige kontrakter verdt 100 millioner kroner – uten å stille med lærlinger.
For å få offentlige kontrakter krever Stortinget at firmaet skal ha lærlinger. Malerfirmaet Edvardsson Entreprenør har siden Stortinget strammet inn kravet om lærlinger i 2016, hatt offentlige kontrakter for 100 millioner kroner uten å ha lærlinger.

For å få offentlige kontrakter krever Stortinget at firmaet skal ha lærlinger. Malerfirmaet Edvardsson Entreprenør har siden Stortinget strammet inn kravet om lærlinger i 2016, hatt offentlige kontrakter for 100 millioner kroner uten å ha lærlinger.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Når stat og kommune skal bygge, skal lærlinger være med på prosjektene. Det har Stortinget vedtatt.

Likevel har Edvardsson entreprenør hatt kontrakter verdt 100 millioner kroner for det offentlige siden Stortinget strammet inn. Edvardsson har ingen lærlinger i arbeid.

p

Alle partiene

Alle partiene på Stortinget lover flere læreplasser slik at Norge kan utdanne flere fagarbeidere.

Regjeringen skriver i regjeringserklæringen at den skal «fortsette arbeidet med å skaffe flere læreplasser».

Stortinget vedtok allerede i 2016 at offentlige virksomheter skal kreve at det er lærlinger på alle offentlige byggeprosjekter. Dette kravet stilles i lov om offentlige anskaffelser.

Det mangler ikke på politiske løfter om læreplasser, men blir løftene fulgt opp i praksis?

Vinner konkurranser

Selskapet Edvardsson entreprenør har vunnet flere konkurranser om offentlige oppdrag de siste åra. Når offentlig sektor lyser ut anbud, ligger det krav om at entreprenørene skal være opplæringsbedrifter og dermed ha lærlinger. FriFagbevegelses gjennomgang viser at selskapet ikke stiller med lærlinger.

En av Norges største

Edvardsson Entreprenør er et av Norges største malerfirmaer. De oppgir at de har 70 ansatte malere. De er eid av Nordens største malerkonsern, det svenske Sandå-konsernet.

Etter at Stortinget i 2016 vedtok at det skal være lærlinger på alle prosjekter i offentlig regi, har Edvardsson Entreprenør ifølge sin egen referanseliste hatt offentlige oppdrag for rundt 100 millioner kroner. I samme periode har ikke firmaet utdannet en eneste malersvenn.

Det finnes en rekke selskaper i Norge som utdanner malere.

Hvert år avlegger rundt 100 lærlinger fagbrev i malerfaget i Norge.

De siste ti årene har Edvardsson Entreprenør hatt seks lærlinger, fem av dem sluttet uten å ha avlagt fagprøve.

Bare én lærling har avlagt fagprøve de siste ti åra – i 2014. Det er fem år siden. Men Edvardsson har vunnet en rekke anbud for offentlig sektor etter 2014, med forutsetningen om at selskapet har lærlinger på prosjektet.

Fra mestere til lærlinger

1. januar i år fikk Edvardsson to nye rammekontrakter med Statsbygg, i Bodø og sør i Trøndelag. I tillegg løper en rammekontrakt med Statsbygg om vedlikehold av bygninger i Drammen og Kongsberg fram til februar 2020.

I tilbudsbrevet viser firmaet til ni rammeavtaler med offentlige virksomheter: Undervisningsbygg i Oslo, Asker kommune, St. Olavs hospital, Statsbygg i Oslo og Sør-Trøndelag.

I tillegg har selskapet vunnet anbud på kommunale eiendommer i Drammen, Kongsberg, Bodø og Trondheim kommuner, samt Stortinget og Omsorgsbygg i Oslo.

«Det betyr att vi har allt fra Malermester ned til lærlinger at tilby i vår organisasjon», skriver Per-Erik Edvardsson i tilbudsbrevet.

p

Bodø

Tilbudsbrevet var medvirkende til at Edvardsson Entreprenør vant anbudet på en rammekontrakt for malerarbeid for Statsbygg i Bodø. For å vise størrelsen på bemanningen sendte selskapet med en oversikt over bedriftens ansatte. Til sammen 108 navn sto på lista, hvorav tre lærlinger.

Edvardsson hevder nå at han var åpen på at firmaet på det tidspunktet bare hadde én lærling. Likevel fikk firmaet kontrakten.

Hverken Fagopplæringskontoret i Trøndelag eller Utdanningsetaten i Oslo kan bekrefte at Edvardssons «lærlinger» er lærlinger med lærlingkontrakt. Men Utdanningsetaten i Oslo kjenner igjen ett av navnene. Navnet på en av «lærlingene» på Edvardssons liste hadde samme navn som den personen som bestod svenneprøven som maler i 2014.

Tre byer

Edvardsson Entreprenør har virksomhet i Oslo, Trondheim og Bodø.

Daglig leder i selskapet, Per-Erik Edvardsson, sier det er vanskelig å skaffe ungdom som vil gå i malerlære.

– Det er nesten umulig å få tak i lærlinger i Norge, sier daglig leder i Edvardsson Entreprenør til FriFagbevegelse.

Godkjent i Trondheim og Bodø

Vi ønsker å ta inn lærlinger, sier Per-Erik Edvardsson til FriFagbevegelse.

– Hvor mange lærlinger har dere i dag?

– Vi har ingen i dag, men tre begynner til høsten, forklarer Edvardsson.

Utdanningsetaten i Oslo og Trøndelag Fylkeskommune har gitt oss oversikt over Edvardssons lærlinger. I Oslo har de ikke hatt lærlinger på flere år. I Trøndelag har ikke Edvardsson hatt lærlinger siden august i fjor, da ble den siste lærlingkontrakten hevet uten at lærlingen avla fagprøve.

Lærebedrift?

Selskapet hevder det er godkjent som lærebedrift:

– Vi er godkjent lærebedrift i Trondheim og Bodø, sier Per-Erik Edvardsson til FriFagbevegelse.

Vi kontakter Nordland fylkeskommune for å sjekke om dette stemmer.

Nordland fylkeskommune opplyser til oss at de ikke har noen bedrift ved navn Edvardsson Entreprenør på lista over godkjente opplæringsbedrifter.

I Trondheim har bedriften godkjenning fram til august 2020.

Edvardsson mistet den i Oslo for et år siden da de ikke hadde hatt lærlinger på to år.

Vi ringer tilbake til Edvardsson og forteller at selskapet hans ikke står på lista over godkjent lærebedrifter i Nordland, til tross for at han hevder dette når han leverer anbud.

Edvardsson svarer at han ikke har fått noe varsel om at godkjenningen har gått ut i Nordland.

p

«Alibi-lærling»

Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje i Trondheim har en karakteristikk av måten Edvardsson håndterer lærlingeklausulen på. Sagmyr mener Edvardsson opererer med «alibi-lærlinger».

Uttrykket alibilærlinger mener Sagmyr er dekkende for bedrifter som har en lærling for å kunne skaffe seg offentlige kontrakter.

– Å få tilgang på offentlige kontrakter gjennom å bli godkjent opplæringsbedrift mener vi bør ses på som en samfunnskontrakt der samfunnet får betalt tilbake i form av fagarbeidere, sier Sagmyr til FriFagbevegelse.

Redegjøre på slutten

Per-Erik Edvardsson mener han har gjort en rekke forsøk på å skaffe lærlinger til prosjektene selskapet har hatt for offentlige virksomheter.

– Det har ikke vært noe snakk om at vi ikke oppfyller lærlingekravet så lenge vi kan vise til at vi har forsøkt, men ikke klart å få tak i lærlinger, sier Edvardsson.

Edvardsson er svært kritisk til at Oslo kommune prioriterer ned malerutdanningen. Oslo kommune stiller krav om ti prosent lærlinger på kommunens prosjekter innen bygg- og anlegg.

– Det er helt urimelig at Oslo kommune stiller krav til å ha lærlinger, og samtidig legger ned skoletilbudet, påpeker Edvardsson.

Det var den dårlige søkningen til malerutdanningen som gjorde at det ikke ble noen klasse i Vg2 i overflateteknikk ved Stovner videregående da skolen startet høsten 2018. Året før var det ti elever. Skolen planlegger å ha 15 nye plasser fra høsten i år.

Ti prosent lærlinger

Edvardsson entreprenør hevder de har søkt etter lærlinger flere ganger.

– Vi vil ha lærlinger, og det er en målsetting å ligge på samme nivå som i konsernet, og vi har søkt lærlinger på Nav og alle steder, sier Edvardsson. Edvardsson opplyser at Sandå-konsernet har ansatt 197 lærlinger i hele konsernet i Norden, og at i normale tilfeller utgjør lærlingene over ti prosent, men i Norge har det ikke vært mulig å få tak i noen.

Nav

Edvardsson har flere ganger brukt Nav for å søke etter arbeidskraft. Fra 2012 har bedriften søkt etter arbeidskraft 15 ganger, til sammen har de utlyst 64 stillinger. Navs database over utlyste stillinger er offentlig tilgjengelig. Men det er ikke korrekt at Edvardsson har søkt etter lærlinger. Ikke ved en eneste utlysning i Nav-systemet har de søkt etter lærlinger.

Edvardsson mener dette gir et feil bilde. Han hevder at han ba Nav skaffe lærlinger i 2018 og at de også har arrangert en minimesse sammen med Nav for å finne lærlinger.

Millionkontrakt vunnet på pris

I november 2018 vinner Edvardsson et annet anbud, en rammeavtale for malerarbeid for Statsbygg sør i Trøndelag. Anbudssummen er på rett under én million kroner. I tildelingsbrevet skriver Statsbygg: «Tildelingen skjer utelukkende ut fra hvilket tilbud som har den laveste prisen.» Antall lærlinger i firmaene som hadde levert inn anbud ble ikke gitt betydning. De to firmaene som var nærmeste på lista og tapte i konkurransen, er godkjente opplæringsbedrifter med lærlinger ansatt.

p

Ikke påtalt

I mai 2017 vedtok Oslo kommune Oslo-modellen for anskaffelser til offentlige bygg. Lærlingeklausulen er et sentralt punkt i Oslo-modellen og Oslo kommune setter krav om at ti prosent av utførte arbeidstimer på prosjektene innen bygg og anlegg skulle være utført av lærlinger.

Edvardsson entreprenør hadde kontrakt med det kommunale foretaket Omsorgsbygg i Oslo. I november 2018 ble den sagt opp. Årsaken var ifølge oppsigelsesbrevet en lang rekke brudd på kontrakten. Omsorgsbygg hevder Edvardsson gjorde en dårlig jobb. Selskapet skal ifølge kommunen ha benyttet seg av underleverandører til tross for at kontrakten nektet dem det.

Kommunen hevder videre at de ansatte ikke registrerte seg i datasystemet slik de var forpliktet til. De hadde ifølge kommunen ikke ansatte som snakket norsk, selv om dette var et krav i kontrakten.

Når vi legger fram disse påstandene for Edvardsson, bestrider han dem. Han skriver i en e-post til FriFagbevegelse at det ved én anledning ikke var norsktalende til stede, og at de ved én anledning på grunn av sykdom, hadde brukt en underentreprenør.

Edvardssons påstander står i sterk kontrast til påstandene fra Omsorgsbygg:

Ifølge oppsigelsesbrevet fra Omsorgsbygg har «Edvardsson en rekke ganger [...] brukt underentreprenør» og at det ved «mange av kontrollene ikke har vært ansatte på arbeidsstedet som har behersket norsk».

Ikke lærlinger

Til tross for at det ikke ble benyttet lærlinger på prosjektet, var ikke det med i grunnlaget for at Omsorgsbygg sa opp kontrakten. Ifølge Per-Erik Edvardsson godtok Omsorgsbygg at selskapet ikke hadde lærlinger, siden det ikke var mulig å skaffe.

Edvardsson reagerer på at FrFagbevegelse framstiller firmaet som useriøst

– Det er vi ikke. Dessuten har vi tariffavtale, skriver Edvardsson i en e-post.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse