JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utenlandske arbeidstakere

Grensependlerne får kompensasjon for måneden de ikke fikk komme på jobb

Statsminister Erna Solberg kom med gladmelding til grensependlerne i sin redegjørelse til Stortinget. De får full kompensasjon fra 29. januar hvis de har vært utestengt fra jobben.
Elise Bjørnebekk-Waagen er glad for at det ordner seg for grensependlerne.

Elise Bjørnebekk-Waagen er glad for at det ordner seg for grensependlerne.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Initiativtaker til Facebook-siden «Grensependlere Norge-Sverige», Fredrica Bornstedt er veldig glad for nyheten.

– Nå begynner jeg å føle meg fornøyd. Vi må bare håpe at dette kommer på plass raskt, sier Fredrica Bornstedt til FriFagbevegelse.

Samtidig synes hun det har tatt veldig lang tid.

– Statsministeren sier at dette var en enkel måte å løse situasjonen på. Men hvis det var så enkelt, må vi jo lure på hvorfor det har tatt så lang tid. Hvorfor kunne de ikke få dette på plass fra begynnelsen, spør Bornstedt.

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Skulle bare mangle

I tillegg til å administrere Facebook-siden, har hun ledet aksjonen sammen med LO sentralt og lokalt, og med politikere fra begge sider.

Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) har engasjert seg kraftig for denne saken, og synes dette er fantastiske nyheter.

– Jeg er veldig glad for at regjeringen omsider har snudd. Dette har tatt altfor lang tid. Men dette viser at fornuften har seiret. Dette er personer som har opparbeidet rettigheter i Norge, som nå står helt på bar bakke. Det skulle bare mangle at vi stiller opp, sier Elise Bjørnebekk-Waagen til FriFagbevegelse.

Mye lest: Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Betaler skatt til Norge

Svenske og finske arbeidere, og andre EØS-borgere, var utestengt fra sin norske arbeidsplass i en måned.

Det er blant annet snakk om svenske arbeidere som bor i en nabokommune til Norge, og som arbeider i Norge. De betaler skatt og avgifter til Norge, og har krav på sykepenger og ledighetstrygd hvis de er syke eller ledige. Man har ikke fått kompensert tap av inntekt fordi de har vært utestengt fra sin norske arbeidsplass på grunn av stengt grense.

Mandag 1. mars fikk de komme tilbake på jobb under et strengt smittevernregime, men månedslønna var fortsatt tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet.

Det har blant annet gjort regionleder for LO Viken og Oslo, Ulf Lervik, fortvilet. Han arrangerte en fanemarkering på den gamle Svinesundbrua for en drøy uke siden.

Denne har skapt debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

Baseres på sykelønnsordningen

Det har vært hektisk møtevirksomhet mellom norske og svenske myndigheter om dette, og både den svenske statsministeren og arbeidsministeren har krevd at en slik kompensasjonsordning må komme på plass.

Nå ser den ut til å komme: Erna Solberg varslet i sin redegjørelse til Stortinget tirsdag om en ny kompensasjonsordning for grensependlere med tilbakevirkende kraft fra 29. januar. Ordningen skal vare så lenge grensen er stengt. Kompensasjonsordningen skal baseres på sykelønnsordningen.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varslet for fire dager siden at regjeringen vil legge fram en slik kompensasjonsordning, men at detaljene ikke var klare. Han mente det ikke er mulig å lage en egen ordning for svenske eller finske arbeidere i Norge. Ordningen det ble jobbet med, ville gjelde alle arbeidstakere i EØS som har tjent opp rettigheter, opplyste han da.

Annonse
Annonse