Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Grensependlere fikk ikke komme på jobb
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Grensependlere som har mistet en månedslønn fordi regjeringen stengte grensen, kan ikke få kompensasjon slik reglene er i dag. – Det samme gjelder alle andre, sier statssekretær Vegard Einan (H) til FriFagbevegelse.
helge@lomedia.no
Svenske grensependlere har vært utestengt fra sin norske arbeidsplass i en måned. Mandag fikk de komme på jobb igjen. Men en månedslønn er tapt, selv om de betaler vanlig inntektsskatt til Norge, og ville fått sykepenger hvis de var syke og ledighetstrygd hvis de var ledige.
Joakim Ahlström bor i en nabokommune til Norge i Sverige, og jobber på Nexans i Halden. Han har mistet en månedslønn, og vært nødt til å ta ut ferie for å beholde inntekten.
– Ironisk nok er jeg trukket like mye skatt for denne måneden som til vanlig, sier han til FriFagbevegelse.
Både den svenske regjeringen, LO og opposisjonen har krevd at de svenske dagpendlerne som var utestengt fra sin norske arbeidsplass av smittevernhensyn i hele februar skal få en kompensasjon.
Grensependler under korona: Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
– Er ikke mulig
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H), poengterer overfor FriFagbevegelse at det ikke er noen av dagens regler som kan gi grensependlerne kompensasjon.
– Det er i dag ingen inntektssikring i folketrygden som gjelder for slike tilfeller når den ansatte ikke kommer seg på jobb, uansett om det er nordmenn, svenske grensependlere eller folk fra andre land. Også selv om de har opparbeidet seg rettigheter i Norge. Vi har heller ingen mulighet til å diskriminere noen nasjonaliteter. Om du er norsk og blir hindret i å komme på jobb, for eksempel på grunn av snøras eller andre forhold, gjelder akkurat det samme. Det er altså irrelevant hvor du bor, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.
Han sier at regjeringen nå arbeider etter to spor.
– Først har vi åpnet grensen for dagpendlere. Neste skritt blir å vurdere om det er forsvarlig med en åpning for ukependlere. Det andre sporet er om det er mulig å se på en type inntektssikring for dem som faller utenfor dagens regler i folketrygden som er på den andre siden av grensen. Men per i dag er ikke det mulig, da verken sykelønn eller dagpenger er innrettet mot dette tilfelle, sier han.
– Det finnes altså rett og slett ikke en regel som sier at tapt lønn kan erstattes innenfor folketrygden i disse tilfellene, poengterer han.
Einan påpeker også at smittesituasjonen i Norge og i Europa gjør at vi ikke kan åpne for mye av gangen.
– Vi er glade for at vi har funnet en løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland som er bosatt i grenseområdene. Pendlere som er bosatt i andre EØS-land er ikke omfattet av denne nye ordningen for dagpendlere, sier han til FriFagbevegelse.
Mye lest: Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Nødvendig å stenge
Einan påpeker at regjeringens viktigste jobb det siste året har vært å slå ned på smitten, og samtidig levere ordninger for å redusere konsekvensene av smitteverntiltakene.
– Med den smittesituasjonen vi hadde etter jul var det helt nødvendig å stenge grensen. Jeg er glad for at vi nå får løst opp i den vanskelige situasjonen det skapte for dem som dagpendler mellom Sverige og Norge eller Finland og Norge og jobber videre for å finne løsninger for andre grupper, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, har engasjert seg for de svenske grensependlerne. Hun mener dagens regler ikke behøver å forhindre at regjeringen kan sette inn tiltak for å gi en kompensasjon til pendlerne.
– Under hele pandemien har jo regjeringen sørget for nye ordninger for inntektssikring. Stortinget er parat til å gjøre endringer som er nødvendig som vi har vært hele tiden, sier Bjørnebekk-Waagen til FriFagbevegelse.
– Her må regjeringen gjøre en jobb for å finne best mulig løsning. Einan har rett i at det ikke er mulig å gjøre dette innenfor dagens regler. Derfor må de tette hullet, akkurat som de har gjort på mange andre områder, mener hun.
Mye delt: Grensene må åpnes for ukependlere, mener Sveriges statsminister
Politisk vilje
Nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, mener det samme som Bjørnebekk-Waagen:
– Hvis det er lovendringer som må til har opposisjonen på Stortinget sagt at de står klar til å vedta nødvendige endringer på timen, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO til FriFagbevegelse.
Tidligere i år fremmet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV et forslag i Stortinget om at grensependlerne må omfattes av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon, men forslaget ble avvist av regjeringspartiene og Frp.
– Dette kan løses raskt, hvis regjeringen er innstilt på det. Det handler om politisk vilje, mener Hessen Følsvik.
Mandag åpnet grensene delvis, slik at dagpendlere fra Sverige og Finland kunne gå på jobb igjen. Men for flere tusen grensependlere betyr en måneds stengt grense også en tapt månedslønn.
– En uverdig situasjon, sier Hessen Følsvik som understreker at dette har vært en stor belastning for mange som jobber i Norge og betaler skatt til Norge. Vi kommer aldri til å akseptere at regningen for krisen lempes over på arbeidsfolk. Det var regjeringen som stengte grensen 29. januar. Da er det regjeringen som må finne en løsning, sier Peggy Hessen Følsvik.
Denne skaper debatt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss
Mest lest
Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.
Jan-Erik Østlie
Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Tidligere butikksjef: – Ansatte er lojale og har jobbet ræva av seg og så får de ikke større stillinger
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund
– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.
Martin Guttormsen Slørdal
Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.
Alf Ragnar Olsen
Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Martin Guttormsen Slørdal