JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelse:

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Barn i Norge har rett på gratis tannbehandling. Men visste du at retten også gjelder mange voksne?
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

knut.nygaard@fagbladet.no

Mens de fleste helsetjenester i Norge blir finansiert av det offentlige, må du i svært mange tilfeller sørge for din egen tannhelse selv.

Tannbehandling er i Norge i hovedsak overlatt til private tannleger, der pasienten selv må betale full pris for behandlingen.

Tannbehandling for barn inntil 18 års alder er gratis. Dette gjelder imidlertid ikke for tannregulering.

Men barn og unge kan få dekket mellom 40 og 100 prosent av utgiftene til regulering, avhengig av hvilken behandling kjeveortopeden mener det er behov for.

Men visste du at du fremdeles kan få støtte til tannbehandling også etter at du har fylt 18 år? Når du fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret, bør du ta kontakt med den offentlige tannhelsetjenesten. Du har rett til billigere tannbehandling, uavhengig av når på året du er født.

Dersom du går til den offentlige tannhelsetjenesten, betaler du 25 prosent av utgiftene selv, mens det offentlige dekker de resterende 75 prosentene. Det understrekes at behandlingen må skje på en offentlig tannklinikk.

Kronikk: «Tannhelse er det siste hullet i velferdsstaten»

Tannbehandling for voksne

Hovedregelen i dag er at voksne må betale for tannbehandlingen selv. Helt og fullt.

Men det finnes en rekke unntak, unntak som kanskje ikke er veldig kjente for mange.

Men én ting er viktig: For at du skal ha rett til stønad til tannbehandling fra 1. januar 2021, må behandleren din ha direkte oppgjør med Helfo. Du må forsikre deg om dette før undersøkelse og behandling starter.

Her er listen over tilstander som kan gi rett til gratis tannbehandling:

1. Sjelden medisinsk tilstand. Spør tannlegen om hvilke tilstander som til enhver tid er med på denne listen, eller les mer om sjeldne medisinske tilstander på helsenorge.no
2. Leppe-kjeve-ganespalte.
3. Svulster i munnhulen, tilgrensende vev eller i hoderegionen for øvrig.
4. Infeksjonsforebyggende tannbehandling ved særlige medisinske tilstander.
5. Sykdommer og anomalier i munn og kjeve.
6. Periodontitt.
7. Tannutviklingsforstyrrelser.
8. Bittanomalier (tannregulering/kjeveortopedi).
9. Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon (tap av tannsubstans ved slitasje) eller erosjon.
10. Hyposalivasjon (munntørrhet).
11. Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer.
12. Tannskader ved godkjent yrkesskade (yrkesskaden må være godkjent av NAV og behovet for tannbehandling må ha sammenheng med yrkesskaden).
13. Tannskade ved ulykke som ikke er yrkesskade.
14. Sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer som har varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne.
15. Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven (og pasienten er ute av stand til å kunne bruke løstsittende protese).

Fikk du med deg denne? Ramona hadde kroniske tannsmerter, men ikke råd til behandling

Eldre og utviklingshemmede

En del eldre kan også ha rett til gratis tannbehandling. Personer som bor på institusjon eller mottar hjemmesykepleie i mer enn tre måneder, får gratis behandling av den offentlige tannhelsetjenesten.

Også personer med psykisk utviklingshemming har rett på gratis tannbehandling i den offentlige tannhelsetjenesten.

Har du tannlegeskrekk?

Enda flere har også rett til å få dekket hele eller deler av utgiftene til tannbehandling.

Dette gjelder flyktninger og asylsøkere på statlige mottak, samt rusmiddelmisbrukere som har mottatt tjenester sosialtjenesteloven i tre måneder eller mer.

Rusmiddelmisbrukere under LAR-behandling (legemiddelassistert rehabilitering) har også denne rettigheten.

Personer med tannlegeskrekk – såkalt odontofobi – har også krav på en del støtte. Hvis du har sterk tannlegeskrekk eller har blitt utsatt for tortur eller overgrep, kan du ha rett på et tilrettelagt tilbud (TOO) fra den offentlige tannhelsetjenesten.

Innsatte i fengsel får tilbud om nødvendig akutt tannbehandling av den offentlige tannhelsetjenesten. Ved opphold lenger enn tre måneder gir det også tilbud om tannhelseundersøkelse samt nødvendig forebyggelse og vanlig tannbehandling. Øvrige utgifter til tannbehandling dekkes av den innsatte selv.

Kilde: «Hvem betaler tannlegeregningen din?» (Artikkel på helsenorge.no)

Mats kjemper for gratis tannbehandling: – Dette er en av våre viktigste saker

Martine Grymyr

– Fagforbundet Ung har jobbet utrettelig for tannhelse inn i egenandelsordningen siden vi startet kampanjen i 2014, forteller Mats Monsen, leder av Fagforbunder Ung i en epost til Fagbladet.

– På den tida har vi hatt flere underskriftskampanjer, markeringer foran Stortinget, samtaler med viktige politikere og knyttet til oss en lang rekke organisasjoner og politiske partier som ønsker å jobbe for det samme som oss.

Mats Monsen, leder av Fagforbundet Ung.

Mats Monsen, leder av Fagforbundet Ung.

Martine Grymyr

– Hvorfor har det skjedd så lite på dette feltet til nå?

– Den siste tiden opplever vi at det er framgang. Spesielt fordi de rødgrønne partiene alle har blitt tydeligere på at dette er en prioritering. SV og Rødt vil gjøre noe raskt, og Sp og AP vil ha en innfasing. Vi tenker det er en veldig god start, sier Monsen og fortsetter:

– Vi ser at bevegelsen vokser, og før årets valg står tannhelse høyt på listene til flere partier enn noen gang før.

– Hvilke forventninger har dere om dette til Ap og Jonas Gahr Støre dersom de kommer i posisjon etter valget?

– Vårt håp er at en ny rødgrønn regjeringserklæring vil si noe om hvordan de vil innføre tannhelse for alle. Og vi forventer at Arbeiderpartiet, som har stått i front for mange viktige sosiale reformer tidligere, vil løfte fanen høyt og sikre dette som en viktig ordning for vanlige folk.

– Hvilken plass vil og bør denne saken få i valgkampen?

– Denne saken bør være høyt oppe, sammen med saker som hele og faste stillinger, sosial boligpolitikk, rett til læreplass, og velferdstjenester uten profitt og privatisering.

Warning
Annonse
Annonse