JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget

Her er høstens viktigste politiske saker for arbeidsfolk

Norske lønns- og arbeidsvilkår til havs er blant de sentrale sakene.
Flere viktige saker for arbeidsfolk skal opp i Stortinget denne høsten. (arkivfoto)

Flere viktige saker for arbeidsfolk skal opp i Stortinget denne høsten. (arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

frode.ronning@lomedia.no

Det er ikke valg før neste høst. Men mye vil skje på den politiske scenen denne høsten. Blant disse er:

• Skal det bli lovpålagt med norsk lønn i norske farvann?

• Hvordan blir den nye avtale for å inkludere flere i arbeidslivet?

• Frp vil at ingen under 40 år skal få uføretrygd. Får det flertall?

Norsk lønn til havs

Daværende fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth uttalte i mars at hun regnet med å få vedtatt norsk lønn i norske farvann i løpet av 2024.

Det ser ut til å sprekke, selv om statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Even Tronstad Sagebakken, sier til FriFagbevegelse at «vi tar sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget i løpet av året».

LO har levert et svært kritisk høringssvar. Forslaget gjør det mulig for oljeselskapene med loven i hånd å fortsette og benytte leverandører som tilbyr dårlige, utenlandske lønnsvilkår til sine ansatte, skriver LO i sitt høringssvar.

Forslaget har mange smutthull, og vil gjøre det mulig å bruke utenlandske arbeidere som tjener helt ned til 10.000 kroner i måneden, mener Norsk Sjømannsforbund.

Etter det FriFagbevegelse erfarer er det fortsatt en intern strid i regjeringen om forslaget i form av en uenighet mellom Energidepartementet som Terje Aasland (Ap) leder, og departementet til Næss.

Om regjeringen kommer til å levere noe på dette punktet er derfor usikkert.

IA-avtale

En annen viktig sak i høst, blir forhandlingene om en ny IA-avtale. Den skal partene i arbeidslivet forhandle om i september. Det er knyttet stor spenning til hvordan man skal få redusert langtidsfraværet.

Sivilbeskyttelseslov

Forslaget til ny sivilbeskyttelseslov blir det også garantert strid rundt. Her har det allerede vært mye bråk.

Regjeringen foreslår en ny lov som skal styre arbeidslivet om Norges sikkerhet er i fare. Det kan for eksempel innebære å frata ansatte streikeretten.

Statsminister Jonas Gahr Støre har sammen med tre statsråder invitert næringen, organisasjoner og myndigheter innen sjøfart og maritim sektor til et dialogmøte om «maritim beredskap og tiltak for å forebygge maritim sikkerhetstruende aktivitet i en skjerpet sikkerhetspolitisk tid» i dag.

Det er også planlagt et møte mellom LO og statsministeren om det i morgen, 30. august.

Siste statsbudsjett

Statsbudsjettet vil også være en viktig sak for regjeringen i høst. Det er det siste hele statsbudsjettet i denne regjeringsperioden. Og vil kunne sette mye av tonen for neste års valgkamp.

Tirsdag og onsdag denne uka møtes regjeringen for den avsluttende regjeringskonferansen på Statsministerens kontor.

Arbeidsmarkedsmelding

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har varslet en arbeidsmarkedsmelding til Stortinget i høst. Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget får også to representantforslag som allerede er varslet.

Fremskrittspartiet foreslår blant annet å innføre aktivitetsplikt til alle sosialhjelpsmottakere i arbeidsfør alder, utrede et tak for hvor mye en kan motta i offentlige støtteordninger samt sette aldersgrensen for å kunne bli ufør til 40 år.

Høyre har levert et representantforslag om å la unge jobbe mer, det vil si i ung alder og på kveldstid, og jobbskattefradrag for unge.

Kommers

Avkommersialiseringsutvalget, under ledelse av Jan-Erik Støstad, leverte i dag sin sluttrapport.

Denne har allerede skapt stor debatt – og det er grunn til å tro at det vil fortsette utover høsten.

Landsmøter i LO

Norsk Sjøoffisersforbund har landsmøte 11. september.

LO-forbundet Handel og Kontor skal avholde sitt landsmøte fra lørdag 21. til onsdag 25. september.

Norsk Jernbaneforbund har landsmøte 27.–30. oktober.

LO Stats årvisse kartellkonferanse arrangeres 19.–22. oktober.

Alle distriktskontorene i LO skal avholde regionsamlinger i høst.

Warning
Annonse
Annonse