JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Billig-fly i Norge:

HK vil ikke bruke medlemmenes penger på Wizz Air

– Vi oppfatter Wizz Air som et fagforeningsfiendlig selskap, sier HK-leder Christopher Beckham. Han oppfordrer alle til å bruke flyselskap med tariffavtaler.
TIL NORGE: Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air skal starte tre flyruter her til lands.

TIL NORGE: Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air skal starte tre flyruter her til lands.

Wizz Air

lene.svenning@lomedia.no

«Ingen av HKs ansatte eller tillitsvalgte skal bruke Wizz Air til reiser i regi av HK». Det vedtok arbeidsutvalget i Handel og Kontor fredag.

– Vi oppfatter Wizz Air som et fagforeningsfiendlig selskap, sier HK-leder Christopher Beckham.

– Et flyselskap uten fagforeninger

Nylig ble det kjent at det ungarske lavprisselskapet Wizz Air skal starte opp flygninger i Norge. I et intervju med Dagens Næringsliv uttalte toppsjef József Váradi følgende:

– Fagforeninger er ikke min greie. Se på alle flyselskapene som er blitt okkupert av fagforeninger, de er alle på konkursens rand.

Wizz Air avviser blankt at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger hvis selskapet skal ha ansatte i Norge:

– Nei, det er ikke planen. Vi er et flyselskap uten fagforeninger, sa Váradi på en pressekonferanse tirsdag, skriver Frifagbevegelse.no

Les også: Ansatte i Vinmonopolet får lønnstillegg på 1,65 prosent og en kraftig økning i UB-tilleggene

– Bruker ikke medlemmenes penger på dette

Det har fått flere LO-forbund til å reagere.

– Når Wizz Air smeller igjen døren for fagbevegelsen og et anstendig organisert arbeidsliv, smeller vi igjen døren for dem, sier Alfheim, leder i Industri Energi til VG.

Heller ikke Handel og Kontors leder Christopher Beckham har sansen for Wizz Airs holdninger.

– Uttalelsen fra Wizz Air er provoserende. De forholder seg ikke til ILO-konvensjonen om fri organisasjonsrett. Derfor vil vi ikke bruke medlemmens penger på dette selskapet. Vi velger heller å fly med Widerøe, Norwegian og SAS, selskaper som vi og andre LO-forbund har tariffavtaler med, sier han.

Forbundslederen håper også at HKs medlemmer merker seg dette.

– Jeg håper alle velger flyselskap med tariffavtale, også på private reiser, sier han.

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

Angrer Wizz Air?

Torsdag sendte Wizz Air ut en pressemelding hvor de sier at de har blitt anklaget for ting som ikke stemmer.

«Wizz Air følger gjeldende lover og reguleringer i alle land vi opererer i. Det er avgjørende og uunnværlig for vår virksomhet. Vi respekterer den norske arbeidslivsmodellen fullt ut og vil selvsagt overholde det norske regelverket», skriver personaldirektør Johan Eidhagen i en pressemelding, i følge NTB.

Det endrer ikke HK og Beckhams holdning.

– Jeg holder meg til det toppsjefen sier. Det kan hende de angrer – og det er fint – men vi gjør ikke om på vedtaket vårt, sier Christopher Beckham til HK-Nytt.

Annonse
Annonse