JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyesterett skal avgjøre om Telenor kan si opp ansatt med 33 års ansiennitet

Arbeidstakeren med 33 års ansiennitet vant over Telenor Norge AS både i tingretten og lagmannsretten. 15. og 16. oktober skal Høyesterett avgjøre om Telenor hadde saklig grunn til å fravike ansiennitetsprinsippet.

Erlend Angelo

knut.viggen@lomedia.no

Telenor-saken dreier seg om arbeidsgiver kan begrense utvelgelseskretsen ved utvelgelse av overtallige, slik at ansiennitet helt mister betydning for enkelte arbeidstakere.

I følge Hovedavtalen er Telenor bundet av ansiennitetsprinsippet (paragraf 8-2). Her er arbeidsgiver forpliktet til å ta utgangspunkt i ansiennitet ved utvelgelse av overtallige og hele virksomheten er utvelgelseskrets.

Telenor-ansatt mistet jobben etter 30 år i bedriften. Nå har hun vunnet fram i to rettsinstanser

– Telenor valgte å begrense utvelgelseskretsene til å være den lokasjonen i den divisjonen nedbemanningen skal foretas. For arbeidstakeren i Telenor-saken førte dette til at hennes utvelgelseskrets besto av 11 arbeidstakere. De 10 andre arbeidstakerne hadde andre stillinger med andre kompetansekrav enn henne. Hun hadde derfor ingen hun kunne få prøvd seg mot, selv om det var andre stillinger i andre divisjoner hun var kompetent til å overta. Hennes ansiennitet på 33 år mistet derfor helt betydning, skriver LO-advokatene på sin FB-side.

EL og IT-klubben i Telenor har protestert mot Telenors praksis i alle nedbemanninger siden 2005. EL og IT Forbundet har også gått inn som partshjelper til støtte for sitt medlem i saken for Høyesterett.

Lagmannsretten kom til at Telenor Norge AS svekket ansiennitetsprinsippets betydning i sin praksis.

«Ansiennitetsprinsippet er grunnleggende og lagmannsrettens flertall mener Telenors bruk av den angitte utvalgskrets gir prinsippet svekket betydning. Etter en samlet vurdering har lagmannsrettens flertall kommet til at det ikke foreligger tungtveiende grunner for å begrense utvalgskretsen slik Telenor har gjort da A ble sagt opp fra sin stilling. Flertallet har videre kommet til at det ikke pålegger Telenor en uforholdsmessig tyngende prosess å bruke en større utvalgskrets. Utvalgskretsen er usaklig og oppsigelsen av A dermed ugyldig.»

Telenorsaken behandles av Høyesterett 15. og 16. oktober. Dom blir trolig avsagt i begynnelsen av november.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse