JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatisering av sykehjem

Høyre i Oslo vil ikke garantere for ansattes lønn: – Bløffa seg gjennom valgkampen

I valgkampen hevdet Høyre det var fullt mulig å beholde samme lønn og pensjon ved en privatisering. Nå skyver de ansvaret over på regjeringen, mener Fagforbundet.
Konkurranseutsetting av sykehjem var en sentral sak under valgkampen. (Illustrasjonsfoto)

Konkurranseutsetting av sykehjem var en sentral sak under valgkampen. (Illustrasjonsfoto)

Anna Granqvist

helge@lomedia.no

Høyre var den store valgvinneren og erobret alle store byer i landet, med unntak av Tromsø. I flere kommuner har Høyre varslet at de vil ønske private aktører velkommen i eldreomsorgen.

I Oslo har Høyres ferske eldrebyråd, Saliba Andreas Korkunc, knapt fått satt seg i kontorstolen før han varsler privatisering av fire sykehjem i hovedstaden.

Men han kan ikke garantere at de ansatte får samme lønns- og pensjonsvilkår som i de kommunale sykehjemmene.

Det kommer fram i et intervju VG har gjort med Korkunc.

LO advarte

Konkurranseutsetting av sykehjem var en sentral sak under valgkampen. Arbeiderpartiet og LO advarte mot et omfattende privatisering dersom Høyre kom til makten, og sa at det ville gå ut over de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

Oslos nye byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), understreket i valgkampen at Høyre skulle sørge for at «ingen går ned i lønn eller får dårligere pensjonsvilkår når sykehjem privatiseres».

Men i intervjuet med VG vil Korkunc ikke gi en slik garanti på sikt.

Han påpeker at man kan sikre samme lønnsvilkår for de ansatte gjennom en virksomhetsoverdragelse.

Men når den første tariffavtaleperioden er over, kan man ikke garantere det samme. Politikere skal heller ikke blande seg inn i lønnsdannelsen – det er en jobb for partene i arbeidslivet.

– Vi kan garantere for at det skal være gode lønns- og pensjonsvilkår. Og så er det klart at vi må se på det juridiske for hvordan vi kan sikre det etter en periode, sier Korkunc til avisa.

Videre forteller han at partiet jobber med å fremme et forslag om at regjeringen skal utrede om man kan stille krav om lønns- og arbeidsvilkår på lik linje med en tariffavtale i anbudsprosessen.

En stor bløff

Dette får Fagforbundets leder, Mette Nord, til å tordne.

– Høyre har bløffa seg gjennom valgkampen, og var ikke ærlige da vi gang på gang spurte om hvordan de skal sikre våre medlemmer gode lønns- og pensjonsvilkår ved privatisering. Nå får vi det ærlige svaret. Det er som vi alltid har sagt: Det er ikke noe de kan garantere, sier Nord.

Hun viser til at Høyre lovet Fagforbundets medlemmer at de kunne stille krav om lønns- og pensjonsvilkår ved privatisering og i anbudene.

– De visste allerede da at det ikke var mulig. At Høyre nå skal fremme et forslag og skyve ansvaret over på regjeringa, er et spill for galleriet. Det er en fortsettelse av bløffen de holdt på med hele valgkampen, mener Nord.

 – Hvis Høyre hadde vært opptatt av kvalitet i eldreomsorgen hadde de sørget for at de ansatte får hele og faste stillinger, at det er nok ansatte som får brukt kompetansen sin og gis tilgang på ny kunnskap. Og ikke minst, at de har gode lønns- og arbeidsvilkår.

Er lite verdt

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen hevdet i valgkampen at Høyre ikke helt forstår hvordan arbeidslivet fungerer.

– Høyre burde vite at garantiene de kommer med er lite verdt, fordi verken rådhuset eller Stortinget bestemmer lønna til folk. Det er prisgitt forhandlinger med arbeidsgivere, sa hun til FriFagbevegelse.

Den nye byrådslederen i Oslo, Eirik Lae Solberg, svarte til det at det eneste Høyre vil er å «sikre at arbeidstakere ved sykehjem som er konkurranseutsatt skal ha konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår sammenlignet med de som jobber ved sykehjem som kommunen selv drifter».

Også i Bergen understreket Høyres Christine Meyer at målet med å privatisere ikke var å spare penger på ansattes lønns- og pensjonsvilkår.

– For de to eksisterende sykehjemmene som skal privatiseres, kan jeg love at ansatte får lønns- og arbeidsvilkår som gjør at de har lyst til å bli med over, sa Meyer til FriFagbevegelse.

Helsepolitisk talsperson på Stortinget for Rødt, Seher Aydar, kaller hele Høyres privatiseringspolitikk en bløff.

– Gjentatte ganger gjentok Høyre i valgkampen at de kan garantere at privatisering ikke skal gå utover lønn, arbeidsvilkår eller pensjon. Men det er jo bare tull. Jeg synes Høyre skal være ærlige med velgerne, og ikke minst de som jobber på sykehjem, sier Aydar.

Avviser juks

Stortingsrepresentant for Høyre i arbeidskomiteen på Stortinget, Anna Molberg, mener det er useriøst av både Rødt og LO å beskylde Høyre for å bløffe.

Hun mener det er fullt mulig for regjeringen å utrede hvordan man kan stille krav om lønns- og arbeidsvilkår på lik linje med en tariffavtale i anbudsprosessen.

– LO vet godt at det offentlige kan bruke sin innkjøpsmakt, helt uavhengig av partene i arbeidslivet. Det er det rom for, sier hun.

– Dette handler jo om politikk. Det er snakk om å ha konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår, og lovgiver kan selvsagt legge føringer for det, sier Molberg.

Warning
Annonse
Annonse