JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldreomsorg

Solveig Irene krever svar fra Høyre: – Hvem av mine medlemmer skal privatiseres?

Høyre har varslet privatisering av helse og velferd i alle de store byene. Det bekymrer LO-leder Peggy Hessen Følsvik og tillitsvalgte i Fagforbundet.
Leder av Fagforbundet Fana, Solveig Irene Skjerve, frykter at privatisering fører til dårligere lønn for helsearbeidere.

Leder av Fagforbundet Fana, Solveig Irene Skjerve, frykter at privatisering fører til dårligere lønn for helsearbeidere.

Ayanle Ali

helge@lomedia.no

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er urolig for Høyres politikk, etter å ha lest seg opp på partiets alternative budsjetter i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

– Høyres privatiseringsideologi koster dyrt, og er et angrep på våre medlemmer, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Lønns- og pensjonsnivå

Hun peker blant annet på bemanningskostnader som den største utgiften.

– Skal et kommersielt selskap tjene penger på å drive sykehjem, må de kutte kostnader, og det blir oftest i lønns- og pensjonsvilkårene til de ansatte, poengterer hun.

– Folk har det tøft nok om dagen om ikke Erna Solberg og Høyre skal frarøve våre medlemmer lønn og pensjon. Vi må alltid jobbe for å gjøre tjenestene bedre, for det kan alltid bli bedre. Men vi får ikke bedre velferdstjenester av at folk får dårligere pensjon og lønn, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

Skrev leserbrev

Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana og 19.-kandidat for Arbeiderpartiet i Bergen ved høstens kommunevalg.

I hennes hjemby, Bergen, går Høyre til valg på å konkurranseutsette nye sykehjem og gjennomføre anbud på minst to eksisterende.

I et leserbrev i Bergens Tidende har hun utfordret Høyre på hvilke av hennes medlemmer som nå skal ut på anbud.

– Det er våre medlemmer som må betale prisen for dette, sier hun til FriFagbevegelse.

– Privatisering gir økt utrygghet og mindre forutsigbarhet for de ansatte. I tillegg til at de over tid får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn med kommunen som arbeidsgiver, hevder Skjerve.

Les også: Thip (24) drømmer om å bli helsefagarbeider

Mister fleksibilitet

Ved privatisering mister du blant annet en fleksibilitet du har som kommunalt ansatt.

– Hvis du ansettes i Bergen kommune er du først og fremst ansatt i kommunen, og dernest på tjenestested. Det gjør sikkerhetsnettet rundt deg sterkere, fordi kommunen har muligheter for omplassering med samme lønns- og arbeidsvilkår. Det er denne tryggheten Høyre vil ta fra mine medlemmer når de går til valg på å konkurranseutsette nye sykehjem og gjennomføre anbud på minst to eksisterende, hevder Skjerve overfor FriFagbevegelse.

Fikk det bedre

Skal et kommersielt selskap kunne tjene penger på å drive sykehjem, må de kutte kostnader, argumenterer Skjerve. Rundt 80 prosent av kostnadene i sykehjemmene går til lønn.

Hun har selv jobbet på Odinsvei bosenter og sykehjem, som gikk fra å være privat til å bli kommunalt.

– Vi fikk bedre pensjonsordning, bedre arbeidsvilkår og tryggheten som følger med å være ansatt i kommunen, forteller hun.

Debatt: Hvorfor er vi på vei mot politikken «ingen» vil ha?

Lyst til å bli med

Høyres byrådslederkandidat i Bergen, Christine Meyer, svarer at motivasjonen for å invitere inn private og ideelle aktører er drevet av innbyggernes behov, ikke for å spare penger på ansattes lønns- og pensjonsvilkår.

– For de to eksisterende sykehjemmene som skal privatiseres, kan jeg love at ansatte får lønns- og arbeidsvilkår som gjør at de har lyst til å bli med over. Hvis noen ønsker å reservere seg, skal vi finne løsninger innenfor Bergen kommune, sier Christine Meyer til FriFagbevegelse.

– Det aller viktigste er at vi fremover klarer å møte innbyggernes behov for god eldreomsorg, legger Høyres byrådslederkandidat i Bergen til.

Hun poengterer at det ikke er et mål å konkurranseutsette for å spare penger på ansatte.

– Det er for å få økt kapasitet, sikre mer innovasjon, kvalitet og drive bedre, poengterer hun.

Vil privatisere

I Trondheim har Høyres ordførerkandidat, Kent Ranum, sagt nei til Høyre-leder Erna Solbergs ønske om flere private inn i eldreomsorgen.

Samtidig har Høyre og samarbeidspartiene Fremskrittspartiet, Venstre og Pensjonistpartiet i Trondheim gjennom sitt alternative budsjett gått inn for at «kommunen bør inngå samarbeid med, og kjøpe tjenester av, innovative sosiale entreprenører, frivillige og private aktører innen helse- og velferdssektoren».

Warning
Annonse
Annonse