JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyres landsmøte:

Høyre vil fjerne formuesskatten. Her forklarer Heidi Nordby Lunde hvorfor

Høyres landsmøte går inn for å fjerne formuesskatten helt. Arbeiderpartiets Bjørnar Skjæran mener Høyre nå viser sitt sanne ansikt.
Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitiske talsperson i Høyre.

Heidi Nordby Lunde, arbeidspolitiske talsperson i Høyre.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

Etter et benkeforslag på Høyre-landsmøtet gikk partiet fra å ville fjerne formuesskatten på arbeidende kapital til å fjerne den helt.

Vestland Høyre opprettholdt forslaget sitt etter at resolusjonskomiteen hadde avvist det. Og forslaget om å fjerne hele formuesskatten fikk flertall på landsmøtet.

Høyre mener formuesskatten tapper norske bedrifter for kapital slik at de har mindre igjen til å investere i norske arbeidsplasser. Den gjør det derfor mindre lønnsomt å spare og investere i Norge, mener Høyre. Partiet mener også at det gir et uheldig konkurransefortrinn for utenlandske eiere.

Høyre ønsker maksgrense for trygd

– I likhet med tidligere LO-leder Roar Flåthen mener Høyre at formuesskatten kan true norske arbeidsplasser og ønsker derfor å redusere for på sikte å fjerne den helt. Det viktigste er nå å bevare norsk eierskap og arbeidsplasser så folk har en jobb å gå til, sier Heidi Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

Det var i en artikkel i DN i 2011 at den daværende LO-lederen åpnet for å vurdere formuesskattens negative konsekvenser i forhold til arbeidende kapital, men ble blankt avvist av daværende statsminister Jens Stoltenberg.

Formuesskatten utgjorde totalt nærmere 15 milliarder kroner i 2018. Ifølge NTB ville antall nullskattytere i Norge økt med om lag 25.300 personer hvis Høyre hadde fått viljen sin og formuesskatten hadde blitt fjernet.

Høyre vil utvide aktivitetsplikten for sosialhjelpsmottakere

Nestleder i Arbeiderpartiet, Bjørnar Skjæran, mener vedtaket viser hvor lojaliteten til Høyre ligger.

– I vår har landets bedriftseiere gjennom pandemien hatt tilgang til fellesskapets kredittkort gjennom mange former for støtte. Nå mener Høyre at de som har fått støtte fra staten skal få evigvarende ekstra hjelp og rykke fra gjennom å fjerne formuesskatten helt. Det føyer seg inn i rekken av mange ting, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

– Det skal ikke være noen begrensninger for dem som har mest, mens de som har minst får stadig nye simple kutt og nye begrensninger. Som det siste i rekken; maksgrense på trygd, legger han til.

Utbyttefest

Da Stortinget behandlet krisepakkene i forbindelse med korona-pandemien, ville Høyre blant annet ikke være med på utbyttebegrensninger for dem som skulle motta støtte på grunn av covid-19.

Dagens Næringsliv kom før helgen med avsløringer om at et knippe nøkkelansatte rundt tidligere toppsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, fikk store bonuser mens selskapet gikk med milliardtap.

– Dette skjer fordi høyrepartiene tillater det. Og nå ber selskapet på sine knær om ny krisehjelp for å overleve, påpeker Skjæran.

AUF-lederen: – Unge er redde for at verden etter koronaen vil bli akkurat som før

Flere talere under landsmøtet til Høyre begrunnet fjerningen av formuesskatt med eksempler på hvor urettferdig den er, og hvor uheldig den slår ut.

Skjæran mener det er fullt mulig å diskutere innretningen på den.

– Men det er ikke Høyre interessert i. De snakker bare om utfordringene, men det de gjør er å fjerne den fullt og helt. Samtidig har regjeringen kommet med de simpleste og mest usosiale kuttene vi har sett i moderne tid i Norge. De fortsetter med kutt for funksjonshemmede, enslige mødre, kronikere, og det siste er maksgrense på trygd. Pensjonistene får stadig mindre å rutte med. Høyre er et parti for rikfolk og de bedrestilte i samfunnet. Ikke for vanlige folk, mener Bjørnar Skjæran.

Retningsvalg

Henrik Asheim, statsråd for forskning og høyere utdanning, holdt en tale på landsmøtet til Høyre hvor han snakket om ulikhetene mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Han mener stortingsvalget neste høst blir et retningsvalg. Det er Bjørnar Skjæran helt enig i.

– Bare det at Høyre vil fjerne formuesskatten viser det. Det viser også et Høyre som er gjenkjennelig, som viser sitt sanne ansikt. Det er et trist syn, mener Bjørnar Skjæran.

Nyvalgt Høyre-nestleder ønsker Frp tilbake i regjering

Heidi Nordby Lunde svarer at Høyre arvet sosiale ordninger fra Skjærans rødgrønne regjering som ble kalt for et rullebånd ut av arbeidslivet.

– Vi merker oss at Ap vil reversere de endringene vi har gjort i disse, sier Heidi Nordby Lunde.

Hun legger til at de ti prosent rikeste i Norge betaler mer skatt under denne regjeringen enn under de rødgrønne.

Warning
Annonse
Annonse