JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I tre år har Dan drillet tillitsvalgte på Norges største arbeidsplass: – Ser du et tillitsvalgtstalent, må du verne om det.

Gjennom en LO-kampanje har Dan Rugsveen veiledet tillitsvalgte på Oslo Lufthavn Gardermoen. Nå mener han LO bør ha et eget kontor på flyplassen.
FORNØYD: Dan Rugsveen har som prosjektsekretær i en større LO-kampanje jobbet med å styrke tillitsvalgte og klubber på Oslo Lufthavn Gardermoen.

FORNØYD: Dan Rugsveen har som prosjektsekretær i en større LO-kampanje jobbet med å styrke tillitsvalgte og klubber på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Fride Gjedebo Gjertsen

merete.holtan.garte@lomedia.no

De siste tre årene har LO satset tungt for å øke organiseringen i privat tjenesteytende næring, også kalt servicesektoren, med en stor hodepine som bakteppe:

Hele 1,2 millioner mennesker jobber innenfor servicesektoren, men bare en av fem arbeidstakere er organisert, og langt færre enn ellers i arbeidslivet er dekket av en tariffavtale. Samtidig er det i denne næringen, hvor LO står svakest, at sysselsettingen vokser mest – hva kunne LO gjøre for å øke organisasjonsgraden og aktiviteten blant disse yrkesgruppene?

Løsningen ble en ekstraordinær kampanje med startskudd i juni 2016. Nå, i juni 2019, er kampanjen ved veis ende, og LO rapporterer om et godt resultat. Målet var å få 4000 ny medlemmer og 100 tariffavtaler på plass, fasiten viser 3863 nye yrkesaktive medlemmer og 134 nye tariffavtaler.

Norsk Arbeidsmandsforbund har vært ett av seks forbund som har drevet kampanjen i mål.

Les også: Målet var 4000 nye medlemmer og 100 nye tariffavtaler i servicesektoren. Her er resultatet

– Å bygge sterke klubber er viktigst

Sju prosjekter ble satt i gang i 2016, med hver sin prosjektsekretær. En av disse er Arbeidsmandsforbundets Dan Rugsveen, som i tre år har vært «hands on» for tillitsvalgte på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Rugsveen har først og fremst vært opptatt av å få sterke klubber og klubbstyrer opp og gå.

– Min oppgave var ikke å gå rundt og verve, det skal de tillitsvalgte ta seg av. Jeg har vært «hands on» og veiledet de tillitsvalgte, så de har kunnet bygge opp selvgående klubber. Klubbene må være i stand til å verve nye medlemmer og løse medlemmenes problemer på stedet når jeg nå er ute av prosjektet, sier Rugsveen.

– Av og på med tillitsvalgte

Prosjektsekretæren har ikke hatt noen liten oppgave i disse tre årene. Oslo Lufthavn Gardermoen er landets største arbeidsplass, med rundt 20.000 mennesker i ulike stillinger, rundt 20 prosent av disse var organiserte da Rugsveen kom på banen. Fellesforbundet har hatt et eget prosjekt på flyplassen, mens Arbeidsmandsforbundet, Transportarbeiderforbundet og Handel og Kontor har samarbeidet om sitt, og det er dette Dan Rugsveen har hatt ansvaret for.

Han forteller at han har lyktes best i å organisere Handel og Kontor sine medlemmer, de butikkansatte, mens det har gått trådt med transportarbeiderne. Blant Arbeidsmandsforbundets medlemmer eksisterte det allerede en klubb hos vekterne, og Rugsveen har jobbet med å styrke denne. Renholderne har vært en utfordring å samle.

– Innenfor renhold er det ofte av og på med tillitsvalgte. Men vi har fått i gang en klubbleder og et klubbstyre, sier Rugsveen.

Arbeider videre med 14 millioner

Alt i alt er han fornøyd med resultatet etter endt prosjektperiode. Totalt sett, med Fellesforbundets tall, er det rekruttert 420 nye medlemmer blant ansatte på Gardermoen, og to nye tariffavtaler er kommet til.

Disse er ikke kommet på Dan Rugsveens bord, blant hans grupper var allerede tariffavtaler på plass. Prosjektsekretæren har heller ikke konkrete tall på nye medlemmer, men sier dette:

– Det er skjedd mye med klubbarbeid som ikke hadde skjedd hvis dette prosjektet ikke hadde startet opp.

Totalt sett er LO så fornøyd med resultatet av den tre år lange kampanjen at organisasjonen spytter inn 14 nye millioner for å videreføre arbeidet i 2020. Det overordnede ansvaret skal fremdeles ligge hos LO sentralt, men jobben skal gjøres ute i LO-regionene.

Selv fortsetter Dan Rugsveen i daglig virke ansatt som organisasjonsarbeider i Arbeidsmandsforbundet.

– Må suge på karamellen

– Hva har du lært om å bygge organisasjon etter tre år på Gardermoen?

– Når du ser et tillitsvalgtstalent, må du verne det. Uansett når på døgnet en tillitsvalgt tar kontakt med deg som ansvarlig, må du ta telefonen og svare, sier prosjektsekretæren, som sånn sett har fungert som en fadder for mange talenter. Han forteller også om en annen suksessfaktor:

– Vi må synliggjøre seirene våre. Har vi fått til noe, som å få et klubbstyre på plass, må vi klappe oss selv på skuldra og si: «Dette fikk vi til!». Vi må suge litt på karamellen, ikke bare gå videre, og grave oss ned i møkka når ting ikke går bra, sier Rugsveen, og oppsummerer sin rolle på Gardermoen:

– Jeg har gjort meg tilgjengelig for de tillitsvalgte, og vært en positiv støtte.

Vil ha LO-kontor på Gardermoen

Når han nå går videre, har prosjektsekretæren et klart råd til moderorganisasjonen:

– LO bør ha et fast bemannet kontor på Gardermoen. Jeg vet at det er dyrt å leie av Avinor, men LO har ikke råd til ikke å være til stede der. Ikke bare er det 20.000 ansatte på flyplassen, der er også flere millioner passasjerer innom Gardermoen – som også er arbeidstakere og kan trenge hjelp, sier Dan Rugsveen.

LOs kampanje i servicesektoren

• Kampanjeperioden har vært på tre år (2016-2019).

• Kampanjen hadde som mål å styrke organiseringen i sektoren, med 4000 nye yrkesaktive medlemmer og 100 nye tariffavtaler.

• Det ble ansatt sju prosjektsekretærer som skulle jobbe med kampanjen.

• Seks forbund har vært representert i arbeidsgruppa: Handel og Kontor, Arbeidsmandsforbundet, Fellesforbundet, Transportarbeiderforbundet, EL og IT og Fagforbundet.

• De sju prosjektene har rettet seg inn mot ansatte på kjøpesentre (hovedansvar Handel og Kontor), ansatte innenfor helse og velvære (Fagforbundet), i støttefunksjoner på sykehus (Fagforbundet), i renholdsbedriften ISS (Arbeidsmandsforbundet), innenfor IKT (EL og IT), innenfor gods, grossist og spedisjon (Transportarbeiderforbundet) og på Oslo Lufthavn Gardermoen (Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet, Transportarbeiderforbundet og Handel og Kontor).

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse