JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuneansatte rømmer til våpenfabrikk for å få høyere lønn

Vestre Toten kommune mister hver måned ansatte til industrien og våpenprodusenten Nammo.
– Når Nammo ansetter flere, er det fristende for den som jobber i offentlig sektor å gå dit, sier Maria Aksberg.

– Når Nammo ansetter flere, er det fristende for den som jobber i offentlig sektor å gå dit, sier Maria Aksberg.

Thomas Fure / NTB

helge@lomedia.no

Kari Bjørnstad forteller om en motløshet som hersker blant de kommunalt ansatte.

Hun er frikjøpt tillitsvalgt i Vestre Toten kommune.

På spørsmål om hvorfor de går fra det offentlige til industrien, svarer Bjørnstad:

– Fordi de er slitne, og har dårlig samvittighet når de går hjem uten at de har gjort en god nok jobb. Og de går til en jobb hvor de slipper å gå hjem med dårlig samvittighet, slipper å løpe raskere og raskere, kan utføre en helt annen jobb og lukke døra på arbeidsplassen og gå hjem uten dårlig samvittighet.

Mister medlemmer

Stram kommuneøkonomi kombinert med en sterk forsvarsindustri i egen kommune, går hardt ut over den lokale medlemsstokken til Fagforbundet i Vestre Toten.

Hver måned sender de flere medlemmer over til Fellesforbundet.

– Det er fint at vi beholder de i LO-familien. Men det er veldig bekymringsfullt, sier nestleder i den lokale fagforeningen, Maria Aksberg til FriFagbevegelse.

Ennå har ikke oppbyggingen av blant annet våpenindustrien på Nammo kommet ordentlig i gang.

Bakgrunn: Våpenfabrikken renser bygda for fagfolk, advarer tillitsvalgte

Skremmende virkelighet

Hun ga forsamlingen på LOs regionkonferanse i Innlandet en skremmende virkelighetsfortelling fra Kommune-Norge.

– Den dårlige kommuneøkonomien gjør at de ansatte ikke får gjort en god nok jobb. Det finnes ikke tid til å gjøre det fordi det ikke finnes penger, var hjertesukket Aksberg kom med.

Kari Bjørnstad og Maria Aksberg ser bekymringsfullt på framtiden til offentlig sektor.

Kari Bjørnstad og Maria Aksberg ser bekymringsfullt på framtiden til offentlig sektor.

Helge Rønning Birkelund

Og de ansatte som søker nye utfordringer, får ikke noen lenger vei til arbeidsplassen. Det satses enormt på forsvarsindustrien, som blant annet holder til nettopp i hennes kommune.

– Når Nammo ansetter flere, er det fristende for den som jobber i offentlig sektor å gå dit. Der har man mulighet til både å få bedre lønn og bedre arbeidsvilkår, sier Aksberg.

– De som slutter i kommunen og går til industrien sier at de ikke hadde sluttet i kommunen hvis de hadde trivdes i jobben sin, legger hun til.

Særlig hardt går det utover helsefagarbeidere.

Bekymret for framtida

Om situasjonen er bekymringsfull for kommunen, er hun like bekymret for framtida til offentlig sektor.

– Hvis vi fortsetter å kutte og kutte og gi stadig dårligere arbeidsforhold kommer vi til å miste folk der vi trenger folk, mener hun.

Nabokommunene opplever akkurat det samme. For Nammo ligger i smørøyet med tanke på mange kommuner, Gjøvik, Østre Toten, Søndre Land, Nordre Land og Vestre Toten.

– Vondt å høre

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Rune Støstad, var på regionkonferansen og hørte historien til Kari Bjørnstad fra Vestre Toten.

– Det er vondt å høre historier både fra Vestre Toten og andre kommuner, som forteller om hvor tøffe tider de opplever, sier Støstad.

Han har selv vært kommunepolitiker i 10 år, vet hva som kreves og hvor vanskelig ting er. Og hvor viktig rolle kommune har i velferdsstaten.

– Det er fundamentet og bærebjelken i samfunnet, mener han.

Samtidig trekker han fram endringene av inntektssystemet som regjeringen har gjennomført, som har gjort at Vestre Toten og andre kommuner i Innlandet har fått mer penger.

– Vi har tatt grep for å fordele pengene mer rettferdig, fra skattesterke kommuner til skattesvake kommuner, påpeker han.

Han legger heller ikke skjul på det fantastiske som skjer i industrien på Raufoss.

– Det er virkelig gullsiden av dette. Men at ansatte i norske kommuner opplever en slik hverdag er bekymringsfullt. Vi trenger så mange flinke ansatte der som gjør en uvurderlig innsats, sier Rune Støstad.

Warning
Annonse
Annonse