JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlinger om ny arbeidstidsavtale:

Kontaktlærerne må få mer tid til å støtte elevene, krever SL. Nå får de støtte fra Rødt

Mens Skolenes landsforbund (SL) forhandler om mer tid for kontaktlærerne til å styre klassen, kommer Rødt på banen som en alliert.
Kontaktlærerne må få mer tid til hver enkelt elev, mener Skolenes landsforbund (SL).

Kontaktlærerne må få mer tid til hver enkelt elev, mener Skolenes landsforbund (SL).

Colourbox.com

sidsel@lomedia.no

Økt tid til kontaktlærerne er blant temaene i innspurten av forhandlingene om arbeidstidsavtalen for lærere i alle landets kommuner og fylkeskommuner (unntatt Oslo som er et eget tariffområde). Hvis det ikke blir enighet innen 31 desember, blir arbeidstidsavtalen en del av vårens hovedtariffoppgjør.

Opptrappingsplan i budsjettet

Rødt har i sitt alternative budsjett satt av penger til en opptrappingsplan for mer tid til kontaktlærerne, ifølge Hege Bae Nyholt. Hun er utdanningspolitisk talsperson for Rødt og leder av Stortingets forsknings- og utdanningskomité.

Hun har merket seg at det er et av kravene fra Skolenes landsforbund (SL) i de pågående forhandlingene om lærernes arbeidstidsavtale.

– Vi politikere skal være varsomme med å blande oss inn i forhandlinger mellom partene, men jeg vil gjerne gjøre oppmerksom på at dette er noe Rødt mener er en viktig sak, sier Nyholt.

Les også: Kontaktlærere har én time i uka til rådighet for å styre klassen. Nå forhandler SL for mer tid

Skoletime på 45 minutter

I dagens avtale er det satt av en time (en skoletime, 45 minutter) redusert undervisningstid i uka til kontaktlærerne. SL, som også forhandler på vegne av LO-forbundene Creo, FO og Fagforbundet, krever at kontaktlærerne får dobbelt så mye tid til å utøve sin funksjon.

Kommunenes interesseorganisasjon (KS) har i sitt tilbud til lærerne erkjent at kontaktlærerfunksjonen har blitt mer omfattende de siste 20 årene.

KS anslår at en generell økning av kontaktlærerressursen med ytterligere en time redusert undervisning per uke for alle kontaktlærere vil koste minst 1,2 milliarder kroner per år – i tillegg til at 1650 årsverk må erstattes.

– Dyrt, men nødvendig

I Rødts alternative statsbudsjett for neste år har partiet satt av 211 millioner kroner til en reduksjon av undervisningstida for kontaktlæreroppgaver. Rødt ønsker å øke kontaktlærerressursen med én klokketime, 60 minutter, i uka.

– Vi har sett for lenge siden at dette må det gjøres noe med. Lærere med nok tid og ressurser er en forutsetning for å sikre at elevenes behov for læring blir ivaretatt, forklarer Nyholt.

Partiet er svært bekymret for at bare fem prosent av kontaktlærerne svarer at de mener de har tid til å utføre jobben på en skikkelig måte, ifølge en undersøkelse Utdanningsforbundet gjorde før koronapandemien.

– Kontaktlærerne har en viktig rolle i å ivareta elevenes psykososiale behov, ved siden av at mange har fått det vanskeligere som følge av pandemien.

– Skal vi rekruttere flere lærere, og ikke minst klare å beholde lærerne i yrket, så er det åpenbart at det må gjøres noe på dette området, sier Hege Bae Nyholt.

Debatt: «Vi kan vente oss heftige protester rundt tillitsreformen i skolen»

Annonse
Annonse