LEDER FORHANDLINGER: Forbundsleder Mette Johnsen Walker i SL leder forhandlingene med KS om lærernes arbeidstidsavtale på vegne av LO-forbundene SL, Creo, FO og Fagforbundet.
Jan-Erik Østlie
Forhandlinger om ny arbeidstidsavtale:
Kontaktlærere har én time i uka til rådighet for å styre klassen. Nå forhandler SL for mer tid
I 2014 endte forhandlingene med den store lærerstreiken. Hvis det ikke blir enighet mellom KS og lærerorganisasjonene innen 31. desember i pågående forhandlinger om lærernes arbeidstidsavtale, blir forhandlingene en del av vårens hovedtariffoppgjør.
sidsel@lomedia.no
– Det viktigste kravet vårt er mer tid til kontaktlærerne, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund (SL). SL overrakte sine krav til KS 23. november ved starten av forhandlingene mellom lærerorganisasjonene og KS om lærernes arbeidstidsavtale – «SFS 2213 – Særavtale for undervisningspersonalet i kommunal og fylkeskommunal grunnopplæring».
Forbundslederen i SL leder forhandlingene med KS på vegne av LO-forbundene Creo, FO og Fagforbundet. Også første nestleder Jon Oddvar Holthe og andre nestleder Bodil Gullseth i SL deltar i forhandlingene.
Større ansvar under korona
En kontaktlærer (tidligere kalt klassestyrer) har hovedansvar for enkeltelever i sin klasse når det gjelder praktiske, administrative og sosialpedagogiske gjøremål. Det omfatter også kontakt med hjemmet, noe som er fastsatt i opplæringslovens § 8–2. En klasse eller basisgruppe i grunnskolen skal ifølge loven ha en eller flere kontaktlærere.
– Både når det gjelder smittesporing, å påse at elevene holder avstand og organisering av hjemmeundervisning, har kontaktlærerne fått mye større ansvar under pandemien. Også før pandemien har kontaktlærerne trengt mer tid til å utføre sine oppgaver. Det handler blant annet om å løse mellommenneskelige ting som skjer på skolen, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.
I dag har kontaktlæreren en time i uka (en skoletime, 45 minutter) til rådighet for å utøve sin funksjon. «Det merarbeidet som er kommet de siste årene står ikke i forhold til den tiden som er satt av. Ressursen må økes eller oppgavene som ligger under funksjonen må fjernes», skriver SL i sitt krav til KS.
SL krever en dobling av den tida kontaktlæreren har avsatt i dagens avtale.
SL gjennomførte en medlemsundersøkelse i begynnelsen av desember hvor spørsmålet var hvilke av kravene SL har stilt som medlemmene synes er viktigst i arbeidstidsforhandlingene. Av de 687 som svarte var det ifølge forbundslederen et stort flertall som mente økt kontaktlærerressurs er viktigst.
KS har i sitt første tilbud, som ble overlevert lærerorganisasjonene 23. november, erkjent at kontaktlærerfunksjonen er blitt mer omfattende.
«En generell økning av kontaktlærerressursen i SFS 2213 med ytterligere en time redusert undervisning per uke for alle kontaktlærere i arbeidstidsavtalen må målrettes og avspeile den enkelte kontaktlærers arbeidsbelastning», skriver KS i tilbudet til lærerorganisasjonene.
Debatt: «Vi kan vente oss heftige protester rundt tillitsreformen i skolen»
Krever tillitsreform
«For våre forbund er det viktig å ta initiativ til at arbeidstidsavtalen utformes med mål om å styrke tilliten mellom partene», skriver SL i sitt krav og viser både til kapittelet om tillitsreform i Hurdalsplattformen og LO-notatet om tillitsreform i offentlig sektor. SL understreker at medlemmene til forbundet forteller at detaljstyring og kontroll over flere år har tatt overhånd i så stor grad at det går utover motivasjonen.
«Detaljstyring og mange fellesmøter stjeler tid som lærerne skal bruke opp mot elevene», skriver SL blant annet i sitt krav. SL, Creo og Fagforbundet krever en ny formulering i arbeidstidsavtalen som gir pedagogisk personale et vern mot å bli detaljstyrt i det pedagogiske arbeidet.
«Det nye arbeidslivet åpner opp for økt gjensidig fleksibilitet som også bør prege en ny og mer framtidsrettet arbeidstidsavtale for undervisningspersonalet. Vi har tillit til at man lokalt kommer fram til god praktisering tilpasset elevenes, lærernes og skolens behov», skriver KS.
SL krever også en endring i arbeidstidsavtalen for å få bukt med såkalt «undertid», som forbundet mener skaper mye uro på arbeidsplassene.
Det handler blant annet om hva som defineres som «undervisning» og hva som defineres som «aktivitet» – noe som til dels er gjenstand for ulike tolkninger av ulike rektorer – og som fører til at lærere kan bli skyldig undervisningstimer.
I tillegg ønsker SL at arbeidstidsavtalen skal sette en begrensing på hvor mye inspeksjon en lærer kan ha.
Ida debuterer som kontaktlærer: – Det aller viktigste vi kan gi elevene, er troen på seg selv
Ny avtale, prolongering eller brudd?
I 2014 endte forhandlingene om lærernes arbeidstidsavtale med den store lærerstreiken. Arbeidstidsavtalen ble sist forhandlet i 2019 og ble da forlenget for to år uten endringer. Det er også et mulig alternativ i årets forhandlinger dersom partene ikke blir enige om en ny tekst.
Hvis det ikke blir enighet mellom partene innen 31. desember blir forhandlingene en del av vårens hovedtariffoppgjør.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge