JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF inn i regjering med Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet:

KrF er delt på midten: 17 stemte nei og 19 ja til å gå inn i regjering

KrF går i regjering med Frp, Høyre og Venstre. Erna Solberg skal lede en borgerlig flertallsregjering for første gang siden 1985.
Disse fire danner nå ny regjering: Siv Jensen, Frp; Erna Solberg, Høyre; Trine Skei Grande, Venstre; Kjell Ingolf Ropstad, KrF.

Disse fire danner nå ny regjering: Siv Jensen, Frp; Erna Solberg, Høyre; Trine Skei Grande, Venstre; Kjell Ingolf Ropstad, KrF.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det var en veldig glad Erna Solberg som kom marsjerende inn på pressekonferansen med Trine Skei Grande, Siv Jensen og Kjell Ingolf Ropstad.

Men det var på hengende håret: Da landsstyre i KrF etter seks timers debatt voterte var det 19 stemmer for å gå i regjering – og 17 mot.

Fornøyde partiledere

Det var knyttet enorm spenning til de fire partimøtene som gikk på samme tid på Gardermoen torsdag ettermiddag. KrF-leder Knut Arild Hareide hadde et massivt presseoppbud rundt seg da han ankom Quality Airport Hotell like før klokka 14.00 torsdag – vel vitende om at hans tid er forbi som KrF-leder.

Da han ankom sa han at utfallet på møtet var helt åpent.

– Jeg har bare lest deler av plattformen, ikke helheten og ikke sisteutkastet. Men jeg tror det er størst sannsynlighet for at KrF sier ja i dag, sa Hareide på vei inn til møtet.

Og han fikk altså rett. Men med bare to stemmers overvekt.

LO-lederen skuffet over at den nye regjeringen prioriterer taxfreekvote og ikke pensjon fra første krone

Hareide går av

KrF-lederen ga beskjed om at han ikke ville gå av på det første landsstyremøte, men at det ble et nytt møte etterpå hvis partiet velger å gå i regjering, og de tre andre partiene gjør det samme.

Derfor var det Kjell Ingolf Ropstad som var med på pressekonferansen sju og en halv time etter at møtene startet.

Abort-seier for KrF

Det ble som ventet ikke noe endring av den såkalte abortlovens paragraf 2c. Men KrF fikk gjennomslag for kravet om å forby såkalt foster-reduksjon.

Siv Jensen strålte av glede.

– Vi har fått en bedre plattform enn på Jeløya, sa hun.

Skattefradrag for store bompenge-utgifter og tax-free-seier kunne hun også juble for. Samt enda et hakk mindre eiendomsskatt er gevinstene til Frp. Norske kommuner må redusere maks eiendomsskatt fra fem til fire promille.

Også Kjell Ingolf Ropstad er fornøyd over gode KrF-gjennomslag innenfor barnereform, likeverdsreform, og til å ta vare på de kristne røttene og kristne verdiene. Og på klima.

– Plattformen har en tydelig KrF-profil, hevder han.

– Arbeidslivet taper

Intens lobbyvirksomhet fra rød side gjorde at det ble jevnt under avstemningen i KrFs landsstyre torsdag kveld.

På det ekstraordinære landsmøtet i høst var det i prinsippet Rogaland KrF som avgjorde thrilleren ved å ikke følge den anbefalte framgangsmåten ved valg av delegater til landsstyre.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener KrFs inntog i regjeringen vil få konsekvenser for arbeidslivet.

– De fire partiene har sikkert krangla høyt om klima, flyktninger og abort i forhandlingene. Men realiteten på Stortinget det siste året er at det er på arbeidslivsfeltet hvor KrF virkelig har betydd en forskjell, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

– Da KrF sikret flertall for innstramming på innleie, erkjente Erna Solberg at det var regjeringens største nederlag så langt. Det er dette som nå går tapt når KrF binder seg til et samarbeid med høyresiden, uttaler Moxnes.

Den nye regjeringen inviterer LO og NHO til diskusjoner om pensjon fra første krone

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Annonse
Annonse