JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa:

Landbruksministeren vil sende permitterte arbeidere ut på åkeren for å hjelpe bøndene. Se hva Jørn Eggum syns om forslaget

Fellesforbundets leder Jørn Eggum med klare krav til landbruksminister Olaug Bollestad.
Ja takk, men på visse betingelser, svarer Jørn Eggum på spørsmål om bru av permitterte i landbruksarbeid.

Ja takk, men på visse betingelser, svarer Jørn Eggum på spørsmål om bru av permitterte i landbruksarbeid.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) vil at permitterte på grunn av korona-krisen skal redde våronna. Ja, svarer partene i arbeidslivet, men stiller klare krav.

Mangler arbeidskraft

Det er stor mangel på arbeidskraft i landbruket, spesielt innen grøntsektoren. Nå må de som mangler arbeidskraft og de som kan ta seg en jobb i landbruket bruke de kanaler som finnes, er oppfordringen fra landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Hun orienterte partene i arbeidslivet om dette på et møte i arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd.

p

Sesongarbeidskraften har primært vært basert på utenlandske arbeidere.

Situasjonen med koronaviruset, økte grensekontroller, stengte flyplasser og havner, samt strenge karanteneregler i mange land, gjør at det nå er krevende å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft.

Derfor må norske bønder i større grad basere seg på norsk arbeidskraft.

Arbeids- og sosialdepartementet arbeider nå med en endring i utlendingsforskriften som gjør at utenlandske arbeidstakere som allerede er i Norge kan få forlenget oppholdstillatelse. Denne endringen er svært viktig for landbruket, men kanskje ikke nok. Derfor ser hun det for seg å ta allerede permitterte norske arbeidstakere i bruk for landbruket.

Landbruks- og matministeren har også svart på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap) om tilgangen på arbeidskraft til norsk jordbruk.

Her gjentar hun at man må se nærmere på om det kan legges til rette for at permitterte kan ta annet arbeid i permitteringsperioden, tilsvarende også for norske studenter og pensjonister.

– Mangel på arbeidskraft i landbruket har høy prioritet. Problemene må løses raskt. Landbruket står nå foran en arbeidsintensiv periode, og det haster med å finne gode løsninger for å få nok arbeidskraft med rett kompetanse. Jeg arbeider nært sammen med næringen og flere departementer for å finne gode løsninger, svarer Olaug Bollestad.

– Krevende tider

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, ser hvor viktig det er at vi har kapasitet og arbeidskraft i landbruket til å være selvforsynt i vanskelige tider.

– Det er krevende tider og vi trenger aktiv politikk for å sikre folk nye muligheter, arbeid og en lønn å leve av. At ledige kommer seg i jobb eller at permitterte i en periode kan jobbe i en annen sektor der man tidligere har brukt utenlandsk arbeidskraft, kan ikke bare være nødvendig. Det kan fort være ønskelig, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Han trekker likevel fram to elementer som må være til stede:

– For det første må man sikre seriøsitet og en anstendig lønn. For det andre må man huske at permitterte i utgangspunktet skal tilbake og utføre viktig arbeid der de er permittert fra. Det vil være lite klokt å hente folk ut av denne ordningen til midlertidig sesongarbeid. Også i landbruket må man kunne sikres en lønn å leve av. Her er det opp til næringen og politikerne å levere, sier Jørn Eggum.

– HMS og smittevern

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, var selv til stede på møtet hvor Olaug Bollestad kom med invitten.

– Det er fint hvis folk som vil jobbe i landbruket kan gjøre det. Det vi er opptatt av, er arbeidsvilkårene. Det er viktig å være påpasselig med HMS-reglene. Det samme gjelder for smittevernet, sier Følsvik til FriFagbevegelse.

– Det er kjempefint hvis fork vil trå til og være til nytte i stedet for å være permitterte, legger hun til.

– Landbruket har allmenngjort tariffavtale. Det er viktig å ha både lønns- og arbeidsforhold på stell, mener Peggy Hessen Følsvik.

Annonse
Annonse