JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

LO ber det nye Oslo-byrådet ta vare på Oslomodellen

LO kommer med en krystallklar beskjed til det nye byrådet i Oslo. Svaret de får er oppmuntrende.
Oslo kommune innførte i mai 2017 strengere krav til oppdragstakere for kommunen. (illustrasjonsfoto)

Oslo kommune innførte i mai 2017 strengere krav til oppdragstakere for kommunen. (illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

– Oslomodellen har vært en stor suksess. Den har ryddet opp i mange av de problemene som vi så i deler av arbeidslivet, sier nestleder i LO, Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

Håper på samarbeid

Et Høyre/Venstre-byråd var langt fra det LO håpet på i hovedstaden. LOs nestleder håper likevel på et godt og konstruktivt samarbeid med det nye Oslo-byrådet.

– Vi er alltid innstilt på å samarbeide, uavhengig av hvem som styrer. Men det skal to til for å danse tango, sier Krogstad.

Han ber Høyre og Venstre i Oslo om ikke å gjøre som partifeller gjorde nasjonalt, da Høyre og Venstre samarbeidet i regjering og ble enige i regjeringsplattformen om å «anerkjenne det uorganiserte arbeidslivet».

Steinar Krogstad har et stort ønske til de som skal lage byråd i Oslo.

Steinar Krogstad har et stort ønske til de som skal lage byråd i Oslo.

Jonas Fagereng Jacobsen

– Den første testen blir hva de to partiene kommer fram til i forhandlingene om en ny byrådsplattform. Og hvordan det nye byrådet ser på Oslomodellen er selvsagt avgjørende for oss, poengterer han.

Krogstad ber Høyre/Venstre-byrådet om å bygge videre på den politiske plattformen til det avtroppende byrådet.

– Brudd på lover om skatter, avgifter, lønns- og arbeidsforhold fører til at mennesker utnyttes og store summer unndras fellesskapet. Oslo kommune må fortsette å bruke sin innkjøpsmakt, slik at vi sammen kan fortsette jobben med å bekjempe arbeidslivskriminalitet, skatteunndragelser, svart arbeid og alt som oser av sosial dumping sier Krogstad og legger til:

– Vi vil sikre at folk har forutsigbar inntekt, mulighet til å forsørge familie og betjene lån, og at seriøse bedrifter alltid skal ha et konkurransefortrinn, når kommunen skal handle varer og tjenester.

Guide: Hva er Oslomodellen, Skiensmodellen, Telemarksmodellen og Seriøsitetsbestemmelsene? Her får du svar

Viktig våpen

Oslomodellen er et viktig våpen i den kampen.

– Hvis ikke den sikres og utvikles videre, vil mye godt arbeid gå tapt, poengterer Krogstad.

Oslo kommune handler årlig for rundt 38 milliarder. En stor del av dette er kjøp knyttet til oppføring av bygg og anlegg.

Dette gjør Oslo kommune til Norges nest største offentlige innkjøper etter staten, og til en av Norges største offentlige byggherrer.

– Det å være en stor innkjøper gir en innkjøpsmakt som Oslo kommune må bruke til å gå i front i kampen for et seriøst og anstendig arbeidsliv. Oslomodellen er et helt sentralt verktøy i dette arbeidet, mener Steinar Krogstad.

– Vi trenger den

Eirik Lae Solberg forhandler om et mindretallsbyråd i Oslo på vegne av Høyre med Venstres Hallstein Bjercke. De har erfaring med hverandre fra før.

Eirik Lae Solberg er positiv til å ta med seg Oslomodellen videre.

Eirik Lae Solberg er positiv til å ta med seg Oslomodellen videre.

Leif Martin Kirknes

Solberg svarer at det er viktig at Oslo kommune bidrar aktivt i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

– Til det trenger vi Oslomodellen, sier han til FriFagbevegelse.

– Allerede i 2014, mens Hallstein Bjercke var næringsbyråd og jeg var finansbyråd, tok vi initiativ til det vi i dag kjenner som Oslomodellen, sier Lae Solberg.

– Målet var å stramme inn kontraktsbestemmelsene slik at kommunen kunne kaste ut firmaer som ikke behandlet sine ansatte skikkelig. Da stilte vi blant annet krav om at det skulle leveres mannskapslister over alle som jobber på kommunale kontrakter, og at alle skulle betales minst like bra som landsomfattende tariffavtale innenfor sitt fag, sier Lae Solberg

– Det er likte viktig for oss nå at Oslo kommune bidrar aktivt i kampen mot arbeidslivskriminalitet, og til det trenger vi Oslomodellen, er hans lovnad.

Annonse
Annonse