JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skolestart

LO jubler: Flere har valgt yrkesfaglig linje

Interessen for yrkesfag har ikke vært større siden 2012. Det er gode nyheter for norsk industri, som skriker etter fagfolk.
Søkningen til teknologi- og industrifag øker mest, ifølge nye tall.

Søkningen til teknologi- og industrifag øker mest, ifølge nye tall.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

Mer enn halvparten av søkerne til videregående opplæring har i år yrkesfag som sitt førsteønske. Det er en økning på 1 prosentpoeng fra i fjor.

Ikke siden 2012 har interessen for yrkesfag vært større enn nå, ifølge nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Dette er i aller høyeste grad en ønsket utvikling, både fra myndighetene og partenes side. Det har vært en iherdig innsats for å snakke opp, vise fram og heve statusen på yrkesfag, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.

Snart skolestart

19. og 20. august er oppstart for skoleåret 2024/2025.

Dette er hovedfunnene for yrkesfag:

• 53 prosent søker et yrkesfaglig utdanningsprogram

• Stadig flere jenter søker yrkesfag

• Studiespesialisering er fremdeles det største utdanningsprogrammet. 1 av 3 har dette som førsteønske.

• Søkningen til teknologi- og industrifag øker mest, mens bygg- og anleggsteknikk går mest ned av yrkesfagene.

• Det er færre søkere til læreplasser i helse- og oppvekstfag for tredje år på rad.

Blant guttene er yrkesfaglig retning mest populært. 59 prosent av guttene har et yrkesfaglig utdanningsprogram som førsteønske på vg1. 

Blant jentene er det i år 45 prosent som har et yrkesfag som førsteønske. Det er 2 prosentpoeng flere enn i fjor og den høyeste andelen siden 2012.

Fakta

• Det er i år 208.000 søkere til videregående opplæring i offentlig skole og lærebedrift.

Det er 3.800 flere søkere enn i fjor, og økningen er størst i vg1.

• Vg1 skal gi deg en grunnleggende opplæring i arbeidsprosesser, teknikker og verktøy som er typiske for ditt utdanningsprogram.

De fleste timene brukes til programfag.

I manko: Verftet slet med å få tak i fagarbeidere. Da tok de saken i egne hender

Ønsket utvikling

Sett i lys av at Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere i nær framtid, er LO-sekretæren fornøyd med at interessen for yrkesfag er den høyeste på 12 år.

– Næringslivet mangler både fagarbeidere og høyere yrkesfaglig utdanning. LO har jobbet lenge for å bygge yrkesveien i utdanningssystemet. Det går framover, men mye gjenstår, sier Tinnlund.

LO-sekretær Trude Tinnlund

LO-sekretær Trude Tinnlund

Jan-Erik Østlie

LO har krevd et yrkesfaglig løft og kommet med innspill til stortingsmeldingen som regjeringen snart skal legge fram.

– Det er en ønsket utvikling at de unge nå responderer og velger yrkesfag. Da må myndighetene også levere, påpeker LO-sekretæren.

Store fylkesforskjeller

Finnmark har den høyest andelen søkere til yrkesfag. 71 prosent av søkerne til vg1 har et yrkesfaglig utdanningsprogram som førsteønske.

Med unntak av Akershus og Oslo har alle fylkene over 50 prosent søkere til yrkesfag. Oslo er lavest i landet med god margin – til tross for en økning med 2 prosentpoeng fra 25 prosent i fjor.

Sammenlignet med fjoråret har Møre og Romsdal størst økning i andelen som søker yrkesfag – fra 60 prosent i fjor til 67 prosent i år.

De andre fylkene har mindre endringer, men andelen søkere til yrkesfag øker i de fleste av fylkene, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Aktuelt: Arbeidstakere er lunkne til mer utdanning. Slik vil LO og YS snu trenden

Warning
Annonse
Annonse