JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO støtter at Norge skal anerkjenne Palestina som stat

Med sine én million medlemmer stiller LO seg bak forslaget om å anerkjenne Palestina som stat.
Demonstrasjon foran Stortinget mot Israels krigføring i Gaza. (Arkivbilde)

Demonstrasjon foran Stortinget mot Israels krigføring i Gaza. (Arkivbilde)

Sissel M. Rasmussen

yngvil@lomedia.no

– Norge burde gjort det for lenge siden, sier Liv Tørres, leder for LOs internasjonale avdeling.

138 av FNs 193 medlemsland har allerede anerkjent Palestina som stat, innenfor grensene før krigen i 1967, bestående av Gaza og Vestbredden og med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Stortinget ble tirsdag ikke ferdige med behandlingen av Rødts forslag om å anerkjenne Palestina som stat. Voteringen ble utsatt til torsdag.

Men kun Venstre, SV, MDG og Rødt vil stemme for forslaget. De har ikke flertall til sammen.

Regjeringspartiene Ap og Senterpartiet kom med et nytt og løsere forslag, som handler om anerkjennelse av Palestina på et senere tidspunkt.

«Stortinget ber regjeringen være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale».

Det forslaget vil mest sannsynlig få et bredt stortingsflertall.

Støtter en ny stat

– Mener LO at Arbeiderpartiet og andre partier bør støtte forslaget til Rødt?

– LO støtter selvfølgelig forslaget om å anerkjenne Palestina som egen stat, sier Liv Tørres, leder for LOs internasjonale avdeling.

Hun viser til LO-kongressens vedtak fra 2022 der «LO ber norske myndigheter om å støtte en demokratisk tostatsløsning og å anerkjenne Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967».

Samtidig påpeker hun:

– Vi har forståelse for at regjeringa nå, midt i en krig, prioriterer å bidra til å få på plass en våpenhvile og få inn humanitær hjelp til Gaza, sier Liv Tørres.

Liv Tørres, leder for LOs internasjonale avdeling.

Liv Tørres, leder for LOs internasjonale avdeling.

Sissel M. Rasmussen

Debatt: Til LO-ledelsen – stå sammen med oss i gatene og slå ring om sivile i Gaza, oppfordrer Fagforbundets Sara Bell

Manglende fredsprosess

Det har ikke vært noen fredsprosess mellom Israel og palestinerne på ti år, og Israel har fortsatt byggingen av de folkerettsstridige bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem med full styrke.

– Vi ante ikke at Gaza skulle bli et helvete på jord da vi fremmet forslaget i mai i år. Det er viktigere enn noensinne at Norge anerkjenner Palestina som stat, sier Hege Bae Nyholt fra Rødt.

Partiet mener en bredest mulig anerkjennelse av Palestina som stat er en forutsetning for en meningsfull forhandlingsprosess, basert på folkerettslige grunnprinsipper.

– Det er akkurat nå palestinerne trenger vår anerkjennelse og støtte, og ikke bare et hjerte på Facebook-statusen, sier stortingsrepresentanten til FriFagbevegelse.

– Det er viktigere enn noensinne at Norge anerkjenner Palestina som stat, mener Rødt-representant Hege Bae Nyholt.

– Det er viktigere enn noensinne at Norge anerkjenner Palestina som stat, mener Rødt-representant Hege Bae Nyholt.

Leif Martin Kirknes

Støtter ikke uten betingelser

Arbeiderpartiet støtter i prinsippet opprettelsen av en palestinsk stat.

Da Ap var i opposisjon i 2015, fastslo nåværende statsminister Jonas Gahr Støre og nylig avgåtte utenriksminister Anniken Huitfeldt:

«Hvis det ikke har skjedd en reell framgang i fredsprosessen mot en tostatsløsning, og byggingen av de folkerettsstridige bosetningene fortsetter, bør Norge anerkjenne Palestina som egen stat».

Men Ap var ikke villige til å støtte Rødts forlag om anerkjennelse uten betingelser.

– Vi ønsker å anerkjenne en palestinsk stat når vi mener det vil bidra best mulig til en politisk løsning på konflikten, sa Åsmund Aukrust (Ap) da forslaget ble debattert i Stortinget tirsdag. Aukrust sitter i utenrikskomiteen på Stortinget.

Ifølge Aukrust er det viktigste her og nå å få en umiddelbar våpenhvile. Han understreker overfor FriFagbevegelse at Norge fordømmer alle brudd på folkeretten, både den massive bombinga av sivile i Gaza og kidnappingen av uskyldige israelske gisler.

– Nå er tida

Ingrid Fiskaa i SV mener at «nettopp nå er tida for å anerkjenne Palestina».

Hun mener krigen mot Gaza har skapt et momentum, fordi konflikten og okkupasjonen nå igjen er kommet tilbake i verdens bevissthet.

– Militær maktbruk må erstattes av politiske forhandlinger, mener Ingrid Fiskaa.

Forbud mot bosettingsvarer

Rødt foreslår også et norsk forbud mot varer og tjenester fra selskaper og virksomheter på okkupert jord produsert i strid med folkeretten, og får støtte fra LO.

– Ja, det støtter vi selvfølgelig. Det er helt i samsvar med LO-kongressvedtaket fra 2022, sier Liv Tørres.

I forslaget sitt vil Rødt også at Norge tilslutter seg FNs apartheidkonvensjon.

Verdens fremste menneskerettsorganisasjoner Amnesty International og Human Rights Watch, samt israelske B´Tselem og FNs spesialutsending Michael Lynk har alle konkludert med at Israels behandling av palestinerne faller inn under begrepet apartheid.

Israelske myndigheter kaller dette er løgn og grunnløse påstander.

– Mener LO at Norge bør tilslutte seg FNs apartheidkonvensjon?

Tørres sier LO ikke en klar posisjon når det gjelder dette, og forklarer:

– Vi ser ikke helt hva det kan bidra med i praksis. Det er ikke mangel på internasjonale juridiske virkemidler som forklarer israelernes undertrykking av palestinerne. Det som mangler er politisk vilje i særlig USA og Israel til å finne en løsning på konflikten. Nå mobiliserer folk verden over for å legge press på regjeringene. Det gir håp i en bekmørk periode.

Samtidig sier Tørres, at det ikke er tvil om at Israel på mange områder opptrer verre mot palestinerne enn det apartheidregimet i Sør-Afrika gjorde mot svarte.

Palestina-uttalelsen til LO-kongressen i 2022 sa blant annet at «Det blir ingen varig fred med fortsatt okkupasjon, anneksjon og apartheid» og at «LO krever at den norske regjeringen fremmer krav om FN-granskning av Israels apartheidforbrytelser slik at staten Israel holdes ansvarlig.»

Dette er Rødts forslag om Palestina

• Norge må anerkjenne Palestina som egen stat, er det første punktet.

• Det andre handler om at Norge ikke har tilsluttet seg FNs apartheidkonvensjon. Rødt foreslår at Norge gjør det.

• For det tredje foreslår Rødt et norsk forbud mot varer og tjenester fra selskaper og virksomheter på okkupert jord produsert i strid med folkeretten.

Kilde: Rødt forslag til Stortinget om å anerkjenne Palestina

Warning
Annonse
Annonse

Dette er Rødts forslag om Palestina

• Norge må anerkjenne Palestina som egen stat, er det første punktet.

• Det andre handler om at Norge ikke har tilsluttet seg FNs apartheidkonvensjon. Rødt foreslår at Norge gjør det.

• For det tredje foreslår Rødt et norsk forbud mot varer og tjenester fra selskaper og virksomheter på okkupert jord produsert i strid med folkeretten.

Kilde: Rødt forslag til Stortinget om å anerkjenne Palestina