JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO støtter forslag om våpenboikott av Israel

Rødt og SV mener Norge må jobbe for en internasjonal våpenboikott av Israel. LO støtter forslaget, men stortingsflertallet er imot.
LO-kongressen har vedtatt at Norge bør jobbe for en bred våpenboikott av Israel. Nå ber Rødt og SV regjeringa ta initiativet til en internasjonal våpenboikott av Israel. Her er nestleder i LO Steinar Krogstad, utenrikspolitisk talsperson i Rødt, Bjørnar Moxnes, og i SV, Ingrid Fiskaa.

LO-kongressen har vedtatt at Norge bør jobbe for en bred våpenboikott av Israel. Nå ber Rødt og SV regjeringa ta initiativet til en internasjonal våpenboikott av Israel. Her er nestleder i LO Steinar Krogstad, utenrikspolitisk talsperson i Rødt, Bjørnar Moxnes, og i SV, Ingrid Fiskaa.

Sissel M. Rasmussen/ SV / Jan-Erik Østlie

yngvil@lomedia.no

LO-ledelsen støtter forslaget fra Rødt og SV om å stoppe salg av våpen og krigsmateriell til Israel gjennom USA.

LO-nestleder Steinar Krogstad viser til at dette er vedtatt av organisasjonens høyeste organ, kongressen.

«LO mener at vi må jobbe for en vid våpenembargo mot Israel» vedtok de tillitsvalgte delegatene på LO-kongressen i 2022.

Forslagene fra Rødt og SV er dermed helt i tråd med LOs vedtatte politikk.

Forslagene fra Rødt og SV

• Både Rødt og SV har fremmet forslag i Stortinget for å hindre at statseide norske våpenprodusenter selger våpen og annet krigsmateriell til Israel, både direkte og indirekte. Et forbud vil også gjelde norskeide våpenfabrikker i utlandet.

• SV og Rødt vil også at Stortinget ber regjeringa ta initiativ til en internasjonal våpenembargo mot Israel. Det ville hindret både salg av våpen og krigsmateriell til og fra Israel.

• De to partiene har også lagt fram flere forslag om sanksjoner mot Israel.

Nå vil altså SV og Rødt gjøre dette til norsk politikk.

Men de store partiene på Stortinget sier nei til alle forslag om å straffe Israel for krigshandlingene i Gaza, melder VG.

Da forslagene ble behandlet i utenriks- og forsvarskomiteen tirsdag, stemte Ap, Sp, Høyre, Frp og KrF imot.

Debatt og endelig avstemning i Stortinget om forslagene skjer etter planen 1. februar.

Rødt er glad for støtten

Rødt har diskutert sine sanksjonsforslag med LO, Fagforbundet og Fellesforbundet.

– Vi er veldig glade for støtten fra LO, sier Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson i Rødt, til FriFagbevegelse.

Moxnes sier Rødt ser fram til et godt samarbeid med fagbevegelsen for å legge press på Arbeiderpartiet fram til Stortinget skal stemme over forslagene 1. februar.

– Det er en skam at norsk våpenteknologi ender opp i Israel på Støres vakt, mener Moxnes.

– Vi er mange som ønsker å gjøre noe med det, understreker han.

– Alle skjønner budskapet

LO opplyser at de er i jevnlig kontakt med politikere fra flere partier om saken, også fra Arbeiderpartiet.

«Alle er selvfølgelig ikke enige med oss», sier nestleder Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

– Hva konkret gjør LO-ledelsen nå for å påvirke Arbeiderpartiet til å stemme for forslag fra SV og Rødt om hindre at norske våpenprodusenter selger våpen og annet krigsmateriell til Israel via USA?

– Vi har jevnlig kontakt med politikere fra Arbeiderpartiet, SV og Rødt og andre. Det inkluderer politikere fra regjeringen og statsråder, svarer Steinar Krogstad, nestleder i LO.

LO-ledelsen opplever at alle de snakker med, tydelig forstår budskapet fra LO-kongressen om våpenembargo, og en bredere boikott av Israel.

Leverer deler til israelske kampfly

FriFagbevegelse har i flere saker skrevet om hvordan norske selskaper i over ti år har levert deler til F-35 jagerflyene som bygges i USA.

USA eksporterer kampflyene til Israel og de andre landene som er med i samarbeidet, blant andre Norge.

Israel bruker de norskutstyrte kampflyene i bombingen av Gaza, der over 10.000 palestinske barn er blant de drepte og like mange barn risikerer livstruende tilstander som følge av sult, ifølge Unicef.

Norske våpen til Israel

Norge har i alle år praktisert et forbud mot å selge våpen og krigsmateriell til land i krig eller der det er risiko for krig – inkludert okkupantmakten Israel.

Når eksporten går gjennom våre allierte som USA, mener norske myndigheter at dette er i orden.

Slik ender høyteknologiske deler produsert på fabrikker i Norge, opp i fly som bomber Gaza.

Ap: – En lang vei fram

FriFagbevegelse har ikke lyktes med å få svar fra Åsmund Aukrust i Arbeiderpartiet, som er nestleder i Utenrikskomiteen, om Rødt og SVs forslag.

Han sier til Alltinget at han ikke har tro på at det å innføre egne norske sanksjoner vil ha noen betydelig effekt. Han sier videre at han tror det er en lang vei fram for å få på plass internasjonale sanksjoner. Det er derfor ikke et prioritert spor.

– Norsk sanksjonspolitikk er at vi skal forholde oss til sanksjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd og felleseuropeiske sanksjoner. Det at vi ikke har egne terrorlister eller sanksjonslister gjør at vi kan ha en åpen dialog med alle parter i Midtøsten. Det er et enorm engasjement for Gaza i Arbeiderpartiet, og vi gjør alt vi kan på alle fronter for å stanse den grusomme krigen, sier Aukrust til Alltinget.

Les også: Israel bomber Gaza med norskutstyrte kampfly

– Folkeretten må gjelde alle

Bjørnar Moxnes i Rødt påpeker at Norge har et eksportregelverk som sier at vi ikke skal selge våpen til Israel.

– Når våpen og våpendeler fra norskeide selskaper likevel havner hos en apartheidstat som står i fare for å utføre et folkemord, så følges ikke intensjonen i eksportregelverket, mener Moxnes.

– Nå må regjeringspartiene vise en fast og prinsipiell holdning til folkeretten, noe jeg håper og tror at LOs støtte kan hjelpe dem å innta, sier Moxnes.

Israel avviser både anklager om at de bryter folkeretten og om at de begår et folkemord i Gaza. Israel kaller anklager fra Amnesty International om at de driver et apartheidregime mot palestinerne for løgn.

Sør-Afrika har stevnet Israel til den internasjonale domstolen og anklager staten for folkemord.

– Begge folk har rett til frihet

LO krever full våpenhvile, humanitær hjelp og politiske forhandlinger, understreker LO-nestleder Steinar Krogstad.

– Denne konflikten kan kun løses ved forhandlingsbordet og med full anerkjennelse av begge folks rett til frihet, menneskerettigheter og trygghet, sier Krogstad.

Les mer her: Disse selskapene produserer deler til jagerfly Israel bruker i Gaza

Warning
Annonse
Annonse