JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-pilotene vil ikke ha droneforbud: – Vil ramme den seriøse virksomheten

Norsk Flygerforbund er bekymret for ukontrollert bruk av droner ved lufthavner, oljeplattformer og kraftanlegg i Norge. Men mener et totalforbud ikke er løsningen.
Aleksander Wasland, forbundsleder i Norsk Flygerforbund, mener at et nasjonalt forbud neppe vil stoppe de som i dag flyr droner ulovlig.

Aleksander Wasland, forbundsleder i Norsk Flygerforbund, mener at et nasjonalt forbud neppe vil stoppe de som i dag flyr droner ulovlig.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Til sammen sju russiske borgere er varetektsfengslet og siktet for droneflyging eller fotografering i Norge den siste tiden.

Onsdag morgen måtte Bergen Lufthavn Flesland stenges som følge av observasjoner av droner. Det er den siste av mange tilsvarende episoder.

Støre vil ha stopp

Under Fagforbundets landsmøte onsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at det er «ikke akseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser og forsvar».

– Russere har ikke lov til å fly droner i Norge, poengterte han.

– Vi vil ikke ha noe av at noen kan fly denne type farkoster over viktige installasjoner i Norge. Vi sier nei til det. Vi kommer til å forfølge det. Og vi kommer til å stoppe det, sa Støre.

Også Norsk Flygerforbund er bekymret for sikkerhetssituasjonen og ukontrollert bruk av droner, men mener likevel at det i den nåværende situasjonen ikke bør innføres et generelt nasjonalt droneforbud.

– Et forbud vil også ramme den seriøse delen av dronevirksomheten. Det viktige er at regulering og tilsyn av droner har samme standard som resten av luftfarten, og sees som en integrert del av luftfartsindustrien, sier forbundsleder Aleksander Wasland i en pressemelding.

Forbud er ikke løsningen

Han viser til at det i den siste tiden har kommet mange meldinger om observasjoner av ukjente droner ved lufthavner, oljeplattformer og kraftanlegg i Norge.

– Dette rapporteres også fra våre medlemmer. Norsk Flygerforbund er bekymret for sikkerhetssituasjonen, og vi følger situasjonen tett. Norsk Flygerforbund organiserer piloter i både bemannet og ubemannet luftfart, sier han.

– Men et nasjonalt forbud vil neppe stoppe de som i dag flyr droner ulovlig. Vi har tillit til at myndighetene løpende vurderer sikkerhetssituasjonen, og heller vurderer å innføre utvidelser eller etablering av restriksjonsområder, sier Wasland.

Onsdag ble det også kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tar over etterforskningen av droneobservasjoner i Norge den siste tiden.

Les også: Ny lønns-strid i SAS: – Vi står fortsatt langt fra hverandre

Annonse
Annonse