JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjør

Ny lønns-strid i SAS: – Vi står fortsatt langt fra hverandre

Tre uker etter at de kabinansatte startet lønnsforhandlingene med SAS, er ikke partene i nærheten av å være enige. Nå forhandles det på overtid. 
Kabinansattes forening og leder Elin Roverudseter venter fremdeles på en ny tariffavtale med SAS.

Kabinansattes forening og leder Elin Roverudseter venter fremdeles på en ny tariffavtale med SAS.

Tormod Ytrehus/Privat

aslak@lomedia.no

herman@lomedia.no

Etter at pilotene ble enige med SAS etter streiken i sommer, var det i høst de kabinansattes tur til å bli enige med flyselskapet om en ny tariffavtale.

Det har foreløpig ikke gitt noe tellende resultat. 

Det bekrefter Elin Roverudseter, forbundsleder i Kabinansattes Forening, overfor FriFagbevegelse.

– SAS hadde uttrykt et ønske om å være i mål med forhandlingene forrige fredag, men det lyktes vi ikke med. Vi satt også rundt forhandlingsbordet tirsdag denne uken, men ble ikke enige, skriver Roverudseter i en tekstmelding.

Gjenstår mye

Det var satt av tre uker til forhandlinger. Parallelt med Norsk Kabinforening (underlagt Kabinansattes Forbund), som er den største fagforeningen for kabinansatte i SAS, har også SAS Norge Kabinforening i Parat vært i lønnsforhandlinger.

Konklusjonen så langt: Det gjenstår mye i forhandlingene.

– Vi håper selvsagt at vi skal komme til enighet med SAS, men vi står fortsatt langt fra hverandre, skriver forbundslederen.

Hun har ikke svart på spørsmål fra FriFagbevegelse om hva uenigheten bunner i, men det er uaktuelt for de kabinansatte å gå ned i lønn.

– Verken lønn eller arbeidstid kan tynes noe mer, sa Roverudseter til FriFagbevegelse før forhandlingene med SAS startet i september.

– Vi kan selvsagt ikke gå inn på temaene vi diskuterer imens forhandlingene pågår, men det er krav fra motparten som gjør at en allerede hardt presset yrkesgruppe vil få det enda verre, skriver hun.

Hun understreker at det er snakk om et lavlønnsyrke der de ansatte kan jobbe 47,5-timers uker uten tillegg for nattarbeid, overtid og helgejobbing.

Kommentar: «Hilde flyr turister til Syden – men tar seg ikke råd til sydentur sjøl»

Kan bli streik

Hvis ikke lønnsforhandlingene fører fram, kan de kabinansatte streike.

– Vi håper å komme til enighet med SAS, men i motsatt fall er streik eneste maktmiddelet arbeidstaker har, sa forbundslederen før forhandlingene.

Fagforeningene i Norge, Sverige og Danmark forhandler med SAS hver for seg.

Det betyr at en eventuell SAS-streik kan omfatte ett, to eller tre av landene.

Norsk Kabinforening i LO har den samme utløpstiden på tariffavtalen som SAS Norge Kabinforening i Parat. Avtalen gikk ut 1. april, men den er gyldig fram til partene kommer til enighet om en ny. 

Mye lest: Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

Må redde SAS

– Vi har konstruktive samtaler med kabinforeningene, til tross for utfordrende spørsmål, skriver pressesjef i SAS Norge, Tonje Sund til FriFagbevegelse.

Tonje Sund, pressesjef i SAS Norge,

Tonje Sund, pressesjef i SAS Norge,

SAS

– SAS skal være en attraktiv skandinavisk arbeidsgiver, og vi har tro på at vi skal lande en god avtale for alle parter, men det forutsetter at vi sammen sørger for at SAS forward-planen kommer i mål.

SAS forward er flyselskapets spareplan for å redde selskapet. Den innebærer blant annet å hente inn mange milliarder kroner i ny kapital og få strøket gjeld.

Arbeidsgiveren vil ikke si hva de vil prioritere i forhandlingene, og ønsker heller ikke å kommentere innholdet.

– Det er mange deler som utgjør helheten, avslutter Sund.

– Det er viktig å nevne at vi er klar over den alvorlige økonomiske situasjonen SAS befinner seg i, skriver forbundsleder Roverudseter.

Men Roverudseter er tydelig på at det ikke er de med dårligst lønn og vilkår i selskapet som skal ta regninga for det «økonomiske uføret» SAS befinner seg i.

Warning
Annonse
Annonse