JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet-tillitsvalgt åpnet for Vedum som statsminister:

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

Fylkeslederen får motbør etter at han åpnet for Vedum i statsministerstolen. – Fagforbundet jobber for at Norge skal få en rødgrønn regjering ledet av Jonas Gahr Støre, sier Mette Nord.
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

per.flakstad@fagbladet.no

Etter at forbundets fylkesleder i Rogaland, Trond Helland, uttalte at det ikke var noe problem for han om Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ble statsminister etter valget, har Fagforbundet sentralt gått ut og slått fast at forbundets offisielle standpunkt er at det ønsker en ny rødgrønn regjering ledet av Arbeiderpartiet.

Helland har senere beklaget at han uttalte seg på en måte som kunne misforstås.

• Les mer her: Han mener det er OK om Vedum blir statsminister

Klar tale fra forbundsstyret

Uttalelsene fra Helland førte til at forbundet sentralt fikk flere reaksjoner, og derfor har forbundsstyret gått ut med en uttalelse på forbundets hjemmeside:

«Fagforbundet jobber for at Norge skal få en rødgrønn regjering, ledet av Jonas Gahr Støre.

Vi ønsker at valgkampen skal preges av de politiske sakene og de tydelige politiske motsetningene i Norge, ikke av personspørsmål. Åtte år med høyreregjering har økt forskjellene mellom folk, både økonomisk og geografisk. Høyreregjeringa har jobbet for å bygge ned, sentralisere og privatisere de offentlige velferdstjenestene, uten å ta hensyn til interessene til vanlige arbeidsfolk.

Vi vil jobbe for regjeringsskifte ved valget i september. Vårt mål er ei rødgrønn regjering som jobber for interessene til vanlige arbeidsfolk, reduserer forskjellene, og styrker velferdstjenestene i by og land. Vi trenger ei rødgrønn regjering som kjemper mot sentraliseringa og tar hele Norge i bruk, og som får Norge for fullt inn i det grønne skiftet. Norge trenger ei regjering som makter å løse problemene som koronakrisa har skapt, ikke minst ved å bekjempe den rekordhøye arbeidsløsheta.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet.»

Opposisjonen varsler felles permitteringsforslag neste uke

– To dyktige kandidater

Trond Helland i Fagforbundet beskrev i et intervju med NRK Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som en dyktig person med lang erfaring, stor tillit og samarbeidsevner.

Artikkelen fortsetter under bildet:

– For meg er det ikke noe problem om Vedum skulle bli statsminister, sa fylkesleder for Fagforbundet i Rogaland, Trond Helland, til NRK. Det fikk mange til å reagere.

– For meg er det ikke noe problem om Vedum skulle bli statsminister, sa fylkesleder for Fagforbundet i Rogaland, Trond Helland, til NRK. Det fikk mange til å reagere.

Erlend Dalhaug Daae

– For meg er politikken viktigere enn personene. Både Støre og Vedum er to dyktige personer som har god appell. Så må politikken til partiene avgjøre dette. Det viktigste er å bytte ut dagens regjering. Valget i september kommer til å avgjøre hvilket parti som er størst. Og så er det ikke nødvendigvis slik at statsministeren skal komme fra det største partiet, sa Helland.

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

LO i Rogland reagerte

En av dem som reagerte på Hellands uttalelser, var Eirin Sund, regionleder i LO Rogaland. Hun sier til NRK at hun ikke kjenner seg igjen i Hellands uttalelser.

– Vårt mål i LO er at Arbeiderpartiet blir det største partiet, at vi kan bytte ut dagens Høyre-regjering, og at Jonas Gahr Støre er vår kandidat til å lede en rødgrønn regjering, sier Sund til NRK.

Helland beklager

Trond Helland beklaget sent i går kveld at han uttalte seg på en måte som kunne oppfattes feil.

Han la ut følgende på sin egen facebook-profil sent i går kveld:

– Jeg har fått svært mange reaksjoner fra medlemmer av Fagforbundet etter at jeg i dag ble intervjuet av NRK Dagsrevyen. Jeg forstår på reaksjonene at jeg har uttalt meg på en uheldig måte, og det vil jeg beklage. Innslaget i Dagsrevyen blir oppfattet på en annen måte enn det som er min mening og det som var min intensjon.

Jeg ønsket å få fram at det viktigste for meg og Fagforbundet er at vi får en rødgrønn regjering, for å få en annen kurs for landet enn det de borgerlige står for. Jeg ønsket ikke å bidra til en persondebatt, og jeg mener at valget må vinnes ved at vi får fokus på de politiske sakene.

Når jeg ser på reaksjonene jeg har fått, forstår jeg at jeg ikke har klart å få fram dette, snarere tvert imot. Det vil jeg beklage.

I tida fram til valget skal jeg bruke kreftene mine på å jobbe for at Norge får en rødgrønn regjering som er ledet av Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

• Les også: LO-lederen støtter Støre – tross dårlige målinger

Warning
Annonse
Annonse