JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mímir Kristjánsson fra Rødt:

Mímir Kristjánsson vil inn på Stortinget: – Det viktigste vi kan gjøre er å bidra til at vi får en ny regjering

Mímir Kristjánsson (34) vil bidra til at Rødt kommer over sperregrensa og at dagens regjering blir kastet.
Mimir Kristjansson vil på Stortinget, og kan komme inn hvis partiet kopierer resultatet fra kommunevalget i 2019.

Mimir Kristjansson vil på Stortinget, og kan komme inn hvis partiet kopierer resultatet fra kommunevalget i 2019.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Fredag offentliggjorde Mimir Kristjánsson at han stiller på stortingsvalglista til Rødt i Rogaland.

Avgjørelsen ble tatt for et par uker siden, etter en prosess med diverse familieråd. Etter å ha flyttet hjem til Stavanger var det egentlig ikke tiden for å pendle tilbake til Oslo.

– Men jeg følte til syvende og sist at dette valget avgjøres av sperregrensen. Om Rødt, MDG, Venstre eller KrF kommer over den magiske fireprosentgrensa. Det viktigste vi kan gjøre er å bidra til at vi får en ny regjering. Da må Rødt over sperregrensa, sier Mimir Kristjánsson til FriFagbevegelse.

Debatt: «Mamma pynter seg for legen fordi hun tror hun får bedre hjelp», skriver Mímir Kristjánsson

Fått mersmak

Han vendte tilbake til hjembyen Stavanger for å bli lokalpolitiker. Det sendte ham rett inn i den politiske ledelsen i hjembyen. Det har gitt mersmak.

– Men det har også vist meg at vi trenger en ny regjering i landet. Vi har et strålende politisk flertall i Stavanger, men som alle andre kommuner er vi lut fattige. Vi får knapt dekket den minste korona-kostnaden. Det er kjekt å vøre med å utgjøre en forskjell, men vi trenger en grunnleggende ny og bedre kommuneøkonomi for å gjennomføre det vi ønsker, mener han.

Han stiller for Rødt i et av landets mest folkerike fylker, Rødts kanskje hittil dårligste fylke og med sterk konkurranse som listetopper fra størrelser som Ketil Solvik-Olsen (Frp), Hadia Tajik (Ap) og Tina Bru (Høyre).

– Men jeg følte at dette er en kamp jeg vil ta og noe jeg vil bidra til, sier han.

Det er ingen selvfølge at Rødt komme over sperregrensen, men partiet har ligget over på et gjennomsnitt av målinger over mer enn et år. Han mener også at partiet har forandret seg.

I fjor gikk Rødt fra 1,2 til 5,5 prosent i Stavanger.

– Får vi 5,5 prosent i Rogaland kommer vi inn på direkten. Det tror jeg vi kan klare, sier Mimir Kristjánsson.

Han har ikke tenkt å bli noe utjevningsmandat.

Debatt: «Jeg må innrømme at av og til kjenner jeg bare ikke igjen landet mitt», skriver Mímir Kristjánsson

– Tidligere tapte vi titusenvis av stemmer fordi folk stemte taktisk. De trodde ikke Rødt kunne komme inn på Stortinget. Slik er det ikke lenger. Nå vil vi ha igjen noen av de taktiske stemmene, sier han.

For fire år siden berget Venstre regjeringen med taktiske stemmer fra tradisjonelle Høyre-velgere.

– Nå kan vi håpe på det motsatte: At Ap-folk stemmer taktisk på oss. Det er mange som ser behovet for en grunnleggende ny kurs, kanskje spesielt innen LO, og er lei av dagens regjering, mener han.

– Samtidig har Rødt helt klart forandret seg politisk. Vi er mye nærmere folks virkelighet enn vi har vært tidligere, mener han.

Rødt i Stavanger spurte Mimir om han hadde tips til en toppkandidat før valget. Da ble han irritert

Store muligheter

På sin Facebook kom Mimir med en klar begrunnelse for hvorfor han ville ta opp kampen.

– Valget neste år blir et skjebnevalg. Åtte år med økt ulikhet, sentralisering og klimasomling er nok. Regjeringen har lagt ned Finnmark, dekket landet i vindparker, kuttet i feriepenger for de arbeidsløse og kuttet arbeidsavklaringspenger for de syke, gjort Norge til et skatteparadis for arvinger, latt Go Ahead overta Sørlandsbanen og latt en hedgefond-manager ta over oljefondet.

Og så er det alt de ikke har gjort: Gjort Norge mindre oljeavhengig, bygget ut lyntog, ordnet opp i Nav-systemet, fått rettferdigheten tilbake i boligmarkedet. Og så videre, skrev Mimir Kristjánsson.

Tre i den politiske ledelsen i Stavanger kan for øvrig havne på Stortinget:

I tillegg til Mimir, er Eirik Faret Sakariassen er en av to kandidater som ny SV-topp i fylket etter Solfrid Lerbrekk. Også FNB-leder Frode Myrhol er en del av den politiske ledelsen i Stavanger. Han har også lyst på en plass på Stortinget for (bompengepartiet (FNB).

Her er tallene som gir Støre hodebry: – Sjokkmåling, sier valgforsker

Warning
Annonse
Annonse