JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt i Stavanger spurte Mimir om han hadde tips til en toppkandidat før valget. Da ble han irritert

Klassekampen-journalist Mimir Kristjansson (33) ble bedt om råd. Nå er han selv Rødt-leder i Stavanger.
Mimir Kristjansson er hjemme igjen - og klar for å bli profet i eget land.

Mimir Kristjansson er hjemme igjen - og klar for å bli profet i eget land.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Ungdomspolitikeren som ble journalist har vendt tilbake til hjembyen som politiker. Ringen er sluttet. Og da valgresultat ble som det ble, er rikssynseren og kommentatoren plutselig som heltidspolitiker å regne.

Litt nostalgi

Med far som journalist, var det ingen bombe at det var journalist han ble - etter å ha vært leder i Rød Ungdom og hatt en gjesteopptreden i Foreningen Les og Litteraturhuset.

Vikariater i Klassekampen ble til jobb som journalist og senere var Mimir Kristjansson nyhetssjef i Klassekampen i fire år.

Da samboeren – som er dramaturg og har et yrke hvor det ikke vokser jobber på trær – fikk jobb i hjembyen, og moren ikke er i praktslag, ble flytteplanene en realitet uten at han egentlig hadde noe å gå til.

p

Og det startet altså med en i valgkomiteen til Rødt som lurte på om han «kjente noen» som kunne toppe lista i Stavanger ved kommunevalget.

– Han lurte på om jeg hadde noen innspill. Men så ble jeg litt irritert på at han ikke spurte meg, betror han oss.

Så ble han også spurt. 10 dager etter at han sa ja til vervet, hadde han sagt opp jobben i Klassekampen. Og når en journalist slutter for å bli politiker, må man slutte med en gang.

– Det er også litt nostalgi inne i bildet. Når du får barn er det ofte sånn at du vil hjem til der du selv var barn, sier Mimir til FriFagbevegelse.

Vips var han lokalpolitiker, Og vips gikk Rødt fram fra kun en representant og en oppslutning på 1,3 prosent til fire representanter og 5,5 prosent i bystyret.

– Den framgangen kom uten at Arbeiderpartiet eller SV mistet oppslutning, konstaterer han.

Saken fortsetter under bildet.

Helge Rønning Birkelund

Viktig verv

Når han først ble politiker, har Mimir kanskje fått den mest spennende jobben av alle. Han er blitt leder i et nytt utvalg for arbeidslivet som skal reformere politikken på dette området.

– Vi skal legge en politikk for våre 11.000 egne ansatte og ta nytt grep om innkjøpspolitikken. Vi er den største arbeidsgiveren med god margin, og skal både sette seriøsitetskrav til de som legger inn anbud og de som får anbud av kommunene. Og vi skal sørge for at utelivet skjer under ordnede forhold. Hvis ikke de ansatte har allmenngjort lønn, skal skjenkebevillingen inndras. I tillegg skal vi få på plass egne vikarbyråer med fast ansatte vikarer som kan steppe inn i barnehager og på sykehjem.

p

– Vi skal ikke bare stille krav til bruk av fagarbeidere og lærlinger ved anbud, men de som bryter reglene skal bli tatt og straffes. Blant annet skal vi stille krav om prekvalifisering ved anbudsrunder. Det skal ikke være slik at man kan bryte reglene og slå et selskap konkurs, for så å konkurrere om nye oppdrag igjen, sier Rødt-politikeren Mimir.

En målsetting er også å skape mer heltid i kommunale velferdstjenester.

Gir fra seg lønn

Om han selv er en del av seriøsitetskravene? Han jobber tilnærmet fullt, men lønnes 60 prosent. 350.000 kroner hever han i lønn som gruppeleder og utvalgsleder.

Mimir har gått i bresjen for lavere politikerlønninger. Han mener høytlønnede kommunepolitikere er med på å skape et klasseskille i kommunen. Han sier fra seg lønnen som gruppeleder – og gir pengene til partiet Rødt.

– Politikere har svingodt betalt. Hadde det vært opp til oss hadde vi redusert politikerlønningene mer enn vi fikk gjennomslag for. Men dette er en seig prosess, sier Mimir.

– Å sitte i et bystyre, det er ikke fett betalt, legger han til.

Så er han ikke bare avhengig av politikerlønnen. Han har levert åtte bøker hittil – eller lefser som han selv kaller noen av dem – og skriver nå en bok om Martin Tranmæl.

– Jeg skulle gjerne hatt litt mer tid til akkurat bokskriving, sier han.

p

Den siste boka, «Mamma er trygda» er blitt en suksess – og er høyaktuell i disse Nav-tider.

Og lønna til valgkampen fikk han sikret gjennom å delta i «Kjendis-Farmen». Den første uka delte han seng med Per Sandberg …

Hvordan det gikk, vil han ikke røpe.

Det hevdes i politiske kretser – og blant journalister – at han flyttet hjem til Stavanger for å bli stortingspolitiker om to år. Den tanken har ikke streifet ham, sier han.

– Nei, jeg har det altfor godt i Stavanger til at det er aktuelt. Jeg tror ikke jeg orker tanken en gang på å flytte en gang til om så kort tid, svarer Mimir.

Men kanskje ringer det en i valgkomiteen som vil ha innspill å kandidater?

NOSTALGI: – Når du får barn, er det ofte sånn at du vil hjem til der du selv var barn, sier Mimir

NOSTALGI: – Når du får barn, er det ofte sånn at du vil hjem til der du selv var barn, sier Mimir

Helge Rønning Birkelund

Warning
Annonse
Annonse